De amerikanske tv-stationer og aviser er fyldt med det, amerikanerne ellers ikke taler om offentligt: sex. Årsagen er Det Republikanske Partis præsidentkandidat, Donald Trump og hans sexistiske udtalelser om kvinder.
”Det er bare tom mandesnak uden indhold, jeg har stor respekt for kvinder og har aldrig gramset på kvinder”, siger Trump selv.
Det modsiges dog både af Trumps egne udtalelser og af den strøm af kvinder, der den seneste uges tid til amerikanske medier har fortalt om deres oplevelser gennem de sidste 40-50 år med en Trump, der mener, at fordi, han både er en smuk mand og berømt, så kan han gramse på kvinder,  belure dem i omklædningsrum og kysse uden at få lov.
Trump afviser alle disse kvinders beskyldninger og siger, at kvinderne lyver og, at det ”alt sammen er noget som Hillary Clinton og den venstreorienterede medieverden opfinder for at skade min valgkamp”.

Gramserierne skader begge kandidater

Uanset, hvad man tror, er sandt, så er det et faktum, at det er kvinder, køn, gramserier og seksuelle overgreb, der er de dominerende emner i den amerikanske valgkamp. Det har ingen af de to kandidater i denne amerikanske præsidentvalgkamp ønsket eller ønsker, at det skulle være. Men det er det, og det rammer begge kandidater.
Det rammer Hillary Clinton, fordi det giver Trumpkampagnen anledning til at hive Bill Clintons gamle affærer fra 1990erne frem i valglyset igen. Affærer, som Hillary dengang prøvede at bagatellisere og slå hen som overdrevne eller ligefrem opspind. Det er dog Donald Trump, der må tage de største hug fra vælgerne.
Efter en periode med stort set dødt løb, så viser de seneste meningsmålinger en føring til Hillary Clinton over Trump med ca. 7 procentpoint. Men målingerne svinger meget, og enkelte viser stadig dødt løb. Under alle omstændigheder er det ikke nogen imponerende føring i en amerikansk valgkamp.

Det bornerte USA

Læs mere

Der er meget stor forskel på, hvordan mænd og kvinder vil stemme i 2016. Clintons valgsejr ville være enorm, hvis kun kvinder havde stemmeret. Trump ville vinde, hvis kun mænd stemte, men dog med en langt lavere overvægt.

Lydoptagelsen fra 2005 af Donald Trumps mandehørmende snak om at gramse på kvinder ændrede totalt den amerikanske valgkamp. Det var Washington Post, der først bragte historien.

Der er mange kristne, religiøse vælgere i USA. Trefjerdedele af alle hvide, meget religiøse kristne stemmer republikansk. En måling fra Fox News viser, at i denne vælgergruppe holder stort set alle fast ved Trump.

Flere og flere kvindelige republikanske vælgere har valgt at bryde med deres partilinje og ikke stemme på Donald Trump. En af dem er Melissa Gesing, der i protest mod Trump har nedlagt sit hverv som formand for de kvindelige republikanere i Iowa.

Et stigende antal amerikanske kvinder tør nu stå frem og tale åbent om at være ofre for seksuelle overgreb. Den feministiske reporter Susan Dominus fra New York Times mener, at det måske kan ændre, hvordan man i USA taler om og forholder sig til mænds seksuelle overgreb mod kvinder.

Men når man nærlæser målingerne, er det meget tydeligt, at det især er kvinderne, der svigter Trump, og det er der mange årsager til.
Først og fremmest er det republikanske partis vælgere domineret af hvide, midaldrende mænd og partiet har i flere år haft svært ved at tiltrække minoritetsvælgere og kvindelige vælgere. Men Trumps udtalelser om kvinder og gramserier skader ham i valgkampen, fordi amerikanere generelt er meget bornerte.
I USA taler man ganske enkelt ikke om hverken sex, gramseri eller lignende i det offentlige rum, og man bruger slet ikke latrinære ord. Man kan ikke bande og slet ikke sige eller skrive ordet ”kusse” i amerikanske medier. Det bliver til et højt biip i tv og en omskrivning i avisen.
Derfor vakte det så stor opmærksomhed, at det netop var det ord, Trump brugte i den nu så berømte mandehørmende snak med tv-værten Billy Bush i bussen tilbage i 2005.  Få dage efter, at lyd-klippet kom frem havde op mod 80 pct af alle amerikanere hørt klippet. De havde også gennemskuet bippet, og de kunne bestemt ikke lide, hvad de hørte.
Der er mange forskellige slags Trumpvælgere, og det er selvsagt også forskelligt, hvorfor de foretrækker Trump frem for Clinton og igen er der forskel på, hvordan vælgerne reagerer på de seneste afsløringer om gramserier osv.
Nogle har flyttet sig, andre holder fast ved Trump. Trump var sammenlignet med Clinton i forvejen populær blandt mænd (11 procentpoint flere end Clinton) og upopulær blandt kvindelige vælgere, hvor hele 33 procentpoint flere kvinder foretrækker Clinton.
Den tendens er blevet forstærket af lydklippet om gramserier.  En måling fra tv-stationen Fox News viser, at det lydklip kostede Trump støtte fra især midaldrende og veluddannede kvinder i forstæderne – der ellers netop er typiske republikanske vælgere.

De republikanske vælgere, der har fået nok

De ellers trofaste kvindelige republikanerne er en af de vælgergrupper, det gør virkelig ondt at tabe for Trump. Ifølge en meningsmåling lige efter det famøse lydklip er det seks procent af de kvindelige republikanske vælgere, der nu svigter Trump.
En af dem er Melissa Gesing, indtil for nylig formand for ”Federation of Republican Women in Iowa” (Iowa er den af de stater, der stemte på Obama, som Trump har bedst chance for at vinde). Melissa Gesing kvittede sit job som formand i protest mod Donald Trump. Og hun smækkede højlydt med døren i en blog om, hvorfor hun ikke mere kunne støtte Trump:
”Jeg kan ikke se mig selv i spejlet mere hver morgen, hvis jeg ikke siger fra over for den racisme, den sexisme og det had, som Donald Trump bliver ved med at udgyde. Så jeg må afbryde dette dårlige og skadelige forhold nu, Jeg er færdig med at finde på undskyldninger, det er slut med at håbe, han vil forandre sig. Jeg har fået nok”, skriver Melissa Gesing, der ellers har været republikaner hele sit liv.

”Trump er en gammel gris og han er ikke republikaner”

Melissa Gesing står ikke alene med disse synspunkter. Hun udtrykker blot meget tydeligt, hvordan mange ellers trofaste republikanske kvinder føler og har følt siden Donald Trump blev nomineret. For mange republikanere har svært ved at genkende deres parti og partiets synspunkter, når de ser og hører Donald Trump. Som en kvindelig bekendt fra Virginia sagde til mig for nylig:
”Jeg har det skidt med at gå imod mit parti. For jeg er 100 procent republikaner, men det er Donald Trump ikke. Alt det, jeg tror på og står for, er han ligeglad med. Han giver mig en dårlig smag i munden, og jeg har været på vej væk i et stykke tid. Hans sexistiske udtalelser, hans holdning til kvinder og hans gramserier blev det sidste strå. Trump får ikke min stemme. For han er en gammel gris, og han er ikke republikaner”.
Det er ikke kun kvinder, der svigter Trump. Mange republikanske mænd har også fået nok. En af dem er Bob Kierney, midaldrende, republikansk krigsveteran, som nu optræder i reklamefoldere for Hillary Clinton, hvor han siger:
”Trump er ikke politisk korrekt, og det er helt i orden med mig. Men hans måde at behandle kvinder på er ikke i orden. Jeg kan ikke se min niårige datter i øjnene og sige, at jeg stemmer på Trump”

De republikanske vælgere, der holder fast ved Trump

Der er mange, rigtig mange vælgere, der ikke er synderligt begejstrede for Trump. Han rangerer meget højt på skalaen over upopulære politikere. Men mange vælgere holder alligevel fat i, at de vil stemme på Trump, selv om de holder sig lidt for næsen. Det gælder fx Liza Clark medlem af Women for Trump i Texas, der til CNN sagde:
”Han skulle ikke have sagt de der grimme ord. Men sådan er mænd jo, og han mente det vist ikke helt. Og han sagde det jo ikke, mens børn eller kvinder hørte det. Det ville have været rigtig slemt, og det havde jeg nok ikke kunnet tilgive. Men selvfølgelig stemmer jeg på Trump, for Hillary Clinton er uærlig, og så lyver hun”.
For mange republikanske vælgere – kvinder så vel som mænd – er det ikke begejstring for Trump, men foragt for Clinton, der afgør, hvor de sætter deres kryds den 8. november.

De religiøse republikanske vælgere

Om forfatteren

Vivian Jordansen er freelancejournalist med base i Washington DC.

Hun har gennem en årrække skrevet om amerikansk ligestilling og -debat til KVINFOs Webmagasin.

Religion betyder meget i USA og især i Det Republikanske Parti, hvor det er stort set umuligt at blive valgt til noget som helst, hvis man ikke bekender sig som troende kristen.
Det påvirker også i meget høj grad, hvordan folk stemmer. For det handler ikke så meget om, hvem man stemmer på, men om man er for eller imod de republikanske kerneværdier. En sygeplejerske i Californien illustrerer den holdning perfekt, når hun til en af mine bekendte siger:
”Hvis man er imod fri abort, så skal man stemme republikansk. Det er lige meget hvilken klummergøj, der bliver præsident. Det vigtige er, hvem han får valgt ind som dommere i Højesteret, og hvilke republikanske lovtiltag som fx at forbyde fri abort, partiet vil få ham til at fremsætte. Trump er ligeglad med abort, men han er ikke ligeglad med at have magt. Og Det Republikanske Parti kan give ham den magt, og så kan han give os, hvad vi har brug for og vil have”, lyder den meget enkle stemmeopskrift fra en abortmodstander.
Den holdning går igen blandt mange vælgere, kvinder så vel som mænd. Den kandidat, der er imod fri abort og imod retten til homoseksuelle ægteskaber får deres stemme. Og så er der også lige det med retten til at have våben. For som en kvindelig kirkegænger sagde til mig for nylig:
”Der er ingen af de to præsidentkandidater, jeg kan lide. De er begge to ugudelige og umoralske. Men jeg er trods alt republikaner, så jeg stemmer på Trump, for Hillary vil jo tage vores våben fra os, og så går hun ind for abort.”

Trumps kernevælgere holder fast

Der er flest mænd blandt Trumps kernevælgere. Det er fx mænd som stolt bærer rundt på skilte, hvor der står, at de støtter Trump fordi: ”Problemet er ikke om man gramser på en vagina, problemet er at stemme på en, der har en vagina”.
Men der er også mange kvinder, der holder fast i Trump uanset, hvad han siger eller gør. Og de viger ikke en tomme i deres støtte til ham. For nylig så jeg ved et af Trumps vælgermøder en kvinde i en udringet t-shirt med påskriften ”Trump må gerne gramse på min” og så en stor pil nedad mod skridtet.
Mange af Trumps kvindelige kernevælgere er helt ligeglade med Trumps sexistiske udtalelser:
”De der smålumre ord gør ikke noget, det er lige meget, sådan taler alle mænd jo alligevel. Og Trump mente det ikke . Det er bare lidt mandehørm. Vi har brug for Trump, for han vil gøre det bedre for os. Han er en dygtig forretningsmand, han havde jo stor succes med sit eget tv-show. Han er dygtig, så kan han vel også styre vores land og gøre det bedre for os ”, siger Cendi fra Pennsylvania, der lever af food stamps, som er den amerikanske udgave af kontanthjælp, i en udsendelse på CNN.
Amy Kremer er en af de hvide forstandshusmødre, som holder fast ved Trump. Hun er medstifter af foreningen Women for Trump, og hun siger til CNN:
”Trump er uskyldig, det med gramseriet var bare noget, han sagde dengang for 11 år siden, og nu er han anderledes. Alle de kvinder, der nu anklager ham, det er bare løgn og latin og noget, der er opfundet af venstreorienterede medier. Og selvfølgelig angriber Trump de kvinder, sådan er han, når han bliver beskyldt for noget, så svarer han igen – hårdt og effektivt. Sådan vil han også lede vores land, og det kan jeg godt lide”.

Mere åben debat om seksuelle overgreb

Den store medieopmærksomhed omkring Trumps sexistiske udtalelser og har fået ikke kun de kvinder han har forulempet til at stå frem. Flere andre kvinder har i læserbreve, blogs og andre steder i det offentlige rum fortalt om, hvordan de også er blevet seksuelt forulempet, men har holdt det skjult, fordi de var bange for ikke at blive troet eller skammede sig.
En kvinde beskriver i et læserbrev i New York Times, hvordan hun som 11-årig blev gramset på og igen som 15-årig forulempet af faderen i en familie, hvor hun var babysitter. Hun har aldrig før fortalt om dette, men nu tør hun, fordi andre kvinder står frem og beskriver overgreb, de har været udsat for. For som læseren skriver: ”nu må det stoppe, at vores samfund ligefrem billiger eller vender det blinde øje til seksuelle overgreb”.
Susan Dominus, der er kvindepolitisk reporter på New York Times, har også grebet fat i emnet og skriver i en klumme, at ”måske er Trump den ultimative gave til feminismen: En gramser og en pralrøv, der har sat fokus på de overgreb, som kvinder konstant udsættes for, men som hverken kvinderne selv eller andre taler om. Måske kan vi ændre det nu”, skriver Susan Dominus og opfordrer alle vælgere til at tænke meget nøje over, om de stemmer på en kandidat, der faktisk vil gøre noget for at stoppe seksuelle overgreb på kvinder.