Billedreportage: Arabiske kvinder i dansk valgkamp
Til kommunalvalget i Danmark havde KVINFO inviteret kvindelige lokalpolitikere og aktivister fra fire arabiske lande til at følge valgkamp, stemmeafgivning og optælling - til inspiration for både gæsterne og de danske politikere, som de mødte undervejs.
Om formiddagen delte de valgmateriale ud for Feministisk Initiativ – om aftenen for Venstre.
Men partitilhørsforholdet var sådan set heller ikke pointen for de 18 kvinder og to mænd fra Egypten, Jordan, Tunesien og Marokko.
Pointen var at følge et par af de lokale kandiater til kommunalvalgene i København og på Frederiksberg og se, hvordan sådan en kampagne bliver kørt i Danmark.
Den ene af kandiaterne, som tog imod den arabiske gruppe, var Lai Balsig fra Venstre på Frederiksberg.
Om besøget
De 18 kvinder og 2 mænd fra Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan var inviteret til Danmark af KVINFO for at følge det danske kommunalvalg.
Samarbejdet og studieturen er en del af KVINFOs program under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, som blandt andet har som mål at likre lige politisk deltagelse for mænd og kvinder i Mellemøsten og Nordafrika.
Læs mere om vilkårene for kvinder i lokalpolitik i de fire lande.
Lai Balsigs plakat har ud over Venstres selvlysende V også en stribe med regnbuefarver, og han fortalte, at det er for at vise hans støtte til LGBT-rettigheder.
Det udløste mange spørgsmål. De arabiske kvinder var i forvejen forvirrede over, at ”liberal” og “Venstre” betyder højrefløj, og at det så alligevel går sammen med regnbueflaget – det var meget langt fra deres politiske virkelighed.
”I Tunesien er der mange, som end ikke vil stemme på kvindelige kandidater,” bemærkede Dorsaf Hmaied, som stiller op til de tunesiske kommunalvalg til marts for en lokalliste i den lille kystby, hun kommer fra.
Hun var en af de lokalpolitiske kandidater, som KVINFOs tunesiske samarbejdspartner LET havde udvalgt til at deltage i turen. Deltagerne var dels aktivister fra KVINFOs samarbejdspartnere blandt kvindeorganisationer i de fire lande og dels politikere og kandidater, som partnerorganisationerne havde udvalgt til at tage med.

Flere af butiksejerne i området er af arabisk oprindelse, og kvinderne kastede sig ud i energiske overtalelsesforsøg med dem.
“De er vildt gode ambassadører,” lød det begejstret fra kandidaten, mens hele gruppen væltede ind i en slikbutik og startede en energisk samtale med manden bag disken – der dog viste sig ikke at have stemmeret i Danmark. Men det havde han familie og venner, der har.


Det tværpolitiske samarbejde var i det hele taget noget af det, som overraskede mange af de arabiske deltagere. På vej rundt med Lai Balsig rettede Venstremanden på en af Liberal Alliances Laura Lindals plakater, der var klappet sammen, og fortalte, at partierne på Frederiksberg har lavet en aftale om at tage sig af hinandens plakater, hvis man alligevel er ude. Det udløste højlydt undren.
Samarbejdet om demokratiet på tværs af partierne kom endnu tydeligere til udtryk på selve valgdagen. På afstemningsstedet i Rådhushallen på Københavns Rådhus tog den garvede konservative Susanne Møller imod. Hun var valgbestyrer her.

Der blev også spurgt til hvilket parti de embedsmænd, som faktisk var til stede, så kom fra, og de kiggede lidt skeptisk, da den lokale radikale repræsentant sagde, at det vidste han ikke, og at det gjorde man almindeligvis ikke.

”Det er ligesom i Tunesien. Undtaget det med de personlige stemmer. Det har vi ikke,” fortalte Dorsaf Hmaid. I Tunesien er alle opstillet på partiliste, og de øverste kandidater er dem, som bliver valgt ind alt efter, hvor mange mandater partiet får. Til gengæld er partierne forpligtede til at opstille skiftevis mænd og kvinder og ved kommunalvalget til marts skal de endda stille med kvindelige spidskandidater i hver anden kommune.

Om forfatteren
Niels Bak Henriksen er presseansvalig hos KVINFO og tidligere udenrigsjournalist.
Fotos: Mayra Navarrete, Sara Galbiati og Niels Bak Henriksen.
”Hvad søren – her er en personlig stemme på dig. Det havde jeg ikke troet,” lød det hen over bordet, og det blev der grinet en del af også blandt araberne, da tolken oversatte.
Det var ikke bare blandt de arabiske gæster at besøget satte tanker i gang. Både i Lejre og blandt de politikere, der havde været på gaden med gruppen, havde mødet med de engagerede arabiske kvinder været inspirerende.
”Det er dejligt at opleve stor interesse for demokratiet og entusiasme for at stille op uanset lokale udfordringer,” sagde Lai Balsig efter besøget. “Fornøjelsen er helt på min side”.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram
KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.
Det lokale demokrati er meget uens udviklet i de fire lande, som var repræsenteret i gruppen. Jordan havde valg til et nyt og udvidet lokalstyre tidligere på året, Marokko har haft lokale valg i årtier og i Tunesien forbereder de sig på det første frie lokalvalg til marts.
Egyptiske Mohamed Yousry har arbejdet med en lang række NGO’er om blandt andet kvinderettigheder og planlægger at stille op til det næste lokalvalg i Egypten – når og hvis det ellers kommer, for den politiske situation i landet er ret usikker. Men tirsdag aften befandt han sig midt i det, og derfor tog han en hurtig selfie sammen med optællingen. Det er også en måde at promovere demokrati i sit hjemland på.
