Mange af den religiøse egyptiske avis Sawt al-Azhars læsere var ved at få kaffen galt i halsen, da den udkom med hele forsiden fuld af kvinder interviewet om sexchikane.

Avisen er talerør for det prominente al-Azhar universitet, som normalt regnes som den øverste religiøse sagkundskab i Egypten og i store dele af resten af den arabiske verden. Og som ofte er ret konservativt indstillet, når det gælder kvinders rettigheder.

Så de udbredte problemer med sexchikane i Egypten har ikke tidligere været på hverken universitetets eller deres avis’ dagsorden, selv om undersøgelser har vist, at 36% af alle unge kvinder i Egypten mellem 15 og 17 har oplevet seksuel chikane. Men en facebookvideo fra august, hvor en ung kvinde i Cairo blev verbalt chikaneret af en mand, angiveligt fordi hun var for udfordrende klædt, gik viralt og fik universitetet til udsende nye toner:

”Chikane er forbudt og afvigende opførsel, da det krænker kvinders privatliv, frihed og værdighed. At retfærdiggøre chikane med en kvindes påklædning viser en misforstået forståelse af dette emne,” lød den klare udtalelse fra den religiøse autoritet, som også har fulgt op med forelæsninger for deres studerende.

Kraftigt signal

Det er helt nye toner i forhold til for fire år siden, hvor en kvindelig PhD-studerende ved universitetet endte med at få en disciplinærstraf, da hun klagede over chikane fra sin vejleder.

Derfor er artiklen også et kraftigt signal. Og det var ikke bare emnet – det var også måden den gjorde det på. En lang række kvinder var interviewet, med billeder – og med og uden tørklæder. Det var ikke sket før. En af dem er den prominente kvinderetsforkæmper Azza Soliman fra Centre for Egyptian Women’s Legal Assistance (CEWLA), længst til venstre i tredje række på avisens forside.

”Det er fantastisk. Jeg forventede ikke, at de ville bringe mit foto. Alle mine kommentarer var uredigerede og bragt i artiklen. Jeg var virkelig forbavset,” siger hun til avisen al Monitor.

Hun er dog lidt skeptisk i forhold til, om reaktionen på chikanesagen også betyder nye toner fra universitetet generelt i deres syn på ligestilling. Hun fortæller, at universitetet i de senere år godt nok har været åben for dialog med civilsamfundsorganisationerne, men at det ikke har bevæget sig ret meget, når det gælder dets konservative religiøse syn på fx skilsmisser og arveret for henholdsvis mænd og kvinder.

”Al Azhar er begyndt at reagere positivt, når det gælder chikane, som er et meget belastende problem for kvinder. Jeg mener institutionen skulle fortsætte med at involvere sig i kvinders anliggender og åbne døren for dialog med flere kvindeorganisationer og civilsamfundsorganisationer. Al-Azhar burde også lægge en religiøs diskussion, som fremmer kvinders værdier og ikke underminerer deres værdighed,” siger hun til avisen.

Læs historien i den engelsksprogede avis al-Monitor (kræver sign-up)