Det er Pride-uge i København og ud over selve paraden på lørdag, så stiller arrangørerne som sædvanlig med et fyldigt program af debatter, film og fester i ugen op til.
KVINFO har kigget i programmet og fundet et par godbidder:

LGBT-rettigheder

Flere af arrangementerne på Regnbuepladsen – Rådhuspladsen i København – kredser om kampen for LGBT-rettigheder verden over.
Tirsdag kl. 14.00 åbner aktivister fra Kenya og Tanzania debatterne i prideugen med at fortælle om deres kamp Med livet som indsats.
Samme dag kl. 18.00 fortæller Amir Ashour, der er stifter af Iraks første LGBT-organisation om situationen og arbejdet i det krigshærgede land. Iraqueer.
Onsdag kl. 19.30 viser Vela Bar i Viktoriagade filmen Trans X Istanbul og torsdag samme tid filmen I am gay and Muslim om unge marokkaneres udforskning af deres religiøse og seksuelle identitet.
Tilbage på Regnbuepladsen samler Sex og Samfund op på Den globale kamp for LGBT-rettigheder fredag kl. 18.30. 
Både filmene og flere af de internationale arrangementer berører temaet om seksualitet og religion, og det samme gør Priden tirsdag kl. 16.30 i Spørg den kristne højrefløj. 
Det er et tema, som KVINFO følger op på i den næste af vores Tabusaloner den 6. oktober: Tabusalon #5: Tro og Homoseksualitet

Transpersoner, sømænd og kAnalrundfarter

Et andet gennemgående tema er kønsidentitet og kønsbilleder.
Tirsdag kl. 16.15 har Transpolitisk Forum oplægget Trans token om hvordan transpersoner bliver omtalt i offentligheden og hvordan man inkluderer transpersoner på en respektfuld måde.
Samme dag 19.15 går museumsinspektør Morten Thinning fra Handels- og Søfartsmuseet i kødet på et af de klassiske mandlige sexsymboler i Opgøret med den heteroseksuelle sømand.
Onsdag kl. 17.00 sætter mangfoldighedsaktivisten Becky Strohmer spørgsmålstegn ved vores binære opfattelse af køn i oplægget Er du dreng eller pige?
Fredag kl. 14.45 fortæller Laura Mølgaard Tams om Gender Culture og tilblivelsen af idéen om de to biologiske køn i Køn i historien.
Endelig holder Nationalmuseet åben fredag fra kl. 20, hvor de fejrer frisindet og forskelligeheden i en særlig Copenhagen Pride udgave af Natnight. Eller man kan i stedet både torsdag og fredag tage sig en havnerundfart med cAnal tours, der byder på drag-guides, underholdning og upassende kommentarer…

Bogtips

Hver dag i Pride-ugen tipper KVINFO dig til relevant litteratur om seksuelle minoriteters rettigheder og andre LGBTQ-problemstillinger. Alle bøgerne kan hjemlånes i KVINFOs bibliotek.

Læs mere

Hvis man vil læse mere om transrettigheder, LGBT-rettigheder og situationen for homoseksuelle muslimer, så er der flere interessante artikler i KVINFOs Webmagasin:
– om diskriminationen mod transkønnede især i sundhedssystemet: To-kønssystemet er i konflikt med virkeligheden 
– om homoaktivisme i Jordan: “Du er nødt til at gøre oprør”
– om at være homoseksuel muslim i Danmark og i den arabiske verden: Kan man være LGBTQ muslim?
– om transkønnedes skabelse af deres egen identitet: Skabelsen af køn går online