Dobbelt så mange mænd som kvinder får taletid på Folkemødet i Allinge. Det er andet år i træk, at KVINFOs optælling viser at mænd får mest taletid. KVINFO har optalt de arrangementer, der var tilmeldt den 1. juni. Her havde Folkemødet 1.349 debatarrangementer med 4.543 deltagere
I disse arrangementer deltager 2.984 mænd (65,7 %) og 1.559 kvinder (34,3 %)
Vi har brugt Folkemødets måde at gruppere debatterne på.KVINFO lavede samme undersøgelse sidste år, og resultatet er fuldstændig identisk med sidste år. Nina Groes, direktør for KVINFO: “Folkemødet har flere debatter og flere debattører end sidste år, alligevel er intet ændret. Hvis vi ikke går frem, går vi tilbage, og jeg kan konstatere at der er udfordringer dybt i vores samfund, og at det er en supertanker, der skal vendes. Folkemødet er d’er, hvor vi skal diskutere Danmarks fremtid. Hvilke værdier bygger vi på, og hvordan ønsker vi at indrette vores samfund?”
Det er i stort omfang “de hårde” emner der bliver debatteret af mænd, viser en stikprøve. Det gælder blandt andet:

  • Ledelse – i krydsfelt mellem samarbejde og effekt (7 mænd, 0 kvinder)
  • Hvad mener fremtidens politikere? (5 mænd, 0 kvinder)
  • Myter og fakta i energipolitiken (9 mænd, 0 kvinder)
  • Hvad gør Danmark når vi vågner af søvnen? (5 mænd, 0 kvinder)

Til gengæld bliver kvinderne repræsenteret når der skal tales omsorg

  • Kan man lære noget på tom mave? (3 kvinder, 0 mænd)
  • Skilsmisse- ikke for børn? (5 kvinder, 1 mand)
  • Hvordan sikrer vi samfundets udsatte bedre mad? (4 kvinder, 1 mand)

Se grafik med hovedtallene i undersøgelsen (pdf)
For nylig er der opretttet en gruppe kaldet “The pledge”. Her tilmelder mænd sig for at vise, at de fremover kun deltager i debatter, hvor der også er kvindelige deltagere.

Gruppen giver på sine hjemmeside løftet om ikke længere at deltage i offentlige debatter med mere end to deltagere, medmindre der er mindst en kvinde med (ikke inklusiv moderator). Som begrundelse giver gruppen, der er startet af Owen Barder (leder af blandt andet Center for Global development), at man tror på at den offentlige debat vil blive bedre hvis der er kønsbalance.