Det var først i Cairos lufthavn på vej til et møde i Jordan den 17. november, at Azza Soliman opdagede, at hun havde fået udrejseforbud og ikke kunne forlade Egypten.

To dage senere fandt den fremtrædende kvinderettighedsaktivist og KVINFO-partner også ud af, at både hendes personlige bankkonto og hendes advokatfirma, Lawyers for Justice and Peace’s konto var blevet indefrosset på ordre fra den egyptiske centralbank. I modstrid med retsprocedurerne var hun ikke blevet gjort bekendt med, at der var nogen form for efterforskning i gang mod hende, hverken da hun blev stoppet i lufthavnen eller før hendes personlige og professionelle konti blev indefrosset.

Begivenhederne er de seneste i den egyptiske regerings stadig hårdere forsøg på at slå ned på protester og civilsamfundsaktivister, herunder ikke mindst kvinderettighedsforkæmpere. Azza Soliman er medgrundlægger af Centre for Egyptian Women’s Legal Assistance (CEWLA), som KVINFO har arbejdet sammen med siden 2011. Den 16. november, dagen før hun blev nægtet udrejse fra Egypten, havde CEWLA sammen med 6 politiske partier og 21 andre Civilsamfundsorganisationer underskrevet en fælles udtalelse, som fordømmer en ny lov, der begrænser organisationernes aktiviteter i Egypten.

Civilsamfundsloven er ikke den første alvorlige handling fra regeringen for at undertrykke folkelige protester og aktivisme. Siden Abdul Fatah al-Sisi overtog regeringsmagten i 2013 har myndighederne gradvist strammet grebet om civilsamfundet. I den langtrukne og kontroversielle NGO-finansierings-sag er flere og flere organisationer, herunder en anden af KVINFOs partnere, Nazra for Feminist Studies, blevet anklaget for ulovlig udenlandsk finansiering med beskyldning om at skade Egyptens interesser. Nazras leder, Mozn Hassan, har haft udrejseforbud siden juni i år og var for nylig forhindret i at rejse til Stockholm for at modtage ”den alternative nobelpris” Right Livelihood Award.

Azza Solimans udrejseforbud er heller ikke den første sag mod hende. I januar 2015 blev hun tilfældigt viden til politiets skuddrab på en fredelig demonstrant. Men i stedet for at være vidne i sagen, blev hun selv anklaget for deltagelse i en ulovlig demonstration. Hun blev senere frikendt, men den seneste udvikling tyder på, at hun og hendes engagement i kvinders rettigheder stadig er i regeringens søgelys. Forsøget på at få ophævet udrejseforbuddet og indefrysningen af hendes konti ser ud til at kunne trække ud. Hendes advokater kan ikke indgive en begæring om ophævelse før tre måneder efter den mundtlige kendelse 17. november.

Chikanen mod kvinderettighedsforkæmperne ser altså ud til at tage til, og organisationerne i Egypten må bruge deres få ressourcer på at forsvare sig mod statens anklager i stedet for at bidrage til opbygningen af de demokratiske strukturer, som ellers tegnede sig i årene efter revolutionen i 2011.

Den konstante forfølgelse af aktivister som Azza Soliman og Mozn Hazzan, som kun kan ses som en del af regeringens forsøg på at dræne NGO’ernes kræfter til at protestere mod den, er ikke gået upåagtet hen internationalt. En lang række af kvindeorganisationer og menneskerettighedsaktivister har gennem de seneste måneder lavet videoer og statements i solidaritet med Azza, Mozn og deres kolleger med hastags som #NGOsNotCriminals og #InSolidarityWithNazra. Internationale organisationer bliver også opfordret til at blive ved med at invitere de egyptiske menneskerettighedsforkæmpere til konferencer og seminarer for at støtte den nødvendige dialog om demokrati og rettigheder.

Euromedrights, der har hovedkontor i Danmark, er blandt de organisationer, som har fordømt udrejseforbuddet.

KVINFOs Webmagasin interviewede blandt andre Azza Soliman sidste år om det politiske klima for aktivisterne i Egypten i artiklen “Det offentlige rum snævres ind for Egyptens kvinder”.

Læs Informations artikel fra 2015 om Azza Solimans rolle i sagen efter nedskydningen af Shaima al-Sabbagh

Læs den fælles presseudtalelse fra CEWLA, Nazra og 26 andre organisationer og politiske partier, hvor de afviser den nye Civilsamfundslov.