110 kvindelige borgmestre og 13 sognerådsformænd er det i alt blevet til, siden kvinderne holdt deres indtog i kommunalpolitikken i 1909.

De lave tal dækker over, at det først var omkring 1990, at kvinder for alvor begyndte at indtage borgmestertaburetterne. I de over 100 år har kvindelige borgmestre aldrig udgjort mere end 16,5 % i de danske kommuner.

Se liste over samtlige kvindelige sognerådsformænd og borgmestre 1913-2017

Kvindelige borgmestre i dag

Efter det seneste kommunalvalg i 2013 kunne 12 kvinder sætte sig på borgmestertaburetterne i landets i alt 98 kommuner. Siden er en enkelt, Mette Touborg, Lejre, fratrådt midt i perioden, så der i dag er 11 fungerende kvindelige borgmestre i Danmark. Det svarer til en repræsentation på 11,2 %.

I 2009 toppede antallet af kvindelige borgmestre efter kommunalvalget med 16,5 %. Det svarede til, at 17 kommuner ud af 98 havde en kvindelig borgmester.

Hvilke partier har flest kvindelige borgmestre i 2017?

Det største borgmesterparti, Venstre, havde efter valget i 2013 3 kvindelige borgmestre ud af i alt 49 Venstre-borgmestre. Det svarer til, at 6 % af Venstres borgmestre er kvinder.

De 3 borgmestre er:

Pernille Beckmann, Greve kommune
Lene Kjeldgaard Jensen, Thisted kommune
Kirsten Terkilsen, Hedensted kommune

I juni 2017 valgte Lene Kjeldgaard Jensen at skifte parti til Det konservative Folkeparti, så Venstre i dag har 2 kvindelige borgmestre.

Det næststørste borgmesterparti, Socialdemokratiet, havde efter valget i 2013 5 kvindelige borgmestre ud af i alt 33 socialdemokratiske borgmestre. Det svarer til, at 15 % af de socialdemokratiske borgmestre er kvinder.

De 5 borgmestre er:

Helle Adelborg, Hvidovre kommune
Winni Grosbøll, Bornholms kommune
Birgit Hansen, Frederikshavn kommune
Karin Søjberg Holst, Gladsaxe kommune/Trine Græse ny borgmester juli 2017
Joy Mogensen, Roskilde kommune

Det tredjestørste borgmesterparti, Det konservative Folkeparti, havde efter valget i 2013 3 kvindelige borgmestre ud af i alt 13 konservative borgmestre. Det svarer til, at 23 % af de konservative borgmestre er kvinder.

De 3 borgmestre er:
Benedicte Kjær, Helsingør kommune
Dorte Meldgaard, Hillerød kommune
Sofia Osmani, Lyngby-Taarbæk kommune

I juni 2017 valgte Venstre-borgmesteren Lene Kjeldgaard Jensen at skifte parti til Det konservative Folkeparti, så partiet i dag har 4 kvindelige borgmestre.

Hvor er de kvindelige borgmestre placeret på Danmarkskortet?

8 af de 11 borgmestre er borgmestre i kommuner øst for Storebælt
3 af de 11 borgmestre er borgmestre i kommuner vest for Lillebælt
Ingen kvindelige borgmestre på Fyn.