Ligestilling, respekt for menneskerettigheder og en fri presse. Det er tre centrale elementer i Det Arabiske Initiativ, som daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) satte i værk for snart ti år siden. Ideen var og er at skabe dialog mellem Danmark og den lande i Mellemøsten og Nordafrika og at fremme den demokratiske udvikling i regionen.
Det Arabiske Initiativ har været i gang i snart 10 år. Det var daværende udenrigsminister Per Stig Møller, der igangsatte initiativet for at skabe dialog og støtte udviklingen mod demokrati, en fri og kritisk presse, ligestilling mellem kønnene og respekt for menneskerettigheder.
KVINFO har siden 2006 arbejdet med ligestilling og kvinders rettigheder i Mellemøsten og Nordafrika i samarbejde med 60 partnere i regionen og i Danmark. 
Websitet Altinget.dk gør status over Det Arabiske Initiativ med en serie artikler og debatindlæg skrevet af politikere, forskere, ngo-ansatte og andre fagfolk.

Forskeren: Lang vej for ligestilling

Selv efter Det Arabiske Forår og demokratisering i lande som Egypten, Yemen og Jordan holder køns-konservative kræfter demokrati og ligestilling adskilt. Det skriver Connie Carøe Christiansen, der forsker i køn og udvikling i Yemen på Roskilde Universitet og koordinator af det Danida-finansierede samarbejde med Gender and Development Research and Studies Centre, Sanaa Universitet, Yemen, der går ud at oprette en masteruddannelse i international udvikling og køn i Yemen.
Carøe Christiansen mener, at ligestillingsspørgsmål på trods af Det Arabiske Forår ikke har haft en bred folkelig appel, men at det bliver opfattet som noget, der er målrettet den øvre middelklasse. Ifølge forskeren når arbejdet således ikke de kvinder, som har allermest behov for bedre rettigheder.
“Det er derfor et stort ansvar og kræver stor omtanke at give støtte til kvinder og kønsligestilling i de arabiske lande,” skriver hun, og foreslår, at man også støtter processer, hvor demokratisering og øgede rettigheder til kvinder er sammenfaldende og ikke modsatrettede initiativer,” siger Connie Carøe Christiansen og peger på, at tidligere regeringer har ført symbolpolitik på området for kvinders rettigheder.

Udenrigsministeren: Danske initiativer fremmer ligestilling

Trods de vanskeligheder, som Connie Carøe Christiansen peger på, så har den danske indsats gjort en forskel, skriver udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i sit debatindlæg. 
“De danske aktiviteter har fremmet ligestilling og kvinders deltagelse i det sociale, politiske og økonomiske liv blandt andet gennem styrkelse af krisecentre i Jordan og kønsforskning i Yemen, oprettelse af en ikke-statslig retshjælp i Marokko og træning af kvindelige politikere i Egypten”, skriver udenrigsministeren.

KVINFOs projekter når bredt ud

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

“Hos KVINFO er vi meget glade for udenrigsminister Villy Søvndals vurdering af de projekter, som KVINFO står bag. I forhold til de pointer, som Connie Carøe Christiansen peger på, så arbejder vi målrettet på at nå ud til alle samfundslag. I for eksempel Marokko og Jordan har vi projekter, der netop skal give marginaliserede kvinder mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet,” siger Katarina Blomqvist, konstitueret leder af KVINFOs afdeling for Mellemøsten og Nordafrika.
Hun mener, at selvom kvinder stemte på Det Muslimske Broderskab ved valget i Egypten, så har de ikke stemt imod kvinders rettigheder.
“Kvinderne har derimod stemt på partiet, fordi social sikkerhed, arbejdspladser og antikorruption har stået højt på deres dagsorden. Og det har kvinderne håbet, at Broderskabet kunne sikre,” siger Katarina Blomqvist.