Forskellen på, hvor amerikanske mænd og kvinder sætter deres kryds, har siden 1980’erne været en så afgørende faktor i amerikansk politik, at man taler om en decideret kønskløft. Præsidentvalget 2016 er ingen undtagelse, og analytikere forudsiger det hidtil største gender gap i amerikanernes vælgeradfærd – en kløft, der meget vel kommer til at afgøre præsidentvalgets udfald. Læs mere om gender gap’et i amerikansk politik, og om hvorfor mænd og kvinder - på tværs af race og indkomst - stemmer så forskelligt.

KVINFO har taget kønsbrillen på, og giver dig her en guide til de skarpeste tunger, blogkommentatorer og kønspolitiske analytikere, der alle har fingeren på pulsen af den amerikanske præsidentvalgkamps køns- og ligestillingstematikker. 

 

 

Hvis kun kvinderne stemte…

Forestil dig, at de amerikanske kvinder ikke stemmer ved præsidentvalget. Hvem vinder så? Hillary eller Donald? Vi kan afsløre at resultatet ville vende 180 grader, hvis det omvendt var de amerikanske mænd, der fik frataget valgretten! Læs mere om kønskløften i amerikansk politik – et gender gap, der meget vel kommer til at afgøre valget af USA's kommende præsident.

 

Gender Gap - hvad er det?

Læs mere om kønskløften i amerikanernes vælgeradfærd i denne oversigtsartikel bragt i det feministiske magasin MS. Magazine. For hvorfor stemmer mænd og kvinder så forskelligt? Ifølge artiklen handler det om forskelle i amerikanske mænd og kvinders erfaringer: Kvinder har stadig hovedansvaret for familiens omsorgsopgaver, og ligeløn er langt fra en realitet. Sådanne erfaringer resulterer i, at mænd og kvinder deler sig politisk.

 

“Why and how women will elect the next president”

Sådan lød titlen på Ealenor Smeals bog om kønskløften i amerikanske vælgeres vælgeradfærd fra i 1984. Smeal er en af USA's mest kendte offentlige feminister. Hun er bl.a. medstifter af the Feminist Majority Foundation. Siden 80’erne er det såkaldte gender gap vokset i en sådan grad, at Smeals ord fra 1984 er mere aktuelle end nogensinde før! Læs et interview med Smeal om kønskløften i amerikanernes vælgeradfærd: 

 

Race og klasse er også afgørende for, hvor amerikanerne sætter deres kryds

Er det kun i forhold til køn, at vi ser forskel på hvad folk stemmer? Eller spiller også race, etnicitet og klassetilhørsforhold en rolle i forhold til, om man stemmer på Clinton eller Trump? Læs om de etniske forskelle og se en måling, der dokumentere gabet blandt USA's latinoer.

 

Hvordan forholder amerikanerne sig til feminisme?

Observatører taler om at den feministiske faktor er vigtig i forhold til, hvor amerikanske vælgere sætter deres kryds. Læs mere om, hvor mange amerikanere, der anser sig selv som feminister. For et dansk blik, kan resultatet virke overraskende…

 

Danmarks Gender Gap: Kvinder stemmer til venstre, mænd til højre

Har vi et tilsvarende gender gap i Danmark? Det viser en undersøgelse af forsker Jørgen Goul
Andersen.