Fakta om fodbold og ligestilling

ABAAD er en libanesisk NGO, der med base i Beirut arbejder for ligestilling og mod kønsrelateret vold. ABAAD’s arbejde fokuserer på at skabe varige sociale strukturændringer gennem at promovere et mere fleksibelt og ikke-voldeligt maskulinitetsbegreb. Læs mere om ABAAD’s mange initiativer 
 
Filosofien om totalfodbold blev grundlagt af den hollandske spiller Johan Cruyff, der senere som træner fik indflydelse på udviklingen af spansk fodbold. Læs New York Times’ portræt af Cruyff og hans spillestil 
 

Forestil dig, at en flok drenge tager af sted på sommer-fodboldlejr. De bliver inddelt i hold med matchende trøjer, og hver dag mødes de i workshops for at diskutere spillets regler og muligheder. Det handler bare ikke om fodbold, men om ligestilling.
For hvorfor ikke se ligestilling som en holdsport, hvor hver enkelt spillers optimale potentiale udnyttes bedst muligt, og dermed styrker det samlede hold?
Det er ideen bag et nyt ligestillingsinitiativ i Beirut, hvor organisationen ABAAD arbejder for at få mænd og drenge i tale om kønsroller.
– I modsætning til andre tiltag på området, hvor man samler mænd og drenge for at deltage i en sportsaktivitet, for så bagefter at diskutere et emne som ligestilling, vil vi bruge fodboldspillets karakteristika til at åbne op for en diskussion af, hvordan vi kan bruge spildynamik inden for familien og i livet generelt. Hvordan ligestilling mellem kønnene er til fordel for den kollektive gruppe, familien, samfundet og for de enkelte individer, forklarer Anthony Keedi, projektleder i den libanesiske ligestillingsorganisation ABAAD og idémand bag fodboldkonceptet. 
Anthony Keedi arbejder i øjeblikket på at udforme en manual for ABAAD’s fodboldworkshops. Den grundlæggende tanke er at bruge fodboldspillets terminologi til at engagere mænd og drenge i en ligestillingstankegang, der ellers ofte virker fremmed, ligegyldig eller ligefrem provokerende. Studier i undervisningspsykologi viser nemlig, at når en abstrakt diskussion hives over på velkendt grund, bliver den anderledes tilgængelig, fordi de ’nye’ abstrakte begreber med det samme virker letforståelige og brugbare.

Ligestilling og manderoller

ABAAD har siden grundlæggelsen i 2011 arbejdet for ligestilling mellem kønnene med særligt fokus på at bekæmpe kønsrelateret vold. Hvor de fleste lignende organisationer arbejder for at sikre voldsramte kvinder ved at etablere krisecentre og hjælpe kvinderne til at tackle deres situation juridisk og socialt, bryder ABAAD med den tradition ved at fokusere på mændene. Målet er at skabe en varig strukturændring i samfundet, hvor ligestilling kommer alle til gode; og deres tilgang er multifacetteret.
Siden organisationen startede ud, har de lanceret flere virale kampagner, der f.eks. gennem YouTube og andre sociale platforme har fået især yngre libanesiske mænd i tale. En videokonkurrence resulterede bla. sidste år i en række kreative og engagerede film, der alle spredte budskabet om, at rigtige mænd ikke slår kvinder.
Et budskab, der kan virke kontroversielt i en libanesisk kontekst, hvor kønsrollerne er fastmejslet i et traditionelt framework, og hvor de sociale normer i visse tilfælde fordrer, at manden løser sin konflikt med vold. Den stærke mand, der ikke er bange for at forsvare sig, koste hvad det vil, er et idealbillede på en libanesisk mand. Et idealbillede, der ofte bestyrkes, fordi Libanon er en del af et konfliktområde, hvor krigeren, soldaten, oprøreren er et meget konkret forbillede for drenge og mænd, fortæller Anthony Keedi.
I samme anti-voldelige kontekst har ABAAD grundlagt et mandecenter, hvor mænd kan deltage i workshops om fredelig konfliktløsning og anger management, og som tilbyder gratis terapi hos en psykolog til mænd, der oplever, at de har svært ved at tackle stress og familieproblemer på en ikke-aggressiv måde.
Budskabet er det samme på organisationens mange platforme: Man kan være mand på mange måder – og kvinde på lige så mange. Det handler om at udfolde hele sit potentiale som menneske; uanset køn.

Fodboldkulturen skaber social forandring

Ideen med at koble sportens verden med arbejdet for ligestilling opstod som en naturlig forlængelse af ABAAD’s arbejde for Anthony Keedi; han elsker selv fodbold og er passioneret omkring ligestilling og maskulinitet. Analogien lå derfor lige for.
I fodbold bliver holdet bedre, og spillet mere interessant, hvis hver spiller får lov til at realisere sit fulde potentiale. Det samme gælder for samfundet.
– Holdsportstanken i fodbold er blevet brugt til at promovere andre ideer, der handler om respekt og fair play. F.eks. er fodbold blevet brugt som et middel til at bekæmpe racisme. Men fodbold er aldrig blevet brugt som en forklaringsmodel for ligestilling mellem kønnene. Det ville jeg gerne gøre noget ved, siger han.
– Fodboldkulturen understøtter traditionelt set et meget konservativt, maskulint værdisæt. Der lægges vægt på fysisk styrke og udholdenhed, og der eksisterer en skarp kønsopdeling, men fodbold besidder også et transformativt potentiale. FIFA har f.eks. været ude og udfordre rascismeproblematikken meget direkte. Da Milan-spilleren Kevin Prince Boateng (ghanesisk fodboldspiller, der tidligere spillede i den italienske fodboldklub Milan, nu tyske Schalke 04, red.) i en italiensk klubkamp oplevede at blive mødt med en byge af racistiske tilråb fra modstandernes tilhængere, udvandrede han fra banen – og resten af holdet fulgte efter. Det var et meget stærkt signal at sende, og FIFA bakkede op om det. Det er blot et af mange eksempler på, hvordan fodbold er blevet brugt til at bekæmpe sociale problemer og til at få unge mennesker i tale, forklarer Anthony Keedi.

Workshops om kønsroller

ABAAD’s workshops fokuserer på fodboldspillets mulighed for at kommunikere direkte omkring fair play, udvikling og forandring. Her bliver spørgsmålet om fordelene ved ligestilling gjort helt konkrete ved at blive sat ind i en fodboldkontekst.
Som efter enhver fodboldtræning samles ’holdet’ hver dag for at diskutere et eller flere tekniske aspekter ved spillet, som man har trænet samme dag. Her relateres elementerne blot til det virkelige liv.
Et modul om samspil vil f.eks. handle om vigtigheden af god kommunikation. Et andet modul om tackling vil åbne op for en diskussion om fredelig konfliktløsning og det konstruktive i at gå efter bolden frem for ’manden’. Et tredje modul handler om stress- og anger management, for hvis man lader sit temperament løbe af med sig på banen, resulterer det som oftest i et rødt kort, og det er ikke til gavn for holdet, der skal spille videre med en spiller mindre.
På den måde kommer fodboldens verden til at imitere den virkelige verden, hvor drengene får muligheden for at socialisere sig som konstruktive og åbne medspillere.
– Vi kommer også til at have et modul, der specifikt handler om kønsroller vs. spilpositioner. I fodbold har man også forskellige ’roller’, man kan f.eks. være målmand, angrebs-, midtbane-, eller forsvarsspiller; positioner, man bliver udvalgt til ud fra sin kunnen og talent – og ikke ud fra ydre parametre så som højde eller hudfarve. Vi vil gerne vise, hvor skørt det ville være, hvis vi lod ydre parametre bestemme, hvilke spillere der kunne få lov at spille hvor på banen i stedet for at sætte den bedst mulige angrebsspiller til at score mål – men at det præcis er det, vi gør, hver dag, når vi deler mennesker i samfundet op ud fra deres køn. Hvor kvinder altid automatisk ender i husmorrollen og mændene i forsørgerrollen, selvom de måske er bedre til noget helt andet. Eller hvor det kun er mænd, der går ind i politik, baseret på, at de er mænd. Hvis vi brugte de samme udvælgelseskriterier i fodbold, ville vi ende med verdens dårligste hold. På samme måde svækker den automatiske kønsopdeling vores samfund, siger Anthony Keedi.

Totalfodbold og total ligestilling

Anthony Keedi lægger vægt på, at fodboldspillet er på vej mod en fornyelse, hvor den enkeltes spillers holdidentitet er mindre fastlåst. En identitetsopfattelse, der ligger mere i tråd med en moderne opfattelse af individet og de sammenhænge, vi indgår i. I fodboldens verden hedder konceptet totalfodbold, og betyder, at hver spiller på holdet i teorien bør kunne indtage enhver position på banen. Alle spillere skal trænes til at være gode til at score, og alle spillere skal kunne levere et godt forsvarsspil. Ifølge Keedi er de hold, der som f.eks. FC Barcelona arbejder med totalfodbold-filosofien, blevet stærkere.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

Det er den samme vision, han har på det sociale plan.
– Hvis både mænd og kvinder bidrager til – og tager del i samfundet, økonomien og børneopdragelsen på lige vilkår, bliver vores samfund kun stærkere. Den eneste grund til, at vi stadig hænger fast i den gamle kønsrollemodel, er fordi vi er blevet socialiserede til det. Vores formål er ikke at løfte en moralsk pegefinger. Vi vil bare vise, hvordan ligestilling kan skabe en samfundsmodel, som er overlegen i forhold til den eksisterende. Og at mænd også vinder ved det, pointerer han.
ABAAD’s arbejde har i den seneste tid været bremset, pga. at mange midler i Libanon er gået til nødhjælpsarbejde i forbindelse med konflikten i Syrien, men Anthony Keedi regner med at være klar med den første fodbold-testgruppe i nærmeste fremtid. Herefter er det planen også at involvere syriske flygtningebørn i projektet.