Det britiske rockikon David Bowie er død, 69 år gammel. Bowie var en banebrydende kunstner, der inspirerede flere generationer også i forhold til køn.
Allerede fra begyndelsen af sin karriere optræder Bowie med forskellige alter-egoer på scenen. Bowies performance af køn i 70erne var en afsøgning af nye rum.
I sin androgyne fremtoning var han forud for sin tid. For eksempel i de to tvetydige skikkelser Ziggy Stardust og the Thin White Duke, der tilførte nye måder at forstå køn på i mainstreamkulturen. Judith Butlers bog Gender Trouble (1990) beskriver den vedvarende proces, hvor kønnet bliver performet, imiteret og re-performet. En proces, som Bowie udlevede gennem næsten hele sin karriere. Eller som den amerikanske kønsforsker Jack Halberstam skriver: Bowie var queer før queer, punk før punk og cool lang tid efter Presley.
Bowie døde lige efter udgivelsen af sit seneste album Blackstar – en titel, som Halberstam ser som Bowies store bevidsthed om betydningen af race – og det netop er det, der gør ham til en stjerne. 
Læs mere om David Bowie og hans indflydelse på køn og seksualitet: