Om valget

  • Valget er det første demokratiske lokalvalg i Tunesien nogensinde.
  • 57.020 kandidater er opstillet på i alt 2074 lister i de 350 kommuner - 49% kvinder/51% mænd.
  • Spidskandidater kvinder/mænd – 30,33/69,67 %
  • Loven kræver, at listerne opstiller skiftevis mænd og kvinder, og partierne skal stille lige mange lister med spidskandidater af hvert køn.

Det religiøse parti Ennahda har erklæret sig som vinder af valget efter det blev største parti med en stemmeandel på 27,5 %, der svarer til resultatet fra seneste parlamentsvalg. Præsidentens parti Nidaa Tunis fik en lussing og dumpede ned på andenpladsen. På landsplan har uafhænigige kandidater og valglister dog fået flere stemmer end nogen af de store partier. 

Leyla Ayachi havde valgt stranden ved Tunis til en sidste facebookopdatering i en hektisk valgkamp. Og hendes hårde arbejde sammen med sit hold af aktivister og medkandidater gav pote. Ikke alene kom hun ind i byrådet i den kommune i hovedstaden, hvor hun er spidskandidat for det liberale parti Afek Tunis. Hun trak også to kvinder og to mænd mere med ind, viser de foreløbige resultater af lokalvalget i Tunesien 6. maj. Et godt valg for partiet, der ellers skrabede bunden ved det seneste parlamentsvalg. 

Hun er også én af de mindst 26 kandidater, som er blevet valgt efter at have fået træning af organisationen LET (de kvindelige tunesiske vælgeres liga), under et projekt de har i samarbejde med KVINFO. 

Og de LET-trænede kvinder bliver bestemt ikke alene i de nye byråd. Godt hjulpet af landets valglove er der ikke nogen tvivl om, at kvinderne har sat sig på en god del af pladserne – formentlig flere end de små 33% kvinder, der er i de danske byråd.

Det gælder også den allermest synlige – borgmesterposten i hovestaden Tunis, hvor Souad Abderrahim fra det religiøse parti Ennahda fik valgt den største partigruppe og nu forhandler om at samle støtte hos de andre partier. Partiet har op til valget gjort meget for at se moderne og moderat ud og var et af de få, som stillede med en kvindelig spidskandidat til den prestigefyldte borgmesterpost i Tunis. Før valget sagde hun, at hun ville være en ”kilde til stolthed for alle tunesiske kvinder.”

Valg til kandidater trænet i KVINFO-projekt

Også hos KVINFOs partner LET er der glæde. Hvor mange flere end de nuværende 26 fra træningsprogrammet det bliver til, vil vise sig i de kommende dage. Leila Ayachi og endnu en spidskandidat, Hayet Hlimi, fra den venstreorienterede alliance Front Populaire i provinsbyen Kasserine var begge med i den gruppe, der var på studietur i Danmark i forbindelse med kommunalvalget i november, og begge blev valgt. 

Om LET og KVINFOs partnerskab

KVINFO har samarbejdet med den tunesiske organisation LET (Ligue des Électrices Tunisiennes) siden 2012.

Som en del af partnerskabsprojektet har LET op til valget har kørt oplysningskampagner, trænet ca 400 kvindelige kandidater og observerer valget set med ligestillingsperspektiv.

Læs mere om projektet

Hayet Hlimi blev også interviewet til Jyllandsposten dagen før valget, og de to var også til stede, da Danmarks ambassadør både i Tunesien og nabolandet Algeriet Julie Pruzan besøgte LET dagen efter valget. Her kaldte hun LETs og de valgte kandidaters arbejde ”beundringsværdigt”, og højdepunktet i hendes besøg i anledning af valget.

Julie Pruzan hæftede sig især ved, at træningen af kandidaterne bliver videreført for de valgte, for at sikre at kvinderne også får omsat valget til så stor politisk indflydelse som muligt. De fleste er politiske novicer og er oppe mod en politisk tradition, hvor kvinderne ikke har haft ret meget at sige.

”Mange stopper efter de har fået kvinder ind på de beslutningstagende poster, og det er ikke nok,” sagde hun.

Mindre uregelmæssigheder

LET har status som officiel, neutral valgobservatør og kom umiddelbart efter valget med en foreløbig rapport, hvor de påpeger en række mindre uregelmæssigheder. Især har der været problemer med at få adgang for de uafhængige observatører flere steder, ligesom der også har været nogle tilfælde af valgtilforordnede eller observatører, som ikke var neutrale, fordi de enten var i nær familie med kandidater eller selv stillede op.

LET observerede også et enkelt tilfælde af forsøg på ulovlig påvirkning af vælgerne på valgstedet – noget som præsidenten, hvis parti Nidaa Tounis klarede sig dårligt ved valget, også har påpeget, men der er ikke nogen rapporter om egentlig svindel med stemmer eller stemmeoptælling.

Under valget blev repræsentanter fra LET interviewet flere gange i en række medier, som vicepræsident Turkia Ben Kheder på billedet herunder, der udtalte sig til nationalt tv om valgkampen til aftennyhederne to dage før valget.

Som en del af samarbejdet med KVINFO udgiver LET senere en samlet rapport om valget og valgkampen set ud fra et kønsperspektiv.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFO's program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram under Udenrigsministeriet (tidligere Det Arabiske Initiativ).