Det egyptiske parlamentsvalg havde første runde søndag og mandag – og kvinderne står til sejr. Mens sidste valg i 2011 endte med, at kun 12 kvinder blev valgt ind, så får det nye parlament mindst 56 kvindelige medlemmer.
Når det kan siges så klart allerede nu, selv om resultatet efter sidste valgrunde først er klar en gang i december, så skyldes det, at Egypten ved det her valg har genindført et kvotesystem, der sikrer kvinderne et vist antal pladser.
Egypten har ikke haft et fungerende parlament siden juni 2012, hvor forfatningsdomstolen erklærede det forrige valg for ugyldigt. Alligevel er entusiasmen for valget lille, og mange forventer, at det nye parlament blot bliver et gummistempel for præsident al-Sisis autoritære styre. Så valgdeltagelsen i den første runde har været ringe.
”Der er overhovedet ikke nogen tegn på valget her i Kairo. Alle virker ligeglade, og alt de unge taler om er depression, ligegladhed, apati. At der ikke er nogen at stemme på, og at valget ikke betyder noget. Det er en kæmpe forskel fra den hektiske valgkamp sidst,” skriver lederen af KVINFOs Mellemøstprogram Katarina Blomqvist, der lige nu er i Egypten. Selve Kairo stemmer dog først i næste valgrunde om et par uger.
”Vi har to stemmer blandt aktørerne i offentligheden,” siger Sherif Gamal, der er leder af organisationen CEWLAs (Center for Egyptian Women’s Legal Assistance) program for at fremme kvinders politiske deltagelse. ”En, der siger, at man skal deltage, selv om valglovene er ringe, i stedet for at give op og forlade den politiske scene, mens den anden siger, at man ikke skal deltage, og at det ikke nytter noget under de nuværende love.”

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

CEWLA er en af de organisationer, som KVINFO har samarbejdet med igennem en årrække. Både de og KVINFOs anden partner omkring kvinders politiske deltagelse i Egypten, Nazra, er gået ind i valget på trods af de kritisable vilkår. Sherif Gamal lægger et længere perspektiv for CEWLAs arbejde end blot den aktuelle valgkamp.
”CEWLA som organisation er nødt til at arbejde med det nye parlament og vil fortsætte sit arbejde for kvinders rettigheder, også efter valget,” siger Sherif Gamal.
Som en del af samarbejdsprojektet med KVINFO har CEWLA fået produceret to meget lækre valgvideoer, der opfordrer kvinderne til at møde op og stemme.


Foreløbig ser det da også ud som om, at blandt de vælgere, der trods alt er mødt frem, så er kvinderne i overtal. Og mens CEWLA arbejder på at få kvinderne til stemmeurnerne, så har Nazra blandt andet kørt et program, som har tilbudt træning til kvindelige kandidater og hjulpet dem med pr.
Kvinderne har ellers haft svært ved at trænge igennem i Egyptisk politik, hvor valg i enkeltmandskredse ofte betyder, at det er den lokale stærke mand, der bliver valgt. De 12 kvinder, der sad i det gamle parlament, svarede til blot 1,8 procent af parlamentsmedlemmerne.
Denne gang er enkeltmandskredsene blevet suppleret med 120 mandater valgt i fire regionale storkredse, og 56 af dem er blevet reserveret til kvinder. I alt håber organisationerne på, at omkring 70 kvinder bliver valgt ind.
Ud over CEWLAs valgannoncer, der blev produceret sidste år, hvor valget først var planlagt til, har organisationerne selv finansieret deres øvrige aktiviteter under valgkampen, for samarbejdet med KVINFO ligger for tiden stille, selv om nye aftaler med både Nazra og CEWLA for længst er underskrevet. Det skyldes de egyptiske myndigheder stramning af grebet om civilsamfundet, så alle internationale samarbejder nu skal godkendes officielt, og samarbejderne afventer for tiden den godkendelse.
CEWLAs anden valgvideo:

Nazra har som en del af sit arbejde med kandidater til valget produceret præsentationsvideoer med dem. Videoerne er på arabisk, men selv om man ikke forstår sproget giver de et indtryk af kandidaterne, og de temaer, de satser på. 
Her er det Wafaa Ashry, der er stillet op i Aswan i det sydligste Egypten.