Det er ikke til at se det... Det religiøse parti Ennahda har stillet flere kandidater op uden tørklæde. Spidskanidat i en Tunis-forstad Salima Ben Soltane har i stedet fået øgenavnet "blondinen"

Selv islamisterne har kørt synlige kvindelige spidskandidater i stilling. Der er opstillet lige mange mænd og kvinder, og når det gælder andelen af kvinder i de nye byråd, så ligger Tunesiens første demokratiske lokalvalg på søndag til at give det danske kommunalvalg sidste år baghjul.

Men bagsiden af valgkampen har været mindre pæn. Det er ikke svært at finde eksempler på chikane, sexistiske angreb og partier, som kun har sat billeder af deres mandlige kandidater på valgplakaterne, mens kvinderne kun optræder med navn, lyder det fra organisationen LET (Ligaen af kvindelige tunesiske vælgere). Som en del af organisationens samarbejdsprojekt med KVINFO overvåger LET, at kønnene har lige vilkår under valget.

Om valget

  • Valget er det første demokratiske lokalvalg i Tunesien nogensinde.
  • 57.020 kandidater er opstillet på i alt 2074 lister i de 350 kommuner - 49% kvinder/51% mænd.
  • Spidskandidater kvinder/mænd – 30,33/69,67 %
  • Loven kræver, at listerne opstiller skiftevis mænd og kvinder, og partierne skal stille lige mange lister med spidskandidater af hvert køn.

Det religiøse parti Ennahda har erklæret sig som vinder af valget efter det blev største parti med en stemmeandel på 27,5 %, der svarer til resultatet fra seneste parlamentsvalg. Præsidentens parti Nidaa Tunis fik en lussing og dumpede ned på andenpladsen. På landsplan har uafhænigige kandidater og valglister dog fået flere stemmer end nogen af de store partier. 

Lovens krav om skiftevis mænd og kvinder på valglistner ser ud til at være opfyldt. Men det ligger tungere med spidskandidater er kvinder, hvor kvinderne kun udgør 30 %, viser opgørelsen fra valgkommissionen.

 

”Blondinen”

Men en ting er at være på listerne, noget andet er at få halvdelen af synligheden, og blandt andet har et af det moderat islamistiske parti Ennahdas ministre, Saida Ounissi, udtalt, at partierne nogle gange blot bruger de kvindelige kandidater som ”slogan-bærere”. Mange kvindelige kandidater har oplevet at medierne interesserer sig meget mere for deres tøj og udseende end for deres politiske budskaber.

Om LET og KVINFOs partnerskab

KVINFO har samarbejdet med den tunesiske organisation LET (Ligue des Électrices Tunisiennes) siden 2012.

Som en del af partnerskabsprojektet har LET op til valget har kørt oplysningskampagner, trænet ca 400 kvindelige kandidater og observerer valget set med ligestillingsperspektiv.

Læs mere om projektet

Det gælder ikke mindst kandidaternes tørklæder – eller mangel på samme. Det største sekulære parti, Nidaa Tunis er blevet beskyldt for at stille kvinder med tørklæder op som ”vinduespynt” for at tækkes religiøse vælgere, mens islamisterne i Ennahda bliver beskyldt for det modsatte – at sætte kvinder uden tørklæde på listerne i de mere liberale områder af landet, for at få et mere moderne image.

Det gælder for eksempel partiets spidskandidat Salima Ben Soltane i den velhavende kystby Sidi Bou Saïd nær Tunis by, som også har fået sin del af sexistisk chikane. Medierne refererer ofte blot til hende som ”blondinen”. Det forhindrede dog ikke en radiovært I at møde hende med tiltalen ”Nahdhaoui” – et nedsættende udtryk for det islamistiske parti Ennahdas tilhængere – i stedet for hendes navn.

Chikane som politisk vold

Andre steder er kvindelige kandidater blevet chikaneret ved offentlige møder, der bliver gjort grin med deres tøj på sociale medier på en måde som mandlige kandidater ikke oplever, og for eksempel er billeder af kandidater i miniskørter blevet delt for at diskreditere dem. En kandidat i en anden Tunis-forstad blev ramt af en regulær shitstorm, fordi hun er fotograferet i en reklame-t-shirt for whiskymærket Jack Daniels.

Tunesiens nye lov om vold mod kvinder kriminaliserer faktisk sexistiske angreb som politisk vold, der har til formål at holde kvinder ude af debatten.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFO's program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram under Udenrigsministeriet (tidligere Det Arabiske Initiativ).

Det er blandt andet på den baggrund, at LET som en del af projektet med KVINFO indsamler beretninger om chikane og sexistiske angreb i valgkampen, herunder myndighedernes reaktion på overtrædelser. Sammen med rapporter fra valgobservatører på valgdagen skal det munde ud i en samlet rapport om kvinders vilkår under valget.