Valganalytikerne tog fejl og hele den vestlige verden måbede, da det om morgenen den 9.november stod klart, at USA’s kommende præsident hedder Donald Trump. Nu hvor der er gået et par uger har KVINFO samlet en række prominente kønspolitiske kommentatorers reaktioner på Trumps valgsejr. For hvorfor stemte også USA’s hvide kvinder på Trump? Og hvilken kønspolitisk profil har den nye Trump/Pence-administration?

 

Race trumfede køn: Det hvide USA valgte Trump

Før valget spåede valganalytikere stor opbakning til Trump blandt hvide mænd uden en college-uddannelse. En opbakning der ifølge valganalyserne ikke ville føre til Trumps sejr, eftersom kvinder, veluddannede og ikke-hvide i større grad ville stemme Clinton. Men dagen efter valget og Donald Trumps sejr kan The Guardian berette om et hvidt USA's brede opbakning til Trump. På tværs af køn, uddannelse og indkomst stemte flertallet (58%) af de hvide vælgere på den kontroversielle republikanske præsidentkandidat.

Læs artiklen “White and wealthy voters gave victory to Donald Trump”.

 

Glasloftet, der ikke blev sprængt

USA fik som bekendt ikke sin første kvindelige præsident – og dermed blev det heller ikke i denne omgang, at glasloftet over alle glaslofter blev sprængt. Feministen og pro-Hillary-komentatoren Rebecca Traister ser i New York Magazine nærmere på amerikanske kvindelige politikeres langsomme vej til magten – der gang på gang har involveret tilbageskridt.

Læs også artiklen “US yet to join ranks of countries with female leaders” fra The Guardian.

 

Større diversitet i det amerikanske senat

Selvom Trumps sejr anskues som et nederlag for feminismes mangfoldighedsbudskab er der ifølge R. Dianne Bartlow fra MS. Magazine også positive nyheder: Senatet bliver nemlig ifølge Bartlow mere mangfoldig end nogensinde før – med en rekord høj repræsentation af ikke-hvide kvinder. I den nye kongres er der 21 kvinder ud af i alt 100, hvoraf fire af dem er women of color.

 

“How do I tell my daughter that America elected a racist, sexist bully?”

Dette spørgsmål stillede feminist og journalist Jessica Valenti dagen efter Trumps sejr i en klumme i The Guardian.

 

Hvide kvinders hvide privilegier

Hvorfor stemte ca. 53 % af USA’s hvide kvinder på Trump? Fordi Donald Trump bedst formår at opretholde de hvide privilegier, som også hvide amerikanske kvinder er dybt investeret i - argumenterer Zoe Samudzi, der som sociolog beskæftiger sig med kritiske hvidhedsstudier.

 

Mike Pences misogyne og homofobiske politikker

USA’s nye vice-præsident og Trumps højre hånd Mike Pence har i sit politiske virke i den amerikanske kongres og som Guvernør i Indiana stået for en særdeles kønskonservativ, misogyn og homofobisk politik.  Pence er bl.a. fortaler for at man prædiker seksuel afholdelse til unge, han er en hård modstander af abort og har udtalt, at staten i stedet for at bruge penge på forebyggelse af HIV burde bruge dem på omvendelsesterapi for homoseksuelle. Læs mere i det feministiske magasin Ms.Magazine.

 

Kan feminister stemme på Trump?

Dette spørgsmål har The Guardian undersøgt.

 

Minoritetskvinder rammes hårdets af Trumps sejr

Jurist, journalist og feminist Jill Filipovic argumenterer for, at Trumps valgsejr kommer til at gå hårdest ud over USA’s minoritetskvinder i alle afskygninger – fra migrant- og asylsøgende kvinder til USA’s women of color og LGBTQ-kvinder. Læs Filipovic debatindlæg fra The Washington Post.

 

Institutionaliseret sexisme forhindrede Clintons valgsejr

Pablo Castillo Diaz, der er politisk analytiker i UN Women ser i ”Hisland” nærmere på, hvilken rolle institutionaliseret sexisme har spillet for valgresultatet. Ifølge Diaz, nedtoner mange kommentatorer valgresultatets sexistiske årsager og i stedet anvendes forklaringer som økonomisk utryghed og racebaseret backlash. Diaz forholder sig kritisk til de forklaringer af Trumps sejr, der udelukkende handler om ’anti-establishment’. I stedet dykker Diaz ned under valgkampens overflade og sætter fokus på de uforandrede politiske strukturer, der forhindrer kvinders adgang til præsidentembedet.

 

This is a Call to Action!

Ovenpå Trumps valgsejr minder MS.Magazines Eleanor Smeal og Kathy Spillar os om, at flertallet af de amerikanske vælgere stemte på Clinton. Et flertal, der pga. det amerikanske valgsystem, ikke førte til Clintons sejr. Smeal og Spiller kalder på handling og opfordrer amerikanske feminister til at tage kampen op.