Det nordafrikanske foregangsland indenfor ligestilling og demokrati ser ud til at have taget et skridt tilbage ved valget i oktober. Færre kvinder end tidligere sidder nu i parlamentet, og den nye præsident, juraprofessor Kais Saied, indvarsler forandrede tider i forhold til det statsoverhoved, han erstatter, nemlig den reformvillige ligestillingstilænger Beji Caid Essebsi.

Præsident Saied talte under valkampen for dødsstraf og kriminalisering af homoseksualitet.

Hvor tunesiske kvinder – blandt andet på grund af landets nye, progressive valglove – tidligere var repræsenteret med 33 procent af sæderne i det nationale parlament, udgør kvindelige medlemmer nu kun 24 procent.

“Det er meget alarmerende. Det betyder, at kvinders rettigheder og behov ikke vil blive prioriteret ligeså meget som før, fordi der er færre til at kæmpe for det. Det er en svær og udfordrende tid for Tunesien. Det viser, at kampen langtfra er slut,” siger Besma Soudani, der er leder af Ligue des Elictrices Tunisiennes, LET (Kvindelige tunesiske vælgere, red.) til Dansk-arabisk Partnerskabsprogram.

LET er en af KVINFO’s samarbejdspartnere i Tunesien og arbejder blandt andet med at træne kvinder i politisk kampagnearbejde og ledelse.

“Mange skridt tilbage”

Også det danske Folketingsmedlem, Fatma Øtkem, ligestillingsordfører og medlem af Udenrigsudvalget for Venstre, ser med bekymring på situationen. Under valgkampen besøgte hun Tunesien på invitation fra KVINFO.

“Det er rigtig mange skridt tilbage,” siger hun.

Hun påpeger dog, at demokrati kan udfolde sig på mange måder.

Danske politikere i Tunesien

KVINFO’s samarbejdspartnere i Tunesien besøgte danske politikere under valgkampen i foråret for at blive inspireret og lære af et gammelt demokrati. Omvendt var to medlemmer af Folketinget – Lars Aslan Rasmussen (S) og Fatma Øktem (V) i Tunesien under efterårets valgkamp for at blive klogere på arbejdet med politisk repræsentation og ligestilling.

Se video fra de to danske politikeres besøg hos den tunesiske organisation LET, som arbejder med vælgermobilisering og træning af potentielle kvindelige kandidater på dette link.

KVINFO’s arbejde i Tunesien og tre andre lande i Mellemøsten og Nordafrika er finansieret af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP. Læs mere om DAPP på dette link.

“Vores øjne skal vænne sig til at se tingene på andre måder og acceptere, at der nogle gange er flere veje til målet. Det var noget af det, jeg tog med hjem fra besøget i Tunesien. Jeg oplevede, at demokratiet, kulturen og religionen udgør tre parallelle kolonner i det tunesiske samfund, og hvis vi kan være med til at påvirke den ene af kolonnerne – nemlig at give den enkelte og den enkelte kvinde en stemme – så er vi nået langt,” siger Fatma Øtkem.

Valgt på trods

Også Folketingsmedlem Lars Aslan Andersen, medlem af Udenrigsudvalget for Socialdemokratiet, besøgte Tunesiens ligestillingsforkæmpere under valgkampen som en del af KVINFO’s arbejde med ligestilling i politik.

“Alle de kvinder – faktisk alle mennesker – jeg mødte, var meget, meget bekymrede for, om Kais Saied skulle blive valgt som præsident. Jeg tror egentlig, han mest er blevet valgt på trods frem for af begejstring, fordi den anden spidskandidat tiltalte folk endnu mindre ,” siger Lars Aslan Andersen.

Brug for opbakning

“Jeg er sådan set meget fortrøstningsfuld efter at have talt med unge tunesere. De er klar over, at de står ved et overgangssted, og de forstår at arbejde på mange forskellige planer for at opnå forandring,” siger Fatma Øtkem.

Ligestilling i Tunesien

Tunesien bliver fremhævet som foregangsland efter det såkaldte arabiske forår, fordi landet har gennemført reformer, der blandt andet sikrer lige fordeling af mænd og kvinder på valglister ved lokalvalg. Landet har også som det eneste i regionen gennemført en lov, som tillader muslimske kvinder at gifte sig med mænd af anden tro.

Læs om den tunesiske reformproces på dette link.

Læs mere om konsekvenserne af det seneste valg på dette link.

Læs om Lars Aslan Andersens indtryk fra besøget i Tunesien på dette link.

Besøg Fatma Øtkems Instagram-profil for at læse om hendes besøge i Tunesien på dette link.

Valget i oktober var det tredje frie valg i Tunesien. De to andre var i 2011 og i 2014. Den tunesiske reform-grundlov blev vedtaget i 2014.

“Det tager lang, lang tid at forandre et samfund, og det må vi her i Danmark acceptere. Samtidig skal vi være opmærksomme på, at nye demokratier som det tunesiske er skrøbelige og at der er brug for al den opbakning, vi kan give. Ikke som noget færdig formuleret, vi kaster ned fra en helikopter, men en opbakning som bygger på, at vi forstår samfundet og accepterer, at de arbejder med demokrati på deres egen måde,” siger Fatma Øtkem.

Valgdeltagelsen lå ved dette valg på kun 41 procent, mens den for kvinder var helt nede på 36 procent.