Det var det ukendte navn som endte med at tale Store Vega omkuld fra scenen på KVINFOs fejring Kvindernes Internationale Kampdag. Jordanske Ruba Ahmad leverede en stærk stemme fra en del af verden, hvor livet som kvinde for mange er en daglig kamp.

Alligevel startede Ruba Ahmed med at slå fast, at hun hverken kom som repræsentant for kvinder eller for muslimer.

– Hvad er en kvinde?, spurgte hun – og opfordrede publikum til at lade være med at svare.

– Vi skal holde op med at definere, hvad en kvinde er. Vi skal lade hver kvinde definere selv sig som kvinde.

Og ved at gøre sig selv til ingen kvinders stemme og nægte at lade sig selv og andre blive presset ind i kasser, så blev den arabiske kvinde med tørklæde til alle kvinders stemme. Og hendes slag for retten til at være sig selv gik rent ind hos kvindekampsveteraner og unge feminister i den propfulde sal og udløste et af aftenens største bifald. Til daglig er hun advocacy og policy advisor for Action Aid/Mellemfolkeligt Samvirke i Mellemøsten. I aften var hun en af aftenens stjerner.

Ruba Ahmed føjede sig ind i en række af stærke taler og indslag, og for første gang kunne folk over hele landet følge med på livestreamingen fra arrangementet – fra de groteske og elskelige queer-buffoner fra The Orifice til aftenens selvudnævnte mansplaining-indslag fra sociologerne Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard, der med base i deres udredning af magteliten kunne fortælle forsamlingen, at når det kommer til de mest magtfulde bestyrelser, udvalg og råd i Danmark, så er der langt færre, der har flertal af kvinder, end det antal, der udelukkende består af mænd.
Ligestillingsminister Karen Ellemann slog fast, at nu må vi snart være forbi, at det er Emma Watsons bryster og topløse twerkere, som ligestillingsdebatten handler om.

– Vi skal kæmpe for kvinders rettigheder ude og hjemme og der er nok at kæmpe for, sagde hun med henvisning til både Trump og Putin.

Og ikke mindst så gav Danmarks første kvindelige imam, Sherin Khankan et personligt indblik i sin eget dobbelte livsprojekt med at rodfæste en islamisk feminisme og gå op mod patriarkalske opfattelser i det muslimske miljø og bekæmpe marginaliseringen og stereotypiseringen af muslimske kvinder i samfundet generelt.

Det hele var ledsaget af en række markante musikindslag fra KATINKA, Mendoza og den satiriske visesanger Karina Willumsen.

Til sidst fik Ditte & Louise salen til at græde af grin med deres bundsjofle og dybt raffinerede mundhuggeri inden Barbara Moleko afsluttede festen med et powersæt.

Det var tredje år, KVINFO arrangerede 8. marts i VEGA, og en tradition er slået fast.


Fotos: Mayra Navarrete