C:NTACT og KVINFO har produceret filmserien STORIES UNTOLD – en række ucensurerede øjebliksbilleder fra 11 kvinder fra Palæstina, Libanon, Jordan, Egypten, Tunesien og Oman, der i snart et år har gået sin sejrsgang gennem regionen.

Filmseriens 11 fortællere, som aldrig har haft et kamera i hånden før, er blevet undervist af seks professionelle, lokale, kvindelige filmskabere i at fortælle deres egen historie filmisk i et kort format. I STORIES UNTOLD bruger kvinderne deres mobiltelefoner til at fortælle ucensureret om deres helt nære virkeligheder. Sammen med C:NTACT og deres undervisere har de skabt en brugerdreven genre, som distancerer sig fra klassisk dokumentarfilm og præsenterer en selvstændig og brugerdreven æstetik.

Det er blevet til 11 stærkt personlige film, som er blevet vist på forskellige festivaler i hele regionen – og rundt omkring i Danmark, bl.a. i anledning af sidste års CPH:DOX. Nu bliver en af filmene, fortalt af den syriske flygtning Kadar Fayyad, vist på BBC Arabic fire gange i slutningen af marts til kanalens mere end 20 mio. seere – og er nomineret til en pris i kategorien ’Best in reportage’, som bliver uddelt i London den 28. marts 2017.

Om STORIES UNTOLD

STORIES UNTOLD – Arab Women Uncensored (2015) er produceret i samarbejde mellem C:NTACT (DK) og Ma3mal 612 Think Factory (JO) og støttet af KVINFOs Minipulje og Det arabiske initiativ.

Filmen er optaget i Jordan, Libanon, Tunesien, Palæstina, Oman og Egypten og er siden blevet vist på festivaler i hele Mellemøsten og Nordafrika – og Danmark.

”Vi lever i en verden, hvor vi er forbundet til hin-anden på uendeligt mange måder – men vi mangler at forstå hinanden.  Med det helt brugerdrevne koncept bag STORIES UNTOLD kan vi for få midler lære hinanden at kende på en direkte måde og bruge de nye medier til at rykke tættere på hinanden. Vi håber, at kvinder – og mænd – over hele verden vil spejle sig i de personlige fortællinger, som STORIES UNTOLD formidler, og blive inspireret til at fortælle deres egne historier med deres egne telefoner. Filmserien er med til at folkeliggøre og demokratisere dokumentarfilmgenren,” siger C:NTACTs stifter og kreative direktør Henrik Hartmann.

Med STORIES UNTOLD kan et globalt publikum opleve en omdiskuteret region gennem kvinders øjne: En kvinde fra Libanon skriver et brev til sin far, der har forladt hende. En foldboldpige fra Palæstina må tvinge sin mandlige træner til at tage sig alvorligt. En bondekvinde fra Tunesien nægter at opgive sin passion for at drive landbrug. En egyptisk kvinde finder sjælefred i sufi-traditionen. En kvinde fra Oman viser sin glæde ved at udsmykke den karakteristiske lokale baluchi-kjole. Endeligt fortæller en syrisk kvinde, der er flygtet til Jordan, om sit forandrede liv i kølvandet på den syriske borgerkrig. Det er sidstnævntes film, Fate, wherever it takes us, der er udtaget til BBC Arabic Film Festival 2017s pris i London den 28. marts 2017. Den er nomineret til en pris i kategorien ’Best in reportage’ og sætter fokus på den individuelle flygtningeerfaring.

”Mange medier og internationale organisationer behandler flygtninge som om de var en ensartet flok, som bevæger sig fra ét sted til et andet. Vi er individer, som hver især har vores egne problemer. Vi har alle vores særlige flygtningehistorie,” siger den debuterende instruktør Kadar Fayyad fra Syrien, som nu er bosat i Jordan, om sin historie. Hun har tidligere være i Danmark og fortalt om sin nu prisnominerede film, Fate, whereever it takes us.

Se den prisnominerede film “Fate, whereever it takes us”

Se BBC Arabics interview med den nominerede instruktør Kadar Fayyad

Trailer til STORIES UNTOLD.

Se alle filmene i serien STORIES UNTOLD

Alle klippene er tekstet på engelsk.