Verdens første bog om ligestilling er John Stuart Mills “Undertrykkelsen af kvinder”. Den kom i 1869 og satte sine første spor med de engelske suffragetters kamp for kvinders valgret. Allerede samme år udkom bogen i Danmark med Georg Brandes som højprofileret oversætter. Som en markering af 100-året for den Internationale Kvindedag udkommer denne klassiker nu i en ny mundret dansk oversættelse, som Karen Dinesen står for.

SCUM Manifest på dansk efter 42 år

Fejringen af 8. marts er i det hele taget en festdag for nye bøger. I buketten finder man også Valerie Solanas  “SCUM Manifest”, en af det moderne kvindeoprørs kontroversielle klassikere. Den udkom for 42 år siden, men den foreligger altså først nu på dansk. Valerie Solanas er herhjemme nok mest kendt som den, der forsøgte at myrde popkunstneren Andy Warhol. 

SCUM er en forkortelse for Society for Cutting Up Men, og i den fremstiller Solana middelklassemanden som en emotionel krøbling besat af sex, mens Farmands piger, der realiserer sig selv som dørmåtter og avlsdyr ude i forstæderne, ikke er meget bedre.

70’ernes kvindebevægelse

I stakken af nye bogtitler er det også tydeligt at spore, at vi nærmer os en anden mærkedag, 40-året for rødstrømpebevægelsens opstart. Over for den brede offentlighed manifesterede den sig for første gang en aprildag i 1970 med en march på Strøget i København.

Frihed med omkostninger

I “Efter kvindeoprøret – forestillingen om frihed” fortæller journalisten Hanne Dam og 7 andre kvinder om, hvordan de oplevede og forvaltede den frihed, som kvindeoprøret gav men også om de mange omkostninger. Skilsmisserne, ansvaret som enlige mødre og arbejdsnarkomanien. De 8 kvinder mødtes som en fødselsgruppe i 1981 i Kvindehuset i København og har nu gennem 28 år mødtes i en kvindegruppe. 

I bogens efterskrift skriver sociologen Søren Nagbøl om dem: “Personligt slår det mig, hvor meget fart der er over feltet, og hvor meget energi disse kvinder lægger for dagen i en alder, hvor de ifølge statistikken skulle være på vej på pension.” Også her adskiller de sig efter hans vurdering fra deres mødre. Samtidig skriver han, at denne generations kvinder har bidraget med kolossale omvæltninger og vitaminer til vores kulturelle selvforståelse. Også langt mere, end man ville kunne forestille sig i så kort et perspektiv som 28 år.

Slut med flinkeskolen

Suzanne Giese lukker “Med verden i lommen” op for erindringer fra “dengang kvinder blev frie”. Det er en personlig beretning om, hvordan Suzanne som ung erklærer behagesygen og flinkeskolen krig. Samtidig tegner forfatteren et tidsbillede af København omkring 1970’erne med kollektiver, basisgrupper og de første diskussioner om dansk medlemskab af EF.

Med et smil i øjet

Maria Marcus, der i 60’erne og 70’erne lavede tv-programmer om den ny kvindebevægelse, har også de personlige briller på i “Min egen rødstrømpe abc”. Som titlen antyder, er det en opslagsbog med et smil i øjet om rødstrømperne og kvindebevægelsen i 1970’erne. Gennem erindringer og fakta tager hun læseren med på en alfabetisk tour de force gennem barnevognsslisker, bløde mænd, kønskvotering, lebber, lokumsgraffiti, stiletter, selvcensur, smilestrejke og meget andet. Tilsammen tegner opslagene et billede af en tid med store forandringer.