Rummet for aktivisme i Kina er ved at svinde ind, og myndighederne bliver hele tiden dygtigere til at lukke hullerne. Det gør livet sværere og farligere for kinesiske ligestillings- og LGBT-aktivister.

Én af de aktivister, der har gjort sig bemærket er LGBT aktivist og feminist Li Tingting (hun går også under navnet Li Maizi), som er en del af en gruppe af prominente unge feministiske aktivister i Kina, der kaldes the Feminist Five. Li har været fængslet for sin aktivisme, men hun har dog mulighed for at rejse ind og ud af Kina. Hun mødte konstitueret direktør Suzanne Moll og Katarina Blomqvist fra KVINFO til årets Commission on the Status of Women i FN (CSW61)

Li Tingting skriver i en artikel i The Guardian, at der sameksisterer både fremskridt og tilbageslag, når det kommer til kvinders rettigheder både i resten af verden og i Kina. For eksempel er det i dag næsten umuligt at modtage nogen form for international støtte, hvilket betyder, at det er blevet meget svært for menneskerettighedsorganisationer at påvirke det kinesiske styre. På den anden side er der også positive tegn. F.eks. blev der i slutningen af 2015 vedtaget landets første lov mod hustruvold.

Li fortalte KVINFOs Katarina Blomqvist, at emner såsom vold mod kvinder eller sexchikane ikke i sig selv er så kontroversielle. Det er selve aktivismen, det at man tænker og handler kritisk, der provokerer myndighederne mest – hvad end det er som individ eller kollektivt. LGBTQI aktivisme, som Li og the Feminist Five har lavet meget af, kan dog i selv være meget kontroversielt.
The Feminist Five består udover Li af Zheng Churan, Wang Man, Wu Rongrong, og Wei Tingting. De fik stor opmærksomhed i internationale medier, da de i 2015 i dagene op til Kvindernes Internationale Kampdagblev arresteret. Kinesiske feminister tog til gaden og til internettet, og gjorde #FreeTheFive til en international kampagne. De endte med at være fængslet i over to måneder. Læs et interview med Li Tingting om anholdelsen og fængslingen her

Li Tingting nærer dog håb for feminismen i Kina, som hun skriver i The Guardian: “The Beijing government continues to push back the boundaries of acceptable resistance to the point where there is little room left, but at least women’s issues are being discussed. That’s why there is hope for feminism in China.”
Læs mere om Li Tingting og the Feminist Five her

illedet er fra en performance protest imod hustruvold, som Li Tingting var med til, afholdt den 14. februar 2012 på en travl gade i Beijing. Læs mere om ‘Bloody Bride’ demonstrationen