Mød nogle af dem, KVINFO samarbejder med i Marokko.

Fotos: Mai Rasmussen.

Maryam Ibinine
"Min mand har det ikke ligefrem nemt med mit arbejde. Han følger for det meste efter mig for at holde øje". Men Maryam Ibinine bliver ved, hvor hun er begyndt og har netop åbnet sin første udstilling på et kunsthåndværksmarked i Marrakesh.

AMINA LEGHLIMI
Født med et ben, der ikke vil som hendes andet ben. Hun syr og broderer kunsthåndværk, som kooperativet sælger. "Jeg grublede meget over mine problemer. Mentalt gør det en kæmpe forskel at arbejde. Jeg er faktisk holdt op med at tænke på forhindringer."

Assisa Gourra
"Det er krævende at arbejde både i hjemmet og i kooperativet. Jeg prøver at finde balancen." Ligesom de fleste andre i kooperativerne har hun en stiltiende overenskomst med sin mand om, at hvis hjemmet er fnugfri, så kan hun udøve sit kunsthåndværk."

Rachida Fethi
Leder af landarbejder-fagforeningen UMT, og arbejder blandt andet med ledertræning og har været med til at danne er netværk af kvindelige fagforeningsfolk: "Enhver kvinde skal kende sine rettigheder. Kvinder skal ikke være marginaliserede i al evighed."

Aicha Boujhar
Ph.D. og ekspert i amazir-kulturen, der omfatter bla. berbere og tuareger. Hun leder netværket RFEMN, der laver mentorforløb. "Tawisa er et begreb i amazirisk kultur. Det handler om at give en hånd og få en hånd i høsttiden. Mentorprincippet er det samme"

Hakima Taiti
- enlig mor til to store børn og bor hos sine forældre, efter hun blev skilt. Hun tjener nu penge på sit håndarbejde. "Den største forskel for mig er faktisk indeni mig selv. Jeg føler mig mere fri og uafhængig," siger hun. Foto: KVINFO

Fadma Gourra
"Til at begynde med ser mænd selvfølgelig nok på kvinder som mindre værd. Så for at komme videre, må kvinder have ambitioner og vise, at de har de værktøjer og kompetencer, der skal til. Ellers kan det ikke lade sig gøre."

Mohammed Yachoulti
PH.d fra universiteterne i Fez og Aalborg (gennem KVINFO). "Jeg plejede faktisk at grine ad feminister og kønsstudier. Men mit studie har lært mig, at stille spørgsmål og ikke tage tingene for givet. Jeg leder efter årsager til, at tingene er, som de er."

Khadija Beuihi
40 år gammel og jordbærplukker på 15. år. Før da plukkede hun citroner. Og før var det tomater. For to år siden meldte hun sig ind i en fagforening. Khadija repræsenterer sine kolleger, når der skal forhandles løn og arbejdsforhold med chefen.

Jihane Laraichi
Marrokansk iværksætter. Hendes web-platforme informerer og rådgiver om uddannelse og karriere i Afrika og Mellemøsten. "Mit mål? Jeg har tænkt mig, at mit firma skal blive Google indenfor uddannelse. Bare giv mig et par år."