KVINFOs egyptiske partner Mozn Hassan og hendes organisation Nazra for Feminist Studies modtager årets Right Livelihood Award. Den svenske pris kaldes ofte også for den alternative nobelpris.
Mozn Hassan er en fremtrædende feminist og forkæmper for kvinders rettigheder i Egypten og i regionen. Hun får prisen for ”at stå fast på lighed og rettigheder for kvinder under vilkår, hvor de er udsat for gentagende vold, overgreb og diskrimination,” som det hedder i priskommiteens begrundelse.
Prisen er ikke mindst bemærkelsesværdig, fordi Mozn Hassan som en åbenmundet kritiker i Egypten har en politisk sag hængende over hovedet, der risikerer at udløse en lang fængselsstraf. Den egyptiske anklagemyndighed har rejst sag mod hende og Nazra for ulovlig udenlandsk finansiering på trods af, at alt er lagt offentligt frem og foregået efter de daværende regler.
KVINFO har arbejdet sammen med Nazra i flere projekter siden den egyptiske revolution i 2011. Projekterne har blandt andet har støttet op om Nazras arbejde for at få en bedre ligestilling i Egyptens nye forfatning og valglov. Det er blandt andet det arbejde, Mozn Hassan og Nazra får prisen for, skriver priskomiteen i sin begrundelse.
Right Livelihood Award blev indstiftet i 1980 og gives til personer eller organisationer for deres arbejde inden for miljøbeskyttelse, menneskerettigheder, bæredygtig udvikling, sundhed, uddannelse og fred. Lige som tidligere år deles prisen i år mellem fire modtagere. Prisen kaldes ofte for den alternative Nobelpris og uddeles dagen før de egentlige nobelpriser i det svenske parlament i Stockholm, men hverken priskomiteen eller økonomien bag er knyttet til nobelpriserne.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

Læs priskomiteens begrundelse
Læs artikel om sagen mod Mozn Hassan. Hun har siden artiklen blandt andet fået forbud mod at rejse ud af Egypten, og det er usikkert, om hun kan få lov til at modtage sin pris i Sverige, når den bliver uddelt til december.
Foto: Mostafa Mohie