Billedet viser en gruppe egyptiske feminister i 1937.
I den hvide kjole står Hawa Idris, som blev en af de centrale figurer i den egyptiske feministiske bevægelses opbygning i første halvdel af 1900-tallet. Hun var støtte for og med til at bære faklen videre efter grundlæggeren Huda Sharawi, som hun også var i familie med.
Men hun har også altid stået lidt i skyggen af hende, og Huda Sharawi er nærmest blevet synonym med en bevægelse, der var langt bredere end blot hende.
Derfor har organisationen Women and Memory Forum fået udgivet Hawa Idris’ erindringer, som blev lanceret søndag.
Ved lanceringen talte blandt andet Huda Sharawis barnebarn Sania Sharawi, der delte sine personlige minder om Hawa Idris, og så gav kønsforskeren Huda Elsadda en fin historisk og kontekstuel præsentation af hende og hendes samtid.
Projektet, der er støttet af KVINFOs program under Det Arabiske Initiativ, skal blandt andet tjene til inspiration for nutidens feminister i Egypten, og sætte fokus på den egyptiske kvindebevægelses dybe rødder. Den tidlige egyptiske, feministiske bevægelse opnåede mange af sine mål om stemmeret og andre rettigheder til kvinder efter revolutionen i 1952, men regimet forbød derefter uafhængige kvindeorganisationer. Derfor er meget af historien og forbindelsen til det moderne feministiske miljø gået tabt.
Sammen med bogudgivelsen, har Women and Memory Forum også lavet en udstilling om Hawa Idris, som skal rundt forskellige steder i Egypten. Billederne af Hawa Idris liv (1909-1988) herunder stammer fra udstillingen og fra lanceringen. De historiske billeder er stillet til rådighed af Sania Sharawi. Huda Elsadda bliver interviewet om Hawa Idris i udstillingen. Hawa Idriss holder tale – billede fra udstillingen. Hawa Idris sammen med Zeinab Elghazaly ved et møde i Egyptian Women’s Union i maj 1952. Nogle regner Zeinab som islamisk feminist, da hun især beskæftigede sig med kvinders rettigheder inden for Islam. Hun blev senere fængslet af Nasser-regimet i 1960-erne. Maissan Hassan fra Women and Memory Forum og Sania Sharawi ved lanceringen.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

Læs mere om Hawa Idris, den egyptiske kvindebevægelse og bogprojektet i KVINFOs Webmagasin.

#egypten #DAPP #kvindehistorie