”Kvinderne blev udnyttet til at kæmpe under det arabiske forår, og så blev de ellers sendt hjem. Det var aldrig en kamp for kvinders rettigheder, det var patriarkatets kamp.”
Sådan lyder en af de bredsider, som den libanesiske ligestillingsaktivist Lina Abou-Habib fyrer af i et nyt interview i KVINFOs Webmagasin, hvor hun også kalder kvinderne for de første ofre for det arabiske forår.
“Det er på høje tid, at vi kalder tingene ved deres rette navn. Det er patriarkatet og de ideologier, der understøtter patriarkatet – militarisme, religion og kapitalisme – som er ondskabens akse. Det er patriarkatet, som forhindrer fred i Mellemøsten og Nordafrika.”
Lina Abou-Habib er en af de mest markante stemmer i debatten om køn og ligestilling i Mellemøsten og direktør for den regionale organisaton CRTD.A – the Collective for Research and Training on Development – Action.
CRTD.A og KVINFO har netop indgået et partnerskab, der har som mål at opbygge et regionalt partnerskab, hvor kvindeorganisationer i fem lande i Mellemøsten og Nordafrika vil kunne trække på CRTD.A’s omfattende erfaringer i at arbejde med ligestilling og social retfærdighed.

Foto: Lina Abou-Habib