Women’s March

Det er den kvindefjendske og racistiske retorik i valgkampen, som har fået aktivister til at indkalde til en kvindemarch i Washington - Women's March - lørdag d. 21. januar - dagen efter Trumps indsættelse som præsident. 

Herfra har idéen bredt sig som en løbeild, så der nu er planlagt marcher i 616 byer, ikke bare i USA men i store dele af verden. 

I København har en lokal gruppe taget initiativ til en kvindemarch fra den amerikanske ambassade til Christiansborg.

Donald Trump bliver ikke alene om at trække menneskemasser til sin indvielsesceremoni fredag den 20. januar i Washington DC. Dagen efter, at Trump officielt indsættes som USAs 45. præsident, er der indkaldt til Women’s March on Washington.

Arrangørerne venter 200.000 deltagere, der vil demonstrere for kvinders rettigheder. Der er indkaldt til lignende marcher i stort set alle større amerikanske byer. I København og mange andre byer verden over vil kvinder også gå i demonstrationsmarcher.

Det vil så vise sig, hvilken begivenhed, der trækker flest mennesker. Foreløbig fører kvinderne over Trump. Ifølge Women’s march on Washingtons hjemmeside er der anmeldt i alt 616 marcher over hele verden med foreløbig mere end 1,3 millioner tilmeldte deltagere.

Kvindemarchen startede ydmygt på Hawaii

Marchen startede ellers meget ydmygt med en 57-årig pensioneret advokat på Hawaii. Teresa Shook blev meget deprimeret over præsidentvalgresultatet i november:

”Da jeg gik i seng på valgnatten var jeg meget modløs, og da jeg vågnede igen havde jeg det bare endnu værre. Jeg var så trist og så chokeret over, at en person, der havde ført en valgkamp med så meget had, snæversyn og kvindefjendskhed, nu skulle være vores præsident, og det skrev jeg så på min facebookside”, forklarer Teresa Shook til en lokal avis på Maui.

Med hjælp fra nogle facebook-venner fik Teresa Shook samme dag lavet en ”facebook-begivenhedsside”, hvor hun inviterede til at deltage i en kvindemarch i Washington.

”Da jeg gik i seng, var der 40 tilmeldte og 40 måske. Da jeg vågnede næste morgen var der 10.000 tilmeldte og 10.000 måske”, siger Shook.

Siden da er det gået stærkt, meget stærkt. Det har bredt sig til hele Verden og alene i Washington er der tilmeldt flere end 200.000 deltagere. Marchen ventes at blive den største demonstration imod Trump.

”The rise of the Woman = The Rise of the Nation”

Marchen er ikke længere en lille privat facebook-begivenhed. Det er en professionelt organiseret march, der støttes af op mod 50 forskellige græsrodsorganisationer. Arrangørerne har gjort meget for at understrege, at det ikke er en ”anti-Trump” demonstration. Det er en demonstration mod den negative retorik, der blev brugt i valgkampen om kvinder og minoriteter af alle slags. Det er en march for kvinders rettigheder og for menneske- og borgerrettigheder.  Marchens motto er ”The rise of the Woman = The Rise of the Nation”.

Om billedet

Billedet er fra et crowdfundingprojektet "Women's March on Washington Posters"

Projektet er et eksempel på den græsrodsaktivitet, som reaktionen mod valgkampen og valget af Trump har udløst. Formålet er at rejse penge til at få produceret plakater til lørdagens demonstration. 

Marchen har som nævnt ikke haft svært ved at tiltrække deltagere, det har heller ikke været svært at finde berømtheder og kendte sponsorer. Marchen har valgt feministen Gloria Steinem og borgerrettighedsforkæmperen Harry Bellafonte som topfigurer. Marchdeltagerne vil blive underholdt at bl.a. Cher, Scarlett Johansson, Katy Perry, Amy Schumer og Julianne Moore Skuespilleren Meryl Streep er ikke officielt en støtte af marchen, men det lød sådan, da hun for nylig ved uddelingen af årets Golden Globes priser holdt en takketale, hvor hun kritiserede Trump for netop at tale nedladende om kvinder, handicappede osv.

De kendte svigter Trump

Marchen har altså ikke problemer med ”kendissser”, men det har Trump og hans stab. Det har angiveligt været temmelig svært at finde kendte og berømte sangere og musikere, der vil optræde for Trump og hans gæster. Mange er blevet spurgt og mange har sagt nej, det gælder fx Beyonce, Jennifer Lopez, Elton John, Bruce Springstein, Andrea Bocelli, Celine Dion og Lady Gaga, der selv siger, at hun ”hellere vil brænde op i helvede end optræde for Trump”.

Indsættelsesfester afløst af ”sørgefester”

Donald Trump holder som traditionen foreskriver et officielt tiltrædelsesbal. Her er det kun særligt inviterede, der har adgang til at stå i det store skrud og sippe cocktails. Desuden har alle de amerikanske delstater har en slags ”ambassade” i Washington DC., og traditionen tro holder de hver deres indsættelsesbal, som såkaldt almindelige amerikanere og turister også kan få billet til.

En uges tid før indsættelsen var der ifølge internettet stadig billetter at få til flere af disse baller.

I Washington er der normalt også mange private indsættelsesfester. I år er der meget få. En af årsagerne er, at Trump er meget lidt populær i Washington DC, hvor 93 pct. stemte for Hillary Clinton ved valget i november.

Om forfatteren

Vivian Jordansen er freelancejournalist med base i Washington DC.

Hun har gennem en årrække skrevet om amerikansk ligestilling og -debat til KVINFOs Webmagasin.

Fra min egen private verden kan jeg berette, at i den beboelsesejendom med 36 lejligheder i centrum af Washington, hvor jeg bor, var der i 2014 ved Obamas 2. indsættelse mindst otte store og små fester – i år er der ingen, og en nabo fortalte mig, at hun overvejer en ”sørgefest”.

Hos en anden nabo er der stopfyldt med veninder, der er kommet fra hele USA med deres døtre for at gå med i kvindemarchen. Som en af dem, Nancy, der er midt i fyrrerne sagde til mig:

”Jeg ved godt, at der også er en kvindemarch i min hjemby i Kansas, men det tæller ligesom mere at være her i Washington, og mine to teenagedøtre skal vide, at det er nu, de skal kæmpe.

Kvinders rettigheder kommer ikke af sig selv. Vores formødre kæmpede, jeg kæmpede, og mine døtre skal forstå, at med Trump i Det Hvide Hus og en Kongres med Republikansk flertal, så skal der for alvor kæmpes, ellers forsvinder kvinders og minoriteters rettigheder, og den Verden vil jeg ikke leve i, og det skal mine døtre heller ikke.”

Trumps popularitet i bund

Meget tyder på, at modstanden mod Trump er stor. Hans popularitetstal er lavere end nogen anden tiltrædende præsident i nyere tid. Da Barack Obama tiltrådte i 2009 var der trods indædt modstand fra den republikanske højrefløj, 67 pct af amerikanere, der bakkede ham op. Trump kan kun mønstre 41 pct. i seneste popularitetsmåling. Selv George Bush kunne, da han tiltrådte i 2001 midt i en kæmpestrid om valgresultatet, tælle til 49 pct. støtte.

”Som om I rent faktisk havde testikler”

Trump selv har (endnu) ikke tweetet om hverken kvindemarchen eller modstanden imod ham. Men flere af hans tilhængere har udtalt sig. Trumptilhængernes kritik af kvindemarchen går fra det mere sobre til det latrinære. I den mere sobre ende er der fx den konservative aktivist Mark Meckler, der mener, at kvindemarchen og de øvrige modstandere af Trump ikke kun er modstandere af hans politik, men sætter spørgsmål ved selve hans ret til at blive præsident:

”Det er forargeligt og modbydeligt, og det er kun med til at understrege og styrke den store støtte som Trump og Republikanerne har opnået”, udtalte Mark Meckler til avisen Wall Street Journal.

I den mere latrinære afdeling er en kommentar til en artikel i Harvard Universitetets studenterblad om, at mange hundrede studerende og lærere vil tage til Washington for at deltage i marchen.

Kommentaren fra Bob00 lyder: ”Ja, og det bliver på sidste række, som om I rent faktisk havde testikler”.

Aktivistgrupper lover modstand mod Trump og republikanerne

Kvindemarchen er ikke den eneste modstand Trump kommer til at møde. Og han er ikke den eneste, som protesterne gælder. For de mange aktivistgrupper, der lover modstand er det både præsident Trump, hans regering og det republikanske flertal i Kongressen, der skal bekæmpes.

Trumps regering består af altovervejende  hvide, gamle, milliardærmænd. Der er to kvinder: kommende undervisningsminister Betsy DeVos, der i øvrigt også er milliardær og Elaine Chao, der skal være trafikminister. Og så er der en sort: den tidligere republikanske præsidentkandidat Ben Carson, som bliver boligminister.

En af de ministre, som både Demokraterne i Senatet og de mange aktivistgrupper går imod er Jeff Sessions, 70-årig senator fra Alabama, der bliver USAs nye justitsminister. Som alle andre ministre skal Jeff Sessions igennem en høring i Senatet, før han officielt kan udnævnes. Ved høringen for nylig blev Sessions grillet meget for bl.a. hans holdning til abort.

Jeff Sessions sagde ved sin høring, at han personligt er meget modstander af abort. Og han tilføjede, at Højesterets godkendelse af USAs abortlov i 1972 er ”den værste afgørelse nogensinde fra USAs Højesteret”. Han tilføjede dog, at siden det nu er landets lov, ”så vil jeg selvfølgelig overholde loven”.

USA’s Højesteret afgør rettigheder til abort

Som justitsminister er det bl.a. Jeff Sessions job at være med til at udpege nye dommere til den amerikanske Højesteret. Mange kvindegrupper frygter, at en ny Højesteret med dommere udpeget af Trump og godkendt af det republikanske flertal i Senatet kan betyde, at den fri abort igen vil være i fare i USA.

Der er pt. en ledig plads i Højesteret efter afdøde dommer Scalia, der var meget konservativ.  I USAs Højesteret sidder man på livstid. Med alderssammensætningen i Højesteret kan det inden for de næste fire år meget vel blive to eller tre nye udnævnelser.  Den første udnævnelse, der  ventes om få måneder, vil igen give Højesteret ni medlemmer, og fordelingen vil så være fem konservative mod fire mere liberale. Det tal kan om få år være helt op til syv konservative mod to liberale.

Frygter indskrænkninger i retten til abort

Aktivisme mod Trump

Den feministiske blogger Lizzy Hill har beskrevet 11 ting kvinder skal forberede sig på med Trump som præsident

En gruppe tidligere ansatte i Kongressen har startet en webside, der giver gode råd om, hvordan man kan yde effektiv modstand mod Trumps præsidentskab.

VoteRunLead, er en organisation, der opfordrer og træner kvinder til at være politisk aktive. Gruppen har oplevet kæmpe tilgang siden valget.

Kvindegruppernes frygt går ikke så meget på, at selve princippet om adgang til abort fjernes. Men der er frygt for, at især de meget religiøse sydstater vil indføre restriktioner og begrænsninger, der reelt betyder, at det bliver meget svært, meget dyrt og i praksis næsten umuligt at få en abort. Forsøg på bl.a. i Texas og Alabama at indføre sådanne restriktioner i adgangen til  abort er hidtil blevet nedstemt i Højesteret. Men med nye dommere kan de blive godkendt.

Den samme angst for at miste rettigheder gælder for seksuelle minoritetsgrupper, der frygter, at delstater som fx Georgia og Kansas nu får lov til at indføre love, der begrænser homoseksuelles og transkønnedes rettigheder.

11 feministiske grunde til at frygte Trump

Den feministiske blogger Lizzy Hill har for nylig beskrevet, hvad hun selv og andre feminister må forberede sig på med Trump som præsident. Det er en artig liste med punkter som at skulle finde sig i Trumps bevisligt nedladende tone over for kvinder, især hvis de ikke er unge og smukke, og hvis de modsiger ham. Der er også Trumps holdning om, at kvinder stort set selv er ude om det, hvis de udsættes for seksuelle overgreb. Lizzy Hill nævner også, at Trumps og republikanernes valgløfte om at afskaffe Obamas nye sygeforsikringslove vil gøre det sværere og dyrere at få adgang til prævention og til abort.

Både Trump og det republikanske flertal i Kongressen har gang på gang truet med at fjerne al offentlig finansiel støtte til fx Planned Parenthood, der giver gratis medicinsk rådgivning og behandling (herunder abort) til kvinder i hele USA.

Masser af penge og masser af nye medlemmer

Modstanden mod Trump stopper ikke med kvindemarchen. Der er masser af nye og gamle aktivistgrupper, der forbereder sig på en lang og sej kamp. Og de får meget støtte og mange nye medlemmer.

Planned Parenthood oplevede fx i den første måned efter valgdagen i november en kæmpe stigning i nye donorer.  Organisationen fik 315.000 donationer, hvoraf 70 pct. kom fra nye donorer. Borgerrettighedsorganisationen  American Civil Liberties Union har siden valget fået 35.3 mio. dollars i donationer. Det er en tidobling i forhold til samme periode året før.

En gruppe tidligere ansatte i Kongressen mener, at den mest effektive modstand mod Trump og det republikanske flertal er græsrodsbevægelser og lokalt engagement, og metoderne skal være de samme – meget effektive – som teparti-bevægelsen brugte til at gøre sig selv bemærket for knap ti år siden. De har startet en hjemmeside, der har stor søgning blandt venstrefløjsaktivister.

”Når Trump kan, så kan kvinder også”

Organisationen VoteRunLead, der opfordrer og støtter kvinder i at blive politisk aktive, har oplevet kæmpe tilgang til deres politiske aktivistkurser. 1.100 kvinder var tilmeldt kurser i december og 1.200 deltog i et 1-dags kursus en lørdag i januar.

Erin Vilardi stifter af og leder af  VoteRunLead forklarer tilstrømingen til kurserne med disse ord:
”Når man ser Trump, er der mange kvinder, der siger til sig selv. Hvad venter jeg dog på? Hvis han kan blive til noget i politik, så kan jeg også”.

 

#usa #politik #sexisme