Fakta

“Hvad i alverden – det er jo mit hus på billedet!”
En libaneser, bosiddende i Beirut, udtrykker spontant sin overraskelse. Han har netop fået øje på et billede af sit eget hus midt i en udstilling af danske og arabiske kvindelige bloggeres produktioner, printet og hængt op på plancher til Urban Arts kulturfestival i Beirut i slutningen af februar 2012, hvor han er gæst.

Den unge mand og hans venner morer sig over det pudsige tilfælde; de bliver hængende lidt, læser på plancherne og kigger på billederne. Billedet af hans bygning har givet ham en anledning. Blogs’ene handler om hans by. Måske også om ham. 
Nye gæster kommer til. Nogle skriver en hilsen i bloggernes gæstebog. Andre tager standens høretelefoner på for at lytte til videoen, der kører tavst på det lærred, der dækker hele endevæggen.
Virtuelt netværk på live udstilling
Bloggerne, som alle er yngre kvinder, har dansk eller arabisk baggrund fra hele Mellemøsten og Nordafrika – fra Marokko i vest til golfstaten Bahrain. Emnerne, de blogger om, er vidt forskellige – fra kultur og arkitektur til politik, religion og dagligliv i en familie. De er en del af et netværk, som Dansk PEN, Center for Kultur og Udvikling og KVINFO i fællesskab har støttet i et projekt siden 2010. 
Deres udstilling udgør en del af the Danish-Arab Urban Arts Festival, hvor undergrundskunst fra Danmark og Levant-området præsenterer forskellige former for stationær og figurativ kunst. Det hele foregår i noget, der minder om en kæmpe fabrikshal med massive betonpiller, kæmpe ovenlysvinduer og rå vægge. Gæsterne ankommer efter solnedgang. Graffiti, installationer, musik, videokunst, poesi, røg og summen fylder rummet, mens sanserne på skift vækkes og bedøves. Der kigges, tales, lyttes og undres.   

Et land med svage forbindelser

Bloggerne har brugt næsten tre dage på at forberede sig til festivalen. Det er, lidt paradoksalt, en stor udfordring at finde velfungerende trådløst internet i Libanon. Og en del af den knappe tid går derfor med at finde et egnet sted at arbejde for bloggerne. De skal både producere på print og digitalt, så nettet er en absolut nødvendighed. Det lykkes dog – og en café i Hamra-distriktet bliver for en eftermiddag og en aften transformeret til fælles bloggerværksted. 

Et element af udstillingen på festivalen udgøres af en video, der afspilles på storskærm på standens ene væg. Videoen, som bloggerne selv optager og redigerer i løbet af workshoppen, består i små interviews med dem selv, hvori de præsenterer sig selv og deres blog.

Gensyn, nye bekendtskaber og nådesløse realiteter

Nogle af bloggerne har været med fra starten og kender hinanden godt. En del har været med til en eller flere workshops, og to helt nytilkomne i Beirut er der også blevet plads til. Danya med libyske rødder, og Do’aa fra Egypten. Afrah, som oprindeligt er fra Yemen, men nu opholder sig i Sverige, bliver desværre forhindret i at deltage i sidste øjeblik på grund af visumvanskeligheder. 
Bloggerne oprettede ved deres forrige møde en fælles blog – blog-on.net. En del af workshoppen og dermed også udstillingen er dedikeret til dels at redesigne bloggens layout, dels at producere friske blogindlæg omkring et fælles emne – Beirut. Nogle af indlæggene bliver printet og hængt op til udstillingen. 

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.