Torsdag aften har man chancen for at se den prisbelønnede danske dokumentarfilm ”I lyset af revolutionen” på DR K.
Filmen beskriver en række kvindelige egyptiske kunstnere indenfor forskellige felter som musik, film og fotografi, og hvordan revolutionen og Det Arabiske Forår påvirkede deres kunstneriske udtryk.
Men revolutionen satte sig ikke kun kunstneriske spor. Filmen viser også, hvor dybt revolutionen og den efterfølgende politiske udvikling, hvor håbet om frihed og demokrati blev knækket, påvirkede de medvirkende kunstnere.
Produktionen af filmen er støttet af KVINFOs Minipulje.
”I lyset af revolutionen” var åbningsfilm på Salaam film festival i København i efteråret 2015, hvor den vandt festivalens filmpris.
I begyndelsen af marts trak den fulde huse, da den blev vist på Ninth Cairo International Women’s Film Festval. Det var første gang, filmen blev vist i Egypten, og publikum var begejstrede.
Filmens instruktører Lone Falster og Iben Haahr Andersen var til stede under visningen i Kairo og sammen med to af de portrætterede kvindelige kunstnere, fortalte de om filmen og svarede på spørgsmål fra publikum. Blandt andet opstod der en ophedet diskussion om, hvorvidt filmens afsluttende bemærkninger om den politiske situation var for kontroversielle og kunne give instruktørerne eller de medvirkende problemer. Det mente festivalens arrangører og de fleste i publikum dog ikke, men alene, at spørgsmålet blev rejst og udløste den ophedede debat, siger i sig selv en del om Egypten i dag, fem år efter revolutionen.
Filmen ”I lyset af revolutionen” bliver vist på DR K torsdag d. 31. marts kl. 23.05.
Den bliver også vist på Nordisk film festival i Rom i april og i København under Women Deliver konferencen i maj. I Kairo har publikum mulighed for at se filmen i udendørsbiografen ved det førende kunstgalleri Darb 1718 den 10. april.
Artikelbilledet er et kunstværk af den egyptiske kunsther Huda Lutfi. 
 
Læs om Salaamprisen til “I lyset af revolutionen”. 
Læs artikel i Det Arabiske Initiativs nyhedsbrev om film- og videoprojekter støttet af KVINFO for at sætte fokus på ligestilling i Mellemøsten og Nordafrika.