– De vil meget gerne tage nogle genveje, og derfor blander de også lidt af hvert. Tålmodighed er der ikke noget af, når det gælder om at få nogle hurtige muskler.
Siger SSP-medarbejder ved Ålborg Politi, Herbert Persson. SSP er lokale samarbejdsfora mellem skole, socialforvaltning og politi.

Herbert Persson mener, at det største problem hos unge mænd er, at de føler sig usårlige, ja udødelige.
– Selvfølgelig skal unge ikke gå og tænke på døden hele tiden, men på det her område føler de sig faktisk nærmest udødelige. De har nemt ved at få adgang til forbudte steroider, og når de så er lidt berusede, ser vi ofte at de bliver aggressive, især i værtshusmiljøet.

Herbert Persson mener, at det særlige blandingsmisbrug er nyt og vanskeligere at håndtere, end normalt narkotikamisbrug, fordi mænd, der bruger anabole steroider, overhovedet ikke betragter sig selv om misbrugere.
– Man er kun misbruger i deres øjne hvis man sprøjter sig. Anabolerne derimod, det synes de er noget andet, og bivirkningerne er en slags naturlig risiko, som de gerne løber for at få effekten af steroiderne.

Steroider som et voksende samfundsproblem

Den svenske socionom på universitet i Göteborg, Tommy Moberg har talt med mange unge svenske mænd med et misbrug af steroider. Han har påpeget, at et blandingsmisbrug kan føre til, at man lammer sine følelser og dermed ikke mærker nogen form for skyld, angst eller lede, når man for eksempel udfører kriminalitet eller går i slåskamp.

Inger Anneberg er freelancejournalist med bureau i Odder, www.a4media.dk