César Cigliutti og hans kæreste Marcelo Suntheim blev i maj 2003 det første officielle homoseksuelle ægtepar i Argentina og Latinamerika. De blev viet på det lokale rådhus i Buenos Aires, et par dage efter at de kommunale myndigheder havde vedtaget en lov, der tillader homoseksuelle civile ægteskaber.

Vielsen var en mediebegivenhed uden lige. Flere hundrede bøsser og lesbiske modtog de nygifte ude på gaden med multifarvede bannere med påskriften “Nu er vi i familie”. Ris og glædestårer strøg til jorden uden for rådhuset sammen med champagneglassene. Det, som gjorde begivenheden ekstraordinær efter argentinske forhold, var fraværet af en protestdemonstration fra højrefløjen eller den katolske kirke.

– Jeg havde kendt Marcelo i seks år, da vi blev gift. På grund af mediedækningen var vores vielse svær at gøre til en intim begivenhed, men jeg var trods alt dette hurlumhej på randen af tårer hele tiden. For mig var det vigtigste at være sammen med mine forældre, mine søstre og niecer denne dag, siger César Cigliutti.

Som præsident for Argentinas Forening for Homoseksuelle, Comunidad Homosexual Argentina (CHA), ser César Cigliutti loven fra 2003 om borgerlige vielser som en milepæl for Latinamerikas homoseksuelle. I det hele taget beskriver han de seneste års udvikling i Buenos Aires som “en tid med store forandringer – særligt juridisk”.

– Disse forandringer bør nu følges op af socio-kulturelle forandringer. Men vi kan ikke klage over, at homofobi faktisk i dag straffes af myndighederne, der før i tiden så den anden vej, siger han.


Tangobar og 5-stjernet hotel

En lørdag i november 2006 gik César i front for Buenos Aires’ Gay Parade. Flere tusinde homoseksuelle fra ind- og udland deltog i paraden, der er med til at gøre Buenos Aires til det, mange opfatter som den mest gay-friendly storby i Latinamerika.

For det homoseksuelle miljø blomstrer i den argentinske metropol. I Buenos Aires’ centrum og visse gader i kvarteret Palermo vokser der hele tiden nye steder frem, fra barer og teatre til et par ejendomsmæglere og et rejsebureau, der servicerer de efterhånden flere og flere tilrejsende homoseksuelle. Ifølge de homoseksuelle organisationer er Buenos Aires også den storby i Latinamerika, hvor der anmeldes og dermed formentlig begås færrest voldelige overfald mod homoseksuelle.

I 2007 åbner Sydamerikas første 5-stjernede hotel for homoseksuelle i det gamle tangokvarter San Telmo, hvor tangobaren La Marshall var byens første og hidtil eneste sted, hvor to personer af samme køn ubesværet kan danse tæt til den klassiske argentinske tofjerdedels-takt.


Rettigheder efter salami-metoden

På en lokal bar sidder kæresteparret Alejandro Farias og Gustavo Zanetti. De har boet sammen i tre år og er begge midt i 30’erne.

– Buenos Aires har altid været en småborgerlig by. Alligevel udgør loven om giftermål og de seneste års Gay Parade fremskridt, som jeg som homoseksuel er stolt over. Personligt mærker jeg dog ikke den store forskel. Der er stadig dumsmarte bemærkninger fra ældre personer og macho’er, men hvis man vil kalde det en positiv udvikling, at folk mere og mere stiltiende bare glor på mig og min partner uden bemærkninger, så lad det være det, siger Gustavo Zanetti.

Alejandro Farias sprang ud for små fem år siden, hvilket var svært for dele af hans vennekreds og et par familiemedlemmer.
– Jeg har mest mærket en bedring i forhold til indstillingen hos mine venner, der efter at jeg er kommet ud ikke længere kommer med diskriminerende bemærkninger, men stadig er ærlige over for mig og eksempelvis siger, at de ikke forstår mig, men accepterer mit valg, forklarer han.

– For mig er det vigtigste i de seneste års udvikling i Buenos Aires, at de lokale magthavere har sagt den reaktionære del af kirken og etablissementet midt imod. I Argentina sker de homoseksuelles kamp for rettigheder efter salami-metoden, og næste skridt må være en landsdækkende adgang til giftermål, siger Alejandro Farias.

Loven om homoseksuelle vielser gælder nemlig kun i hovedstaden Buenos Aires og ikke i resten af de 23 argentinske provinser. Ifølge César Cigliutti kæmper CHA for at gøre retten til ægteskab landsdækkende og samtidig fjerne de klausuler, som stadig afskærer Buenos Aires’ homoseksuelle fra andre rettigheder som at adoptere, arve hinanden eller sikre sig gensidig livsforsikring.


Vatikanets lange skygger

Argentinas katolske folkekirke tager afstand fra homoseksuelle vielser og homoseksualitet generelt. Kirken taler, som den har gjort i fem århundreder over hele Latinamerika, også mod seksualundervisning i folkeskolerne og eksempelvis uddeling af præservativer og spiral blandt de fattigste dele af befolkningen, hvor analfabetisme er udbredt.

César Cigliutti kalder den katolske kirke og Vatikanet for de homoseksuelles “permanente fjende” over hele kontinentet:
– Vatikanet blander sig konstant i alle landenes politik og presser på for at få stoppet lovforslag eller love om flere eller lige rettigheder til bøsser, lesbiske, transvestitter, transseksuelle, biseksuelle og interseksuelle. For ikke at tale om HIV-kampagnerne.

På baren i San Telmo sidder flere par af kvinder og mænd. På væggen hænger et avisudklip, der vidner om, at et liv med religion godt kan forenes med rettigheder for homoseksuelle. Det handler om præsten Alejandro Soria og diakonen Oscar Benítez, der begge tilhører en udbryderkirke. Efter 12 års samliv blev de to mænd gift i 2003.