Fuldt hus til kvindetopmøde

Kvinde-topmødet søndag var det første af sin art og trak fulde huse. Men det vigtige og alvorlige tema om at skabe bedre vilkår for Verdens kvinder blev næsten overdøvet af den storpolitiske kamp mellem Kina og USA.
Kinas ministerpræsident Xi Jinping var sammen med FN’s generalsekretær Ban Ki-moon vært for kvindetopmødet. Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen var også medvært, fordi København i 1980 var vært for FN’s kvindetopmøde. Det var dog ikke Lars Løkkes plads ved højbordet, der skabte problemer. Det var den kinesiske ministerpræsidents værtsrolle, der fik især USA til at protestere.

USA’s kamp mod Kina

For den kinesiske præsident er rollen som medvært ved kvindetopmødet vigtig, fordi det hjemme i Kina kan bruges til at vise, at Kina har høj status i FN.  Men den højstatus gjorde USA alt for at ødelægge. USA havde på forhånd sagt nej til, at præsident Barack Obama kunne tale ved kvindetopmødet. I stedet valgte den amerikanske FN-ambassadør Samantha Powers at kritisere Kina for som vært at forhindre, at der kvindeaktivister kunne få taleret ved mødet. Samantha Powers satte ekstra storpolitisk trumf på, da hun for en måned siden startede en kampagne ”#Freethe20”, som går på at befri 20 kvinder, der sidder fængslet rundt omkring i Verden for at agitere for kvinders rettigheder. Det er bestemt ikke tilfælde, at det er tallet 20 – altså 20 år efter Beijing-kvindemødet, og det er heller ikke et tilfælde, at tre af de tyve er kinesiske kvinder.

Hillary Clinton kalder Kina ”skamløs”

Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, der selv deltog i Beijing-mødet i 1995, skabte en del opmærksomhed, da hun søndag tweetede, at det var ”skamløst, at Xi Jinping var vært for et kvindetopmøde, mens Kina selv forfølger og fængsler feminister”.
Op til kvindetopmødet har amerikansk presse været fyldt med historier om, at det siden Beijing-topmødet i 1995 er gået baglæns med kvinders vilkår i Kina, hvor man bl.a. kan konstatere øget uligeløn og øget vold mod kvinder.
Præsident Barack Obama deltog som nævnt ikke i kvindetopmødet, men i sin tale samme dag på selve FN-topmødet kom han med en indirekte stikpille til Kina, da han sagde, at ”det er en god indikator for et lands succes, hvordan man behandler sine kvinder”.

Ikke de store resultater

Som mange af talerne indrømmede på søndagens kvindetopmøde, så er der ikke sket det helt store for Verdens kvinder siden Bejing-konferencen for 20 år siden. Der er lidt fremgang i retning af at flere piger går i skole, men som generalsekretær Ban Ki-moon sagde, så ”er der stadig lang vej endnu”
I FN’s 2030-mål om ligestilling mellem kønnene, er øget adgang til uddannelse fortsat et af topmålene, men lige efter kommer, at vold mod kvinder skal bekæmpes, ligesom kvinders ret til og adgang til at bruge reproduktive midler skal sikres.
Vold mod kvinder fyldte i det hele taget meget på kvindetopmødet søndag. Stort set alle talere nævnte, at vold mod kvinder skal bekæmpes.  Lars Løkke Rasmussen lovede i sin tale, at den danske regering vil øge sin kamp imod ”vold i hjemmet”.

Fokus på vold mod kvinder

Et godt eksempel på det store fokus på vold mod kvinder var Gertrude Mongellas tale. Den  tanzaniaske politiker og kvindeaktivist gennem mere end 20 år fik kæmpe bifald fra især de mange afrikanske deltagere og tilhørere, da hun udlagde sine vigtigste mål for de næste 15 års kvindekamp. Mongella opfordrede Verdens ledere til især at stoppe al krig og al vold mod kvinder.
De største bifald fik Mongella og de andre talere, der specifikt nævnte, hvor vigtigt det er at bekæmpe omskæring af piger og kvinder.
FN’s mål er ikke bindende for medlemslandene, men et af formålene med kvindetopmødet var netop, at få de enkelte lande til at vedtage og gennemføre nationale mål omkring kønnenes ligeberettigelse og kvinders rettigheder.

”Step it up”

Sydafrikaneren Phumzile Mlambo-Ngcuka, der er vicegeneralsekretær – og direktør for den lille UN Women-organisation, sagde i sine afsluttende bemærkninger ved kvindetopmødet, at det ikke er nok med pæne ord og fine mål:
”Vi har nu en håndfuld emner og mål at arbejde hen imod de næste 15 år, men hvis vi skal nå det, så er der ikke mere noget, der hedder ”business as usual”, der skal handling til”, sagde Phumzile Mlambo-Ngcuka.  Hedes ord understreges af, at undertitlen for kvindetopmødet er ”Step it up”