Med jævne mellemrum er der forskellige hashtags på Twitter, der får vind i sejlene. Eller ‘trender’, som man kalder det. I sidste uge skete dette for #MasculinitySoFragile.

Hashtagget er søsat af Anthony Williams, skribent for Afrikan Black Coalition og studerende på Berkeley Universitet. Han vil sætte skadelige maskulinitetsidealer og kønsstereotyper til debat – ikke mindst blandt mænd. Ifølge Williams er vores snævre forestillinger om maskulinitet skadelige for både mænd og kvinder, og det er vigtigt at særligt mænd begynder at gøre op med disse. 

På Twitter har det væltet det ind med tweets og billeder. Nogle er i den lettere ende, med reklamer for yogurt, vatpinde og te, særligt henvendt til mænd. Andre var mere alvorlige, og adresserede bl.a. partnervold og mord på transkvinder. 

Udviklingen har taget  en drejning, da flere brugere blev provokerede og forsøgte at ‘overtage’ hashtagget. Blandt reaktionerne var latterliggørelse, sexistiske kommentarer og opfordring til slåskamp. I stedet for at se hashtagget som en overordnet kritik af kulturelle forestillinger om maskulinitet, ser mange det som en generel, personlig kritik af mænd. Ifølge Williams understreger disse reaktioner netop hans pointer om, hvor ‘sårbar’ maskulinitet er. 
I Danmark har maskulinitet også været til debat på de sociale medier i weekenden. Mælkegiganten Arla overvejer en youghurt til mænd, og derfor har de lavet et opslag på Facebook. Her spørger de: “VI HAR BRUG FOR HJÆLP! Vi er i gang med at undersøge, om der mangler en yoghurt til MÆND i køledisken?” Arlas råb om hjælp til en særlig mandeyoughurt har allerede rejst en del debat på de sociale medier.

Læs Anthony Williams artikel i The Independent HER. 
Læs artiklen “Why is #MasculinitySoFragile?” i L.A. Times HER.
Læs “Some people sadly missed the point about #MasculinitySoFragile” fra Mashable HER.
Læs artikel på askmen.co.uk HER.
Se Arlas opslag på Facebook, samt de mange kommentarer, HER.

Læs Arlas reaktion oven på alle kommentarerne HER.
Se Buzzfeeds underholdende oversigt over kønnede produkter HER.