Hillary Clintons kandidatur til Vestens mest magtfulde embede anskues af mange som den ultimative sejr for feminismen. Ifølge journalisten Rebecca Traister nedbryder Clinton med sit kandidatur forestillingen om det amerikanske præsidentembede som et maskulint erhverv.

Men repræsenterer Clinton - som en hvid og privilegeret kvinde - alle amerikanske kvinder? Og er hendes politik overhovedet feministisk? Læs mere om de forskellige vinkler på denne sag her.

 

                                                                                                  

Hillarys kandidatur - En feministisk sejr

Mange ser Hillary Clintons kandidatur til vestens mest magtfulde embede som en stor feministisk sejr. Læs fx om ’She Wins, We Win’-kampagnen samt andre aktuelle nyheder om demokraternes præsidentkandidat på The Feminist Majoritys pro-Hillary blog.

 

Hillary i historisk perspektiv

Hillary Clintons kandidatur er historisk, og valget af hende endnu mere, hvis hun vinder. Men hun står på skuldrene af en lang feministisk kamp, og samtidig har anti-feminismen lige så lange rødder i amerikansk politik og samfundsdebat. I artiklen ”The Woman Card” sætter magasinet The New Yorker Hillary Clinton og hendes personlige historie ind i historisk perspektiv og ser på hvordan den skiftende front i kampen for kvinders rettigheder har formet både hende og det Demokratiske og Republikanske parti. 

 

Hillary symboliserer fremgang

The American presidency is coded male. Hillary Clinton is breaking that mold – ordene stammer fra journalisten Rebecca Traister, som har fulgt hele Clintons karriere med omhu.  Takket være Hillary Clinton, kan mange mennesker nu forestille sig at forandring er muligt på det politiske plan argumenterer Traister. Læs interviewet med en af USA’s store kønsanalytiske pro-Hillary kommentatorer, Rebecca Traisters.

 

Afspejler Hillarys feminisme sig i hendes politik?

Ikke alle ser Hillary Clinton som den ultimative feministiske figur i amerikansk politik. Ifølge den socialistiske feministorganisation "Solidarity" har Hillary gang på gang støttet politikker, der har haft ødelæggende konsekvenser for både kvinder og LGBTQ-personer i USA - såvel som resten af verden. Læs mere om Solidaritys feminismekritik af Hillary Clinton.

 

Hvilken form for feminisme er Hillary repræsentant for?

Rammer man forbi målet, når man som feminist, støtter Hillary blot fordi hun er kvinde? Og formår Hillary overhovedet at repræsentere alle kvinder – på tværs af klasse, race og etnicitet - blot fordi hun selv er (en hvid og privilegeret) kvinde? Zoe Samudzi, der som sociolog beskæftiger sig med kritiske hvidhedsstudier og strukturel vold, kigger nærmere på disse spørgsmål.