Fakta om Tawakkul Karman

Eksperter, aktivister, feminister og kvindelige ledere fra Nordafrika, Mellemøsten og Danmark satte spot på kvinders situation i MENA-regionen efter de arabiske revolutioner på konferencen "Women in a Changing Middle East and North Africa - Facing Challenges and Seizing Opportunities", som KVINFO var vært for i Den Sorte Diamant mandag den 16. april. Blandt hovedtalerne var udenrigsminister Villy Søvndal og Tawakkul Karman, som modtog Nobels Fredspris i 2011.
 

-I Yemen vil vi bygge alt på et ligestillingsfundament. Ikke bare mellem kønnene, men også mellem etnicitet, religion, race – for det handler om medborgerskab. Men ligestilling mellem mænd og kvinder er det første skridt til at opnå et ligeværdigt medborgerskab for alle.
-Og det skal vi opnå ved at praktisere ligestilling og ikke bare tale om ligestilling. For uden kvinder går det ikke, ligesom det heller ikke går uden mænd.
-Så da kvinderne under det arabiske forår besluttede sig for at kæmpe for ligestilling, tog de ikke på konferencer eller træningskurser, nej de gik ud på gaderne, og de betalte med deres blod. De var villige til at betale prisen og være ligeværdige med mændene i kampen for demokrati og ligestilling, fortæller Tawakkul Karman, som vi fik lejlighed til at møde, da hun gæstede KVINFO på konferencen Women in a Changing Middle East and North Africa – Facing Challenges and Seizing Opportunities i København.

Ikon på den yemenitiske opstand

Revolutionens moder eller Jern Ladyen, synonymerne er mange for Tawakkul Karman, der som den første arabiske kvinde har modtaget Nobels Fredspris i 2011. En pris, hun fik sammen med Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee, der begge er fra Liberia, “for deres ikke-voldelige kamp for kvinders sikkerhed og kvinders ret til at deltage i et fredsopbyggende arbejde.”
Tawakkul Karman, født i 1979, har været en central skikkelse blandt de unge aktivister, der begyndte at protestere i begyndelsen af februar 2011 mod præsident Ali Abdullah Salehs 30årige styre. Som ledende medlem af det politiske parti Al-Islah er hun derfor også blevet ikonet på den yemenitiske opstand, der er en del af det arabiske forår og de revolutioner, som Mellemøsten og Nordafrika har gennemlevet i snart mere end et års tid. En revolution, hvor der i Yemen var ca. 30 % kvinder blandt de demonstrerende.
“Så da kvinderne under det arabiske forår besluttede sig for at kæmpe for ligestilling, tog de ikke på konferencer eller træningskurser, nej de gik ud på gaderne, og de betalte med deres blod.”
Men Tawakkul Karman er også journalist og medstifter af gruppen “Women Journalists Without Chains”, grundlagt i 2005, så Tawakkul Karman, der også er mor til tre, opfylder med sit store nærvær på ingen måde den stereotype forestilling om en person, der er i stand til at vælte en præsident.

Kvinder er overskriften på forandringerne

På KVINFOs konference Women in a Changing Middle East and North Africa – Facing Challenges and Seizing Opportunities understregede Tawakkul Karman flere gange, at hun tror, Mellemøsten vil opnå demokrati langt hurtigere og nærme sig Vesten.
Samtidig understreger Tawakkul Karman igen og igen, at det arabiske forår ikke kun drejer sig om en kamp mod årtiers regime, for revolutionen er også et opgør med den tradition, som de tidligere magthavere har haft held med at opbygge. En tradition, der ikke gav kvinderne plads.
-Vi vil nedbryde forestillingen om, at kvinder bare skal forblive i køkkenet og inde i husene, understreger Tawakkul Karman og fortsætter:
-Yemenitiske kvinder er ikke ofre. Vi er overskriften på forandringerne. Og intet er sværere end forandring. Men kvinder i Yemen er parate til at betale og ofre det, der skal til.
“(…)Man kan ikke dømme hverken Egypten eller Mellemøsten alene på et valg. Se bare på jer selv og se, hvor lang tid det har taget fra at få stemmeret til også at få kvinderne ind i parlamentet, blive ligelig repræsenteret og få ministerposter. Og se på USA, her har de kun en kvindelig minister med Hillary Clinton som udenrigsminister.”

Yemenitterne parate til nye kønsroller

-Ligestilling er råstoffet og helt grundlæggende i vores kultur. For før islam blev Yemen regeret af Bilqis, dronningen af Saba, der er nævnt i både Bibelen og Koranen, og efter islam regerede dronning Arwa bint Ahmed Al-Sulaihi (1048 – 1138) Yemen i 55 år. Under begge dronninger havde Yemen sin storhedstid, og yeminitterne er derfor vant til kvindelige regenter. Jeg er endda selv blevet kaldt den nye dronning, ler Tawakkul Karman.
-Når jeg fx tager ud til stammerne, er der både en stor respekt for – og forventning til kvinder. Det gælder især i Yemen, men også i resten af Mellemøsten.
– Jeg er sikker på, at vi i de kommende år efter det arabiske forår vil se en kvinde få en høj politisk placering. Så jeg deler slet ikke bekymringerne og kritikken af det arabiske forår, når det bliver hævdet, at kvinderne har tabt kampen for ligestilling, fordi kvinderne fx er blevet dårligere repræsenteret efter det seneste valg i Egypten.
-Mellemøsten har haft fem revolutioner på et år. I Yemen har vi fire kvindelige ministre og i Tunesien er kvinderne også bedre repræsenteret efter det seneste valg. Man kan ikke dømme hverken Egypten eller Mellemøsten alene på et valg. Se bare på jer selv og se, hvor lang tid det har taget fra at få stemmeret til også at få kvinderne ind i parlamentet, blive ligelig repræsenteret og få ministerposter. Og se på USA, her har de kun en kvindelig minister med Hillary Clinton som udenrigsminister.
“Jeg er sikker på, at vi i de kommende år efter det arabiske forår vil se en kvinde få en høj politisk placering. Så jeg deler slet ikke bekymringerne og kritikken af det arabiske forår, når det bliver hævdet, at kvinderne har tabt kampen for ligestilling, fordi kvinderne fx er blevet dårligere repræsenteret efter det seneste valg i Egypten.”
-Jeg er meget optimistisk, for vi kan slet ikke bedømme effekten, når der kun er gået et år, det er slet ikke muligt at opnå demokrati og ligestilling på så kort tid, understreger Tawakkul Karman, der heller ikke ser nogen modsætning mellem religion, demokrati og ligestilling:
Islam bygger på respekt, frihed og ligestilling. Det er demokratiets, ligestillingens og fredens religion. Problemet er ekstremisterne, sådan som man også kender det fra kristendommen eller andre religioner eller politiske retninger. Men det skal vi løse ved at invitere alle indenfor i de politiske beslutningsprocesser.
-Det er meget vigtigt ikke at marginalisere ekstremisterne, for hvis vi skal opnå demokrati, så skal vi have alle med fra både højre og venstre, få dem til at tale, så folk selv kan se, hvad de står for og opdage, hvad de repræsenterer.

Kvinder må begynde ved sig selv

-Det sværeste skridt for en kvinde, når hun vil deltage i samfundet og kampen for demokrati, er hende selv. Hun skal overvinde sig selv, overskride egne grænser og tro på sig selv. Være stærk. For hvis hun stoler på sig selv og tror på, at hun bør tage ansvar og deltage i kampen for nye veje, frem for at blive inde i huset og se betragtende og måske grædende til, mens hun udfylder den traditionelle rolle, så vil hun også selv være en del af løsningen. Og derfra kan hun så overbevise sin egen familie om, at det er vigtig at deltage i kampen.
“Overalt er der mænd, der ikke ønsker kvinder ved magten. Men især efter det arabiske forår er jeg sikker på, at kvinder kommer helt i front. Og hun vil ikke være alene, for vi tror på partnerskab. Med mænd.”
-For kvinder er en del af løsningen, men de skal selv være parate til at tage kampen, understreger Tawakkul Karman og fortsætter:
– Men når de gør det, så vil både kvinderne og deres familier møde et samfund, der byder hende velkommen. Især i Yemen. For her har man stor respekt for stærke kvinder. Selvfølgelig er der modstand, men kvinder må selv stole på projektet, for så vil folk også både respektere og stole på hende.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.


-Og det er jo et generelt problem i hele verden. Overalt er der mænd, der ikke ønsker kvinder ved magten. Men især efter det arabiske forår er jeg sikker på, at kvinder kommer helt i front. Og hun vil ikke være alene, for vi tror på partnerskab. Med mænd.
– Vi behøver to vinger for at kunne flyve. For i modsætning til tidligere, hvor mænd troede, at de kunne flyve med kun en vinge, så ved yemenitiske kvinder, at landet kun kan flyve videre med to vinger.