I denne uge løber Copenhagen Pride 2016 af stablen. Hver dag i Pride-ugen tipper KVINFO dig til relevant litteratur om seksuelle minoriteters rettigheder og andre LGBTQ-problemstillinger. Alle bøgerne kan hjemlånes i KVINFOs bibliotek.
God læselyst!

Somewhere, over the rainbow : biopolitiske rekonfigurationer af den homseksuelle figur

Nebeling Petersen, Michael;
København : Center for Kønsforskning, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet 2012

Årets PrIde er forbi. For en enkelt dag var Københavns gader fyldt med festglade mennesker og regnbueflag i en fælles fejring af alt det, vi allerede har opnået på området for seksuelle minoritetsrettigheder.
Copenhagen Pride-paraden markerer nærmest en national festdag, fordi homoseksuelle i vid udstrækning er blevet inkluderet i det danske nationale fællesskab. I afhandlingen Somewhere over the Rainbow fra 2013 viser Michael Nebeling Petersen netop, hvordan forestillingen om homoseksualitet i Danmark langsomt har forandret sig til det bedre. Men samtidig peger afhandlingen også på nye eksklusioner: Når danskhed er at kunne lide homoer, hvem udgrænses da samtidigt fra det nationale fællesskab?

Læs også artiklen Danskhed er at kunne lide homoer fra KVINFOs webmagasin:
 

Queer Aging

[Lambda Nordica, nr. 4, 2015]
Björklund, Jenny ; Dahl, Ulrika
Stockholm : Lambda Nordica Förlag, 2016

Sidste år fik Danmark sit første regnbueplejehjem. Men i en kultur som vores, der er besat af ungdom, får alderdommen sjældent en stemme. Endnu mere marginalt står queer beretninger om det at blive gammel. Tidsskriftet Lamda Nordica forsøger med et temanummer fra 2015 at råde bod på dette ved at se nærmere på queer aging.

Briefing: Transkønnedes adgang til sundhed i Danmark: Opfølgning på Amnestys rapport fra 2014
Amnesty International, Danmark
Frederiksberg : Frederiksberg Bogtrykkeri, 2016

Verden over står det skidt til med transkønnedes rettigheder. Også i Danmark har vi stadig lang vej til transkønnedes selvbestemmelse over egen krop. Ydmygende udredninger og langvarige behandlingsforløb er hverdag for mange danske transkønnedes møde med det danske behandlingssystemet. Sådan lyder Amnestys bekymrende konklusioner i den spritnye rapport om transkønnedes adgang til sundhed i Danmark.

Queerness in pop music: aesthetics, gender norms, and temporality

Hawkins, Stan
New York : Routledge, Taylor & Francis Group, 2016

Queer er for længst blevet mainstream. For store popstjerner som Madonna og Lady Gaga er en legende tilgang til kønsidentitet et selvfølgeligt element i deres visuelle selvfremstilling. I bogen Queerness in pop music zoomer Stan Hawkins ind på netop denne tendens i nutidens vestlige populærkulturelle landskab.

LGBT-sundhed : Helbred og trivsel blandt lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner

Katrine Bindesbøl Holm Johansen, Bjarne Laursen & Knud Juel ; Statens institut for folkesundhed
Odense : Syddansk Universitet, 2015

I Danmark bryster vi os af at være et homo-tolerant land. Men hvordan står det egentlig til med ligestillingen for LGBTQ-personer i Danmark? Hvordan ser hverdagen ud for seksuelle minoriteter på de danske arbejdspladser? Og hvordan står det til med trivslen blandt danske LGBTQ-unge? Dette kan du læse meget mere om i disse tre tankevækkende rapporter om LGBTQ-levevilkår i Danmark.