Vold kan rette sig mod bestemte køn. Og særligt politisk vold rammer kvinder, der tør sige deres mening højt. Det viser ny film af KVINFOs partner Ligue des Electrices Tunisiennes (LET)

Politisk vold kan påvirke dets ofre både moralsk og økonomisk.

Det er en af pointerne i en ny film af den tunesiske organisation Ligue des Electrices Tunisiennes (LET). LET er en af KVINFOs partnere i Tunesien, og de har lavet filmen for at belyse, hvordan Tunesiens lov mod politisk vold fra 2017 beskytter – og ikke beskytter – kvinder.

Filmen bygger på virkelige sager fra den tunesiske domstol og skal bruges til at gøre både nationale og internationale aktører opmærksomme på, hvilke former for politisk vold, kvinder møder, når de går ind i politik.

En af de centrale historier i filmen er Kalthoum Kannous fortælling. Hun var den eneste kvinde, der gik efter præsidentposten ved valget i Tunesien i 2014. Hun blev truet og næsten stukket ned til en vælgerforsamling under valgkampen – en historie, hun ikke delte med offentligheden før valget var ovre.

Filmen blev vist på Tunis Forum on Gender Equality fra den 24. til 26. april 2019, som var arrangeret af FNs kvindeorgan – UN Women, FNs befolkningsfond – UNDP, det tunesiske ministerium for kvinder og den svenske regering.

Tunis Forum on Gender Equality havde fokus på Beijing +25, da det i 2020 er 25 år siden den seneste, og måske sidste, store FN verdenskonference om kvinder i Beijing 1995. I Beijing enedes verdens lande om Beijing Declaration og Beijing Platform for Action, en handlingsplan som har været en vigtig vejviser for at opnå større ligestilling gennem de seneste 25 år. I anledning af 25 års jubilæet er det tid til at evaluere og kigge fremad. Et omfattende nationalt, regionalt og globalt rapporteringsarbejde er gået i gang, og Tunis Forum on Gender Equality var et af mange kommende events, som sætter fokus på Beijing +25.

På pluskontoen, for hvad der er opnået, står den tunesiske lov mod vold mod kvinder fra 2017, som også omfatter politisk vold mod kvinder.

I Tunesien er LET en af de organisationer, der siden det arabiske forår i 2011, har kæmpet for at forbedre kvinders rettigheder, så mænd og kvinder bliver ligestillet politisk og for loven i landet.

En lille smagsprøve uden undertekst kan ses her: https://www.facebook.com/LigueDesElectricesTunisiennes/videos/367200250556189/