Der er fortsat et godt stykke vej til ligestilling mellem kønnene i dansk politik. I hvert fald hvis man ser på antallet af opstillede kvindelige kandidater hos de tolv partier, der er på stemmesedlen ved folketingsvalget. Det viser en optælling af kandidaterne på køn og etnicitet, som KVINFO har foretaget.

Kun 305 af de 865 opstillede kandidater er kvinder, hvilket svarer til en andel på 35 procent. Resten af kandidaterne er mænd, som altså udgør næsten to tredjedele af de opstillede.

Det er SF, der har den største andel af kvinder på sine opstillingslister, nemlig 48 procent, efterfulgt af De Radikale og Enhedslisten med hver godt 47 procent kvinder på stemmesedlen. Bundskraberne er Liberal Alliance og Klaus Riskær Pedersen med kun hver 18 procent kvindelige kandidater. Nye Borgerlige ligger næstlavest med en andel på 25 procent.

Generelt har partierne fra rød blok altså den største andel kvinder på stemmesedlen, men Socialdemokraterne udgør her en undtagelse med blot 28 procent kvindelige kandidater og det parti, der ligger fjerde nederst på listen over, hvem der har flest kvinder.

Socialdemokraterne ligger også lavt på listen over, hvor mange kandidater med anden etnisk baggrund, partierne har. Kun to personer blandt socialdemokraternes 94 kandidater har anden etnisk baggrund. Det er lige godt to procent. Bundplaceringerne indtages i fællesskab af Dansk Folkeparti og Klaus Riskjær Pedersen. Ingen af de to partier har kandidater med anden etnisk baggrund.

Læs om kønsfordelingen efter Folketingsvalget i 2015 her https://kvinfo.dk/historisk-daarligt-valg-for-ligestilling-2/.