Nobels Fredspris går i år til de fire tunesiske organisationer, der i 2013 gik sammen og reddede den tunesiske demokratiproces.
Kvartetten af fagforeningen UGTT, erhvervsorganisationen UTICA, den tunesiske advokatsammenslutning og den tunesiske Liga for Menneskerettigheder LTDH var en meget vigtig faktor i at få etableret en national dialog på et tidspunkt, hvor det spæde demokrati i landet var ved at bryde sammen efter en række politiske mord og efterfølgende voldsomme demonstrationer.
”Fra KVINFO vil vi gerne ønske tillykke og udtrykke vores glæde over den anerkendelse som Nobelkomiteen giver til de fire organisationer i Den Nationale Dialog Kvartet. Det er en kæmpe anerkendelse af den tunesiske demokratiproces og til hele det tunesiske civilsamfund. Det er i meget høj grad det, som har æren for, at Tunesien som det eneste af de arabiske lande, der i 2011 gennemgik en bølge af revolutioner, i dag har en demokratisk og stabil udvikling til trods for de åbenlyse udfordringer”, siger KVINFOs direktør Nina Groes.
Sammen med en række andre danske organisationer har KVINFO arbejdet i Tunesien med at styrke både civilsamfundet og den demokratiske udvikling, lige siden det danske Udenrigsministerium efter Jasminrevolutionen i 2011 gjorde Tunesien til et af fokuslandene for Det Arabiske Initiativ.
Med midler fra initiativet har KVINFO blandt andet støttet op om LET (Ligue des Électrices Tunisiennes) i deres succesfulde arbejde med at få ligestilling og kvinders vilkår placeret centralt i den nye forfatning. Forfatningen er resultatet af den nationale dialog, som den nobelprisvindene kvartet fik sat på skinnerne.
Terrorangrebene i Tunesien tidligere på året viste, at det tunesiske demokrati stadig er udfordret og ikke tømret færdigt og stabilt på bare fire år. Det er et langsigtet arbejde ikke mindst for tuneserne selv.
Set i det lys er Nobelkomiteens anerkendelse af de stærke kræfter i Tunesien, som stædigt og effektivt har holdt landet på sporet, også et signal til det internationale samfund om at holde fast og fortsat støtte op om det tunesiske demokrati.
Se Nobelkomiteens motivation for årets fredspris

Lederen af Udenrigsministeriets kontor i Tunis gør status i anledning af Nobelprisen på Det Arabiske Initiativs hjemmeside

Læs mere om LET’s arbejde med forfatningen i Tunesien