Tøjbøjlen er blevet symbolet på kampen mod forslaget om totalt abortforbud i Polen. Med tøjbøjler i hænderne har tusindvis af kvinder og mænd demonstreret i Warszawa og flere andre byer i Polen.
Bøjlen giver associationer til uhyggelige metoder, når polske kvinder må begive sig ud på tvivlsomt undergrundsmarked for ulovlige aborter og sætte helbredet på spil.

“Det er min livmoder, ikke mit fædrelands livmoder” og “Nej til tortur af kvinder” er blot nogle af de slagord, der bliver brugt i demonstrationerne.

“Jeg er vred, abortloven er allerede stram. Den katolske kirke blander sig for meget i politik og vil bestemme over moralen her i landet”, siger Matylda Tamborska, 24 år og studerende.

Hendes veninde, Gosia Krawczyk, også 24 år og studerende er helt enig: “Gamle præster skal ikke bestemme over vores kroppe. Politikerne skulle hellere sørge for ordentlig, moderne seksualundervisning i skolerne, men det vil kirken jo ikke have”.

Vind i konservative sejl

Det er endnu uvist om forslaget, der vil stramme en i forvejen meget streng abortlovgivning til et totalt forbud mod abort, vil blive vedtaget som lov. Men der blæser konservative og traditionelle katolske vinde hen over Polen.
Det nationalkonservative parti, Lov og Retfærdighed, vandt parlamentsvalget i oktober 2015 overlegent. Partiet fik 37,58 procent af stemmerne, hvilket blev omsat til 235 pladser i parlamentet. Det betyder, at partiet alene danner regering i Polen – og sidder på et flertal af pladserne i parlamentet.
Med Lov og Retfærdighed ved magten har en organisation, der hedder Ordo Iuris fået blod på tanden. Ordo Iuris er en organisation, som med udgangspunkt i katolicismen prøver at påvirke lovgivningen i Polen. Der er Ordo Iuris, der har udarbejdet selve lovforslaget om total abortforbud.

“Der har tidligere været forsøg på at få en ny og strammere lovgivning, uden det er blevet til noget. Nu er tiden inde til at prøve igen”, siger viceformanden i Ordo Iuris, Joanna Banasiuk.

Borgernes initiativ kan blive lov

I Polen er det sådan, at kan man i løbet af tre måneder samle minimum 100.000 underskrifter for en sag, så er landets parlament forpligtet til at tage sagen op og debattere den. Parlamentet kan derefter vælge helt at skrotte sagen eller sende den videre i det politiske system. Det vil sige, et borgerinitiativ kan på den måde ende med lovgivning.

I Polen samles lige nu underskrifter ind til forslaget om total abortforbud, og Joanna Banasiuk regner bestemt med, at det nok skal lykkes.

Den katolske kirke i Polen er stærk – ca. 90 procent af polakkerne bekender sig til den. Abort er ikke forenelig med den katolske tro, hvor det femte bud – du må ikke slå ihjel – skal tages alvorligt. Holdningen er, at et menneskeliv begynder ved undfangelsen, derfor er abort på alle stadier af fostrets udvikling ikke acceptabelt.
Den katolske kirke i Polen bakker derfor op om forslaget om totalt forbud. Polens statsminister, Beata Szydlo fra Lov og Retfærdighedspartiet, gør det samme. Hendes partiformand Jaroslaw Kaczynski, der anses som den politiker med mest indflydelse i Polen lige nu, siger: “Jeg er katolik, altså er min holdning indlysende”.

Kompromis fra 1993 kan gentage sig

Polen fik sin nuværende lov om abort i 1993, før var der fri abort. Loven omtales ofte som et nationalt kompromis i Polen.

“Jeg hader det udtryk, “kompromis”, for loven blev lavet som en aftale mellem politikere og den katolske kirke. Kvinder blev ikke hørt overhovedet i sagen. Politikerne gik med til at stramme abortloven dengang, det var en slags tak og betaling til den katolske kirke for dens hjælp i kampen mod kommunismen”, siger Krystyna Kacpura, der er direktør i Federation for Women and Family Planning, der i årevis har kæmpet mod den nuværende lov. Organisationen ønsker i stedet en abortlovgivning a la den skandinaviske model.

Mange politiske iagttagere i Polen er enig med Kacpura i, at kirken i 1993 fik den strikse abortlov som en slags “tak for hjælpen”. Præcis som mange i dag siger, at med Lov og Retfærdighedspartiet ved roret i Polen, så kan kirken igen få uhørt stor indflydelse på polsk politik.

Voldtægt giver ikke ret til abort

Bliver forlaget om totalt forbud mod abort til lov i løbet af de næste måneder, så er det med Krystyna Kacpuras ord “skrækkeligt”.

“Politikerne skulle i 1993 vise taknemmelighed over for kirken, vi kvinder kom til at betale for det. Nu sker det igen”, siger Kacpura.

Joanna Banasiuk fra Ordo Iuris er helt uenig: “Selvfølgelig er der nogen, der er imod. Men det her er noget helt fundamentalt. Retten til liv skal beskyttes, retten til liv uanset på hvilket udviklingsstadie livet er”, mener Banasiuk.

I det forslag som Ordo Iuris står fadder til, skal totalt abortforbud forstås 100% bogstaveligt. Abort skal ikke være tilladt, ikke engang hvis kvindens liv er i fare. Ej heller, hvis graviditeten er et resultat af en voldtægt.

“Voldtægt er forfærdeligt, ingen tvivl. Men voldtægt er ikke det ufødte barns skyld, livet skal beskyttes, vi skal beskytte de mest sårbare mod abort. Ligesom i tilfældet med ufødte syge børn, lige ret til liv handler om at beskytte de sårbare, dem der ikke kan beskytte sig selv”, siger Joanna Banasiuk. Og så siger hun, der altid er en anden udvej en abort, f.eks. bortadoption. Argumentet om at kvinder bør bestemme over egen krop, preller af på Joanna Banasiuk. “Kvinder der siger det, glemmer det handler om to liv; kvindens og barnets”, siger hun.

Ulovlige aborter i titusindvis

Det anslås, at der hvert år er der et sted mellem 100.000 og 150.000 polske kvinder, der får foretaget en ulovlig abort i Polen, eller de tager over grænsen til f.eks. Tyskland eller Tjekkiet og får foretaget en lovlig abort der. Det at tage over grænserne til nabolande og finde en abortklinik der, det kaldes i folkemunde for “abortturisme”.

Antallet af ulovlige aborter kan i sagens natur kun være et estimat. Tallet er anslået ud fra det antal aborter, der blev foretaget før den nuværende strikse lovgivning trådte i kraft i 1993. Og ud fra antallet af kvinder i den fødedygtige alder sammenlignet med lande med samme antal kvinder som Polen, f.eks. Spanien.
“Hver eneste ulovlige abort har store konsekvenser for kvinder. En ulovlig abort foretages under usikre forhold, så helbred og sundhed sættes på spil. Der er også psykologiske konsekvenser, følelsen af at have gjort noget forkert – kvinder stigmatiseres”, siger Krystyna Kacpura, der også peger på, at dem, der har råd, kan købe sig til mere sikkerhed end dem med færre penge, som dermed løber en større risiko for deres helbred.

Joanna Banasiuk fra Ordo Iuris vil ikke forholde sig til antallet af ulovlige aborter. “Vi kender ikke tal for ulovlige aborter, vi ved intet om det. Men liv skal beskyttes uanset hvilket udviklingstrin, det er på”, siger Joanna Banasiuk.

Hykleriet

Krystyna Kacpura mener, der er et stort hykleri i Polen:
“Alle lukker øjnene for de ulovlige aborter, der er et fantastisk hykleri i samfundet og i kirken. Vores samfund har gennemgået så mange politiske, sociale og økonomiske forandringer siden 1989. Store dele af samfundet ønsker at holde fast i noget velkendt og traditionelt, og det tilbyder kirken. Hvis samfundet så hykleriet i øjnene, ville det komme til at gøre ondt, mange politikere ville rage uklar med den katolske kirke”, mener Kacpura.

De to unge studerende Matylda Tamborska og Gosia Krawczyk fatter ikke, man kan foreslå en strengere abortlovgivning og tro, der bliver færre aborter af den grund. Det er naivt og virkelighedsfjernt, mener de.

De fortæller, at i Polen er det en offentlig hemmelighed, at der bliver finder så mange ulovlige aborter sted: “Du kan bare slå op i en avis, så finder du annoncer, hvor klinikker tilbyder  “alle slags gynækologiske undersøgelser” eller tilbyder at “reetablere din menstruation”.
’’ Alle ved, hvad det betyder, det er en slags kodesprog for, at der tilbydes abort”, siger Matylda Tamborska.

Seksualundervisning en farce

Seksualundervisning i skolerne er ikke den katolske kirkes livret, det skal skolerne ikke blande sig i, er holdningen. Men der burde der virkelig sættes ind, hvis antallet af aborter skal ned, mener Tamborska og Krawczyk. Fra femte klasse undervises i nogle timer i såkaldt “forberedelse til familieliv”, der  skal gøre det ud for seksualundervisning. Men det er meget nemt at blive fritaget for det, forældrene kan blot fortælle skolen, at deres barn skal fritages.
“Undervisningen var en farce, jeg husker klassen fik besøg af to firmaer, der laver hygiejnebind, så fortalte de om dem. Det var en parodi på seksualundervisning, det var til ingen nytte”, siger Gosia Krawczyk.

Krystyna Kacpura fra Federation for Women and Family Planning bekræfter, hendes organisation har en hotline, hvor man kan ringe ind, hvis man har spørgsmål:
“Unge ved forbavsende lidt om sex. De føler sig alene, de finder oplysninger på internettet og i pornografien. Der er stor mangel på viden om prævention, seksuelt overførte sygdomme osv., osv. Vi har så meget brug for bedre oplysning til de unge. Det er der i den grad brug for i et land med skrap abortlovgivning”, siger hun.

Dæmoner er sluppet løs

Op til valgkampen i oktober sidste år lovede Lov og Retfærdighedspartiet at “fixe” Polen, dvs. få klaret alle de ting, som den tidligere regering havde kludret i – efter Lov og Retfærdigheds mening.
Den konservativ-liberale regering mellem 2007 til oktober 2015 var alt for vestlig, tolerant og liberal efter Lov og Retfærdigheds mening. Nogen vil sige, der er en kulturkamp i gang i Polen.
De kommende måneder vil vise, om forslaget om abortforbud bliver lov eller ej. Der er dem der tvivler på, det vil ske.

Nok vil den katolske kirke blive glad, hvis Lov og Retfærdighedspartiet stemmer det igennem, men partiet vil også komme til at skubbe mange vælgere fra sig, hvis lovforslaget bliver til lov.
Meningsmålingsinstituttet CBOS kom i marts med en måling, der viser polakkernes holdning til abort i de tre tilfælde, der i dag kan give lov til en lovlig abort.

53% af de adspurgte støtter abortmuligheden i tilfælde af et svært handicappet eller sygt barn, 80% af de adspurgte sig OK til abort hvis kvindens liv eller helbred er i fare, 73% siger OK til abort i tilfælde af voldtægt eller incest.