Da Chadia Bennis, direktør for en pesticidevirksomhed i Marokko, en dag var ude på et kundebesøg, og det var tid til at spise en god frokost, blev stemningen pludselig en smule akavet.Kunden ville gerne invitere direktøren til frokost i sit hjem – som en gestus, der understregede de tos samarbejde. Men der var et problem. Direktøren var kvinde. Og kunden var ikke sikker på, hvordan hans kone ville reagere, hvis han tog en fremmed kvinde med hjem. Derfor blev frokosten i stedet indtaget på en restaurant.
Chadia Bennis fortæller historien med et smil. Hun er vant til, at virksomhedens kunder finder det udfordrende, at direktøren er kvinde. Landsbrugssektoren i Marokko er stærkt domineret af mænd, og Bennis er den eneste kvindelige direktør i sektoren – i hele landet. Det er ingen hindring, når det gælder virksomhedens udenlandske leverandører, som også alle er mænd. Men i forhold til kunderne, hendes landsmænd, er sagen anderledes.
“Mange har svært ved, at direktøren er en kvinde. Derfor har jeg altid en mandlig medarbejder med mig som et mellemled mellem mig og kunden. Det er dog ikke sådan, at nogle nægter at samarbejde med mig. Men lad os bare sige, at kundeforholdet ikke bliver særligt udviklet,” forklarer hun.

Fuld fart frem

Bennis er en af de succesrige erhvervskvinder i Marokko, der arbejder på at få mange flere marokkanske kvinder ind på direktørgangene. Hun er medlem af AFEM, en forening for kvindelige ledere og erhvervsdrivende og ledere i Marokko.
Hun er også en af AFEMs nye mentorer, som skal støtte og inspirere andre kvinder. Det er opgave, direktøren ikke vil få svært ved at løfte. For hun er selv en temmelig usædvanlig kvinde.

Ikke alene er Chadia Bennis Marokkos eneste kvindelige administrerende direktør i landsbrugssektoren. Hun kører også rally og spiller paint ball – fritidsaktiviteter, der ellers mest forbindes med mænd. Hun dyrker yoga, taichi og teater. Hun er aktivt medlem af forskellige foreninger – lige fra Rotary til AFEM. Lige nu læser hun også til coach ved siden af direktørjobbet. Og alt dette gør hun samtidig med, at hun er hustru og mor til to børn på 11 og 15 år.
“Jeg er ret eventyrlysten, og jeg har en del energi,” forklarer Chadia Bennis.
“Det betyder meget for mig at være udadvendt – også uden for arbejdet. Derfor vil jeg gerne både lave sjove ting med venner og deltage i inspirerende netværk og foreninger. Jeg har brug for “jeg-tid”. Men det er altid en balance. Mine forældre bebrejder mig hele tiden, at jeg bruger alt for meget tid på andre ting end på familien.”

Et hjem med ligestilling

For mange af Chadia Bennis landskvinder ville et liv som Bennis være en umulighed.
Selvom flere og flere kvinder uddanner sig, hersker der i Marokko stadig faste forestillinger om, at en kvindes vigtigste mission i livet er at blive gift, få børn og passe sit hjem og familie.
Det er de forestillinger, direktøren af og til møder hos virksomhedens kunder af mere traditionelt tilsnit. Men det er ikke forestillinger, hun selv har mødt derhjemme.

I barndomshjemmet blev der ikke gjort forskel på kønnene – som ung kom Chadia Bennis ind i familiefirmaet som økonomidirektør; en post, hun beklædte i 17 år og endelig voksede ud af.
Virksomheden, hun er direktør i, er skabt af hendes far. Han hentede hende i sin tid ind i firmaet som økonomidirektør, da hun var færdig med sine økonomistudier på et universitet i Frankrig. Efter 17 år på den post blev Chadia Bennis i 2005 virksomhedens nye administrerende direktør. Men det var ikke en nem overgang. For Bennis blev ramt af svære samvittighedskvaler over for sine børn.

Mor versus direktør

Havde Chadia Bennis lagt en del arbejdstimer i jobbet som økonomidirektør, kunne hun som virksomhedens administrerende direktør se frem til endnu flere timer på jobbet. Den udsigt var hverken hendes mand eller hun selv ret begejstrede for.
“Jeg havde det især svært med min søn, som var seks år dengang. Jeg er en god mor. Jeg vil gerne være sammen med mine børn og bruge tid på dem. Så jeg følte, at jeg ofrede min søn til fordel for min karriere,” fortæller hun.

Et andet problem var Bennis mand, som er røntgenlæge og derfor også har et krævende arbejde. Han har altid støttet sin kone i hendes karriere. Men denne gang var han skeptisk. For hvis ligningen skulle gå op, betød det, at han måtte bruge de ekstra timer på familiens børn, som mor nu brugte på direktørposten.
Chadia Bennis søgte hjælp i sin coaching-uddannelse, som hun var i gang med, og hun lærte både sig selv og sin mand at se problematikken fra andre og nye vinkler.
“Jeg fik min mand til at indse, hvilke fordele han fik ved at være tættere på sine børn. Og det gik op for mig selv, at jeg ikke kunne bruge min dårlige samvittighed til noget. Jeg ville få mindre tid med min søn, ja, men det betød ikke noget for kvaliteten af vores tid sammen. For min datter, der var ti år, kunne jeg være en god rollemodel.”

Det nødvendige mod

I dag er hele familien glad og tilfreds. Ingen rynker et bryn over den usædvanlige karrierekvinde, heller ikke folk i Chadia Bennis’ og hendes mands omgangskreds, der ellers tæller mange “traditionelle” mænd og kvinder, som Bennis kalder dem.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

“Mange spørger til mit liv, men jeg er aldrig blevet forkastet af nogen. Jeg er også selv meget diskret,” siger hun.
Kun hendes egne forældre synes nogle gange, at deres ældste datter har lidt for mange fritidsaktiviteter – men de støtter hende og er stolte af hende.
Chadia Bennis selv glæder sig over, at hun havde modet til at forfølge sin karriere. For den var vigtig for hende. Det budskab har hun nu tænkt sig at give videre til andre kvinder som mentor i AFEM.
Nu ser direktøren frem til foråret. Der løber årets rally af stablen. Det er et særligt kvinde-rally, hvor Chadia Bennis og en række andre erhvervskvinder kører rundt i Marokko i deres egne biler på tid. Det handler ikke om, hvor hurtigt man kører og når frem til målet, som når mænd kører bane-rally. Men om hvordan man kører og planlægger sin rute undervejs. Altså om processen. Også det kunne meget vel være et oplagt budskab fra en garvet direktør til nye kvindelige ledelsesspirer i marokkansk erhvervsliv.