Flere succeshistorier

Souhad Azennoud er blot en af mange marokkanske kvinder med en succeshistorie - læs dem alle sammen i bogen 'Moroccan women - invisible success stories'.
 
 

Souhad Azennoud forlod en ledende stilling i et multinationalt firma i Casablanca for at vende tilbage til Ghafsai og dyrke økologiske oliven, samt gå ind i biavl. Det var en naturlig beslutning for hende som uddannet levnedsmiddelingeniør. Hun opgav sit behagelige liv i Casablanca for konstant at rejse frem og tilbage mellem Casablanca, hvor hendes børn fortsat går i skole, og Ghafsai, hvor hun dyrker økologiske oliven. For 23 år siden ville Souhad, som ung studerende i levnedsmiddelindustri i Nancy, aldrig have forestillet sig, at hun ville føle sådan en tilknytning til sine forfædres jord. Og dog havde hendes far vist vejen for år tilbage, da han gik tidligt på pension fra IBM for at vende tilbage til ”udørknen” og involvere sig i landbrug.  Han satte familiens gamle hjem i stand, købte nye jorder og plantede oliventræer, der voksede fint.
Souhads mange besøg i familiens nye hjem, hendes tilknytning til oliventræerne og folket i området har styrket hendes bånd til stedet og vakt en ny lidenskab i hende: at dyrke jorden og gøre en ny karriere ud af hendes fars oliventræer.
Souhad mener, det er nødvendigt at beskytte områdets naturlige egenskaber. Hun har involveret sig i en omfattende oplysningskampagne, som har inddraget egnens bønder for at tilskynde dem til at bruge gødning. Hun har også hjulpet med at undervise børn i at tænke på miljøet og bevare lokale grupper. Kooperativet ”Ariaf Kissane” er på egnen blevet en model inden for affaldshåndtering, miljøvenligt landbrug og beskyttelse af naturen.

”Jeg er en del af bjergene her …”

Dengang Souhad var ansat hos Nestlé, besluttede hun sig for at droppe 12 års karriere for at hellige sig biavl. Hun købte bistader og dragter og brugte dagevis på at lære dette arbejde.
Souhad boede med mand og børn i Casablanca og vænnede sig hurtigt til turen frem og tilbage mellem Casablanca og Ghafsai. At tilbagelægge en distance på 1300 km på hver tur er sandelig ikke nogen let sag. Souhad lærte vejen og genvejene godt at kende. ”Jeg ved ikke, om min tilstedeværelse på egnen kan ses som en tilbagevenden, for i virkeligheden har jeg aldrig forladt den. Jeg føler, at jeg hører til i disse bjerge …”
I seks år i denne bjergrige egn (Rif), som er meget skrøbelig med hensyn til økosystemer, har Souhad arbejdet på at fremme økologisk landbrug ved at indprente gode landbrugsmetoder hos landmændene. Dette bidrager til at bevare egnens biologiske mangfoldighed.
I 2007 tog Souhad initiativ til at oprette kooperativet ”Ariaf Kissane”. Hun blev hurtigt bemærket og valgt til formand af sine ligemænd. Kooperativet består af 17 landmænd, herunder fire kvinder, og er blevet et mønstereksempel på olivenproduktion. Med hensyn til alt, lige fra plukning til presning, har Souhad været der for at oplære, kontrollere og lykønske medlemmerne af kooperativet. ”Jeg er meget tilfreds med høsten i denne sæson, vi har været i stand til at overbevise alle om at støtte op om projektet, som sigter på produktion af ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet, der overholder internationale standarder for syreindhold.”

Fakta om Souhad Azennoud

1962 Født i Rabat
 
1987 Kandidatgrad i levnedsmiddelindustri fra Nancy Universitet (Frankrig)
 
1992 Arbejde for Nestlé-gruppen
 
2005 Arbejde som biavler i Ghafsai-området
 
2007 Oprettelse af kooperativet til produktion af økologisk olivenolie, ”Ariaf Kissane”

Indtil Souhad bliver i stand til at leve af sin honning, oliven og olier, arbejder hun på en engelsk sprogskole. Det arbejde har givet hende de økonomiske midler til at investere mere i landbrug og turisme, for ud over kooperativet har hun startet et projekt med udlejning af ferieboliger på landet, uden forplejning. Om foråret modtager hun grupper af turister, som alle er begejstrede for hendes økoturisme. ”Hvis landbruget giver folk arbejde og garanterer stabile indkomster, så har turismen bidraget til at skabe kendskab til denne egn, som med dæmningen ganske vist har mistet meget af sit landbrug, men til gengæld vundet enormt med hensyn til landskabet.”

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

Souhad er en kærlig moder, passioneret biavler og erfaren olivenavler, hun nærer stor kærlighed til jorden og har enorm respekt for naturen. Hun ser sig selv som vogter af den økologiske balance i området Taounate-Ghafsai.
Hun producerer selv gødning på en naturlig måde ved at kompostere. Hun plukker oliven i hånden og fremstiller koldpresset olie. ”Min fremtidige udfordring for øjeblikket er at forbedre produktionsforholdene for mit kooperativ, så det kan blive certificeret som ”økologisk”.