Fakta om Book@café

Hvis du rejser til Amman og besøger en af byens hippe caféer, er det ikke utænkeligt, at det er en af Books@caféerne, du sidder på. For her møder du det moderne Jordan i loungestemning og får fornemmelsen af, at det rykker sig.
 
Grundlæggeren og boghandleren Madian Al Jazerah har nemlig med bogkæden udtænkt et cafékoncept for mangfoldighed, uanset seksualitet og nationalitet sammen med salg af bøger.
 

Madian Al Jazerah er vant til at sige sin mening. Man kan mærke, at han er en mand, der på trods af sine ulastelige manerer, ikke holder inde med at tale, før han er sikker på, at budskabet har nået modtageren. Og han får enhver til at lytte. 
Som åbent homoseksuel mand og aktivist for homoseksuelles rettigheder i Jordan, er det en kvalitet, der både har sine personlige fordele og – ulemper. 
– Når jeg siger min mening åbent, selv her, begynder mit hjerte at slå hurtigere. Jeg siger aldrig det, jeg har at sige, uden at føle et lille ubehag. Jeg føler altid en snert af frygt, for man ved aldrig, hvem der lytter med, fortæller han.
Vi sidder ellers på Café Norden i København, og vækker ingen opsigt, men reaktionen ligger på hans rygrad.
Madian Al Jazerah er i København for at tale om homoseksualitet og islam på konferencen Tro & Seksualitet arrangeret i samarbejde mellem foreningen for LGBTQ-muslimer i Danmark – Sabaah, Københavns Kommune og KVINFO.
Udover at være opvokset i Kuwait og USA er han en berejst mand, og derfor kan han se, at der er store forskelle på at være homoseksuel muslim i – og uden for Mellemøsten og Nordafrika. Forskelle, der også blev tydelige under konferencen Tro & Seksualitet.

Mere moderne muslim end mange af Vestens muslimer

– Homoseksuelle muslimer i Vesten har alle de redskaber, de skal bruge for at kæmpe for deres rettigheder. De kan tale frit. Det kan vi ikke. Vi kan tale i vores lukkede cirkler, men ikke offentligt. Vi har ikke et sekretariat eller en talsmand, vi kan gå igennem. Vi har simpelthen ikke logistikken på plads til at tale frit, siger Madian Al Jazerah.
Alligevel ser han sig selv som en langt mere moderne muslim end hovedparten af de muslimer, der bor i Europa og USA. Noget han ser som et paradoks.
– Mange af de arabere, der eksempelvis bor i USA, har været der i 30, 40, 50 måske 60 år, men de har ikke forandret sig. Det er, som om tiden har stået stille for dem. Når de møder sådan én som mig, griner de enten ad mig eller føler sig forrådt. For vi har udviklet os i Mellemøsten. Mange af os er både mindre religiøse og konservative end dem og mere åbne mod verden, fortæller han.

Skaber plads til homoseksuelle

Madian Al Jazerah er til daglig ejer af cafeen Books@café i den trendy del af Amman; et samlingssted for alternativt tænkende, dem, der ser diversitet og modernitet som et mål for fremtiden frem for en trussel mod samfundet.
Jordan er et af de mest udviklede og moderne lande i regionen. På trods af den omfattende korruption har landet et højt niveau af sikkerhed, økonomien er i fremdrift og i modsætning til de omkringliggende lande, f.eks. nabolandet Libanon, der ellers er kendt for sit frisind, er homoseksualitet ikke forbudt ved offentlig lov. Alligevel har en mand som Madian Al Jazerah en prekær status i samfundet, for både sharia og de gamle stammelove vejer i praksis tungere end landets civillovgivning, og traditionen tillader ikke homoseksualitet. Her vejer familiens ære til hver en tid tungest.
Det er i denne labyrint af usagte regler, korruption og æreskodekser, i skismaet mellem traditionen og det moderne, at Madian Al Jazerah skal navigere, når han til daglig arbejder for, at der skal være plads til alle – uanset nationalitet, religiøs overbevisning eller kønsidentitet – i sin café og i samfundet.
– Hovedformålet med min café er at give de her (marginaliserede, red.) mennesker et liv ved at ansætte dem, og give dem muligheden for at tjene deres egne penge. På den måde kan gruppen af transkønnede, den tydeligt feminine mand eller den butch-lesbiske kvinde arbejde uden at blive diskrimineret og dermed være økonomisk uafhængig og fx ikke være nødt til at prostituere sig. I øjeblikket arbejder to transkønnede i min café, en flygtning, der er bøsse, samt flygtninge fra Syrien og Yemen, fortæller han.

Drømmen for Madian Al Jazerah er at finde finansiering til at udbygge cafeen til en blanding mellem et socialt samlingssted og et center for menneskerettighedsaktivister og på den måde nå ud flere mennesker.
– Jeg drømmer om en struktur eller bygning, der f.eks. både kan rumme et hostel og en café. Allerede der ville jeg skabe flere jobs og generere en indkomst for de mennesker, der har brug for det. Derudover skulle det rumme et kreativt område med frit internet, muligheder for at printe etc., for alle der skulle have brug for en launch pad. Og så skulle det rumme et center for menneskerettigheder. Kampen for menneskerettigheder står altid øverst på dagsordenen i alt det arbejde, jeg laver, fortæller Madian Al Jazerah.

Fandt selv ord for homo- og transseksuelle

På et tidspunkt brugte Madian Al Jazerah og en gruppe af hans venner en hel del penge på at rejse rundt til FN-konferencer om homoseksuelles rettigheder. Her sad de med hovedtelefoner og ventede på, at den arabiske oversætter ville oversætte ordet ’homoseksuel’ med det traditionelle og desværre eneste tilgængelige ord på arabisk, nemlig ordet for ’perverteret’. Når ordet kom, rejste de sig op og protesterede. Ingen skulle kalde dem perverse.
Samtidig gik de som modsvar i gang med at skabe deres eget alternative vokabularium med ikke-værdiladede ord for den homo- og transseksuelle identitet. Med succes.
I løbet af de sidste par år har Madian Al Jazerah nemlig oplevet, at de nye ord har vundet indpas, og det er fx begyndt at dukke op i underteksterne på tv. En lille sejr med stor betydning.

’Landede, gled – og ramte muren’

At stille sig op og støje har altid været hans primære strategi som aktivist. Også selvom det til at begynde med ikke var en gennemtænkt tilgang. Da han ankom til Jordan efter mange år i USA, langhåret, både åbensindet og – mundet, direkte fra San Franciscos bøssemiljø, beskriver han det selv som, at han ’landede, gled – og ramte muren’. Det jordanske samfund frøs ham simpelthen ud.
– Jeg gjorde i første omgang ikke modstand, fordi jeg var en modig mand. Jeg gjorde det faktisk af ren dumhed. Jeg troede naivt, at det rigtige var at gøre omverdenen opmærksom, når jeg så noget, jeg ikke brød mig om. Sådan var jeg jo vokset op!
I første omgang blev Madian Al Jazerah dagligt chikaneret for at sige tingene højt, og til sidst blev han bedt om at forlade landet. Via Canada rejste han videre til USA. Også hans familie valgte at forlade Jordan og bosætte sig i USA. I Canada blev han tilbudt asyl, men Madian valgte at beholde sit jordanske pas, for indflydelsesrige personer kæmpede for, at han kunne få lov til at vende tilbage – hvilket han også i sidste ende gjorde. Han var blevet klogere, men han var også mere synlig, for nu vidste alle, hvem han var. I dag har han efterhånden prøvet at få så mange tæsk, at intet rigtig kan slå ham ud længere.
– Folk vil prøve at få mig til at holde mund og få mig ned med nakken, fordi jeg er homoseksuel. For dem betyder det, at jeg er et undermenneske. Men det eneste rigtige at gøre er at blive ved med at sige tingene højt. Der er jo mange, der er ligesom mig. De tror måske bare, at de er enkeltstående, fordi vores kultur ikke er åben omkring seksualitet, og fordi ingen taler om homoseksualitet. I øjeblikket er jeg ved at få lavet et nyt website med en online radio, så jeg kan tale endnu mere. Vi er nødt til at blive ved med at gøre opmærksom på os selv, og på den måde infiltrere samfundet med vores tanker og ideer, siger han.

Faren for at miste alt

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

Det er ikke alt, Madian Al Jazerah kan tillade sig at være åbenmundet omkring. Fra at være en persona non grata er han nu en nøgleperson i Jordans lille aktivistmiljø. Hvis en ung homo- eller transseksuel person har brug for hjælp til at komme væk fra familien og få en ny start, er han den, man kommer til. Selv hvis de ikke finder ham i første forsøg, men i stedet kontakter organisationer i Libanon eller USA, bliver de via de organisationer henvist til Madian Al Jazerah. På mange måder er han Den Homoseksuelle Mand i Jordan. Men han skal stadig passe på. Da vi taler om de muligheder, han har for at hjælpe unge mennesker på flugt, hvor deres liv kan være i fare, beder han om, at vi slukker båndoptageren. Det er ikke alt, der kan tåle at komme frem. Madian Al Jazerah har med tiden lært at navigere i et land med skrevne og uskrevne love, dog ikke uden frygt.
– Jeg ved, at alt, hvad jeg har bygget op, kan blive taget fra mig igen på et splitsekund. Det er altid det, jeg er bange for, når jeg åbner munden. Hvis en af de indflydelsesrige stammer i Jordan får held til at forfølge mig, er der ikke noget, der kan beskytte mig, fortæller han.
– I løbet af de sidste tyve år er mange ting blevet forbedret i Jordan. Vi er et af de få arabiske lande, der bevæger sig fremad i et nogenlunde stabilt tempo. Vi er endda blevet bedre til at tackle æresrelateret vold, selvom vi godt kunne blive endnu bedre. Men hvis du spørger mig, om jeg ikke er bekymret, så, jo, jeg bekymrer mig nu mere end før. For jeg ved, i det øjeblik vores sikkerhedsniveau falder, er jeg den første til at blive skudt, slutter Madian Al Jazerah.