Kvindelige muslimer i Danmark får i disse dage deres eget religiøse rum med
Mariam-moskeen, en moské kun for kvinder ledet af kvindelige imamer.
Foreløbig er der to kvindelige imamer i moskeen, og kvinden bag projektet, imam Sherin Khankan udtaler til Politiken, at det er et ’feministisk projekt’. 
Hun vil gerne skabe en moské på kvindernes præmisser og forklarer: ’Mange kvinder og unge kommer slet ikke i moskeerne, fordi man træder ind i et mandsdomineret og patriarkalsk rum, hvor manden har ordet på talerstolen, manden leder bønnen, manden er i fokus og dominerer’. Imam Sherin Khankan vil gerne bruge Mariam Moskeen til at sikre lige rettigheder for kvinder, fx ved at gøre det lettere for muslimske kvinder, der vil skilles fra deres mænd.

Imam Waseem Hussain mener til gengæld ikke, at den nye kvinde-moské vil få nogen større betydning for de kvindelige muslimer i Danmark. Han udtaler til Politiken, at moskeen vil få svært ved at blive anerkendt i det danske muslimske samfund.
Derimod betegner Mehmt Ümit Necef, lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, den nye kvinde-moské som en ’modernisering af islam’, hvilket han mener, er en positiv udvikling. Mariam Moskeen ligger indtil videre på en hemmelig adresse i København pga. frygten for repressalier.
 

  • Sherin Khankan, religionssociolog, forfatter, samt stifter og talskvinde for Forum for Kritiske Muslimer. Hun har siden 2001 været fortaler for kvindelige imamer.
     
  • KVINFO arrangerede i maj 2015 en debat om kvindelige muslimers religiøse rum, hvor bl.a. Sherin Khankan deltog. Her kom det frem, at mange muslimske kvinder ønsker at udøve deres religion så godt som muligt, og strukturerer deres hverdag efter det. Sherin Khankan påpegede på debatmødet, at idéen om kvindelige religiøse ledere er kontroversiel, men ikke uhørt inden for islam. Læs her, hvem der deltog. 
     
  • Læs Politikens artikel her
     
  • Læs Berlingske Tidenes artikel her