Vi skriver i Politiken

Danmark må se at kritisere Egypten – det hjalp sidst

Efter Danmarks fælleserklæring, der kritiserede Saudi-Arabien i Menneskerettighedsrådet i september 2020, blev dommene for flere kvindelige aktivister mindsket. Det viser, at Danmark kan gøre en forskel også i Egypten nu.

 

Da millioner af egyptere samledes på Tahrirpladsen i 2011, formåede de på 18 dage at vælte en diktator, der havde siddet ved magten i 30 år. Demonstrationerne blev en inspiration for hele verden og ikke mindst det såkaldte Arabiske Forår. Men foråret blev hurtigt til efterår, og nu kan vi i dansk civilsamfund konstatere, at Egyptens menneskerettighedssituation befinder sig i en iskold vinter.

Debatindlæg bragt i Politiken den 24. januar 2021.

Af Henriette Laursen (KVINFO) sammen med Trine Christensen (Amnesty International), Peter Christiansen (Globalt Fokus), Måns Molander (Human Rights Watch), Rasmus Grue Christensen (Dignity), Rasmus Alenius Boserup (EuroMed Rights), og Kristian Weise (Oxfam IBIS).

Se indlægget i Politiken ved at bruge dette link.

Borgere, der er aktive på TikTok, bliver fængslet, civilsamfundet undertrykkes, og danske samarbejdspartnere i Egypten risikerer livstid i fængsel for deres menneskerettighedsarbejde. Egypten er øverst på listen over lande, når det kommer til antallet af dødsdomme og henrettelser, og er et af de lande, hvor der fængsles flest journalister lige efter Kina og Tyrkiet. Kritiske røster bliver ikke kun fængslet, men også udsat for tortur.

Danmark bør arbejde for, at FN’s Menneskerettighedsråd kritiserer Egypten i en fælles resolution. Siden 2014 har regeringer verden over ikke for alvor turdet kritisere Egypten i Menneskerettighedsrådet. Dengang førte kritikken til, at overgrebene mod civilsamfundet mindskedes i en periode.

I november 2020 blev tre medarbejdere i organisationen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) anholdt, efter de havde mødtes med den danske og andre europæiske ambassadører. Det blev startskuddet til et samlet pres fra det internationale samfund, som førte til deres løsladelse. Der er desværre en fjerde EIPR-ansat, som blev arresteret måneder tidligere, som fortsat sidder fængslet, og andre egyptiske organisationer frygter, at turen snart kommer til dem. Situationen har nået bristepunktet, og derfor er det nu, at Danmarks åbne kritik af Egypten kan have en stor indflydelse Derfor er Danmarks ansvar i Menneskerettighedsrådet vigtigere end nogensinde før.

Efter Danmarks fælleserklæring, der kritiserede Saudi-Arabien i Menneskerettighedsrådet i september 2020, blev dommene for flere kvindelige aktivister mindsket. Det er en klar indikation om, at Danmark kan gøre en forskel.

Danske civilsamfundsorganisationer har før den egyptiske revolution haft vigtige partnerskaber med egyptiske organisationer. Det har ført til, at de har kunnet lave projekter om ligestilling, støtte til journalister, støtte til børns rettigheder, bekæmpelse af tortur, beskyttelse af religiøse mindretal og andre vigtige emner. Civilsamfundets overlevelse i Egypten hænger nu i en tynd tråd. Når de har så travlt med at få hinanden ud af fængsel og kæmpe for egen overlevelse, bliver det næsten umuligt at arbejde med andre vigtige emner. Situationen har nået bristepunktet, og derfor er det nu, at Danmarks åbne kritik af Egypten kan have en stor indflydelse.

Håbet for et bedre samfund, der blev tændt i egypterne, da de for ti år siden væltede en diktator, brænder stadig. Som garant for demokrati og menneskerettigheder bør Danmark komme dem til hjælp.