Ude i vandet ligger et par surfere og venter på den rette bølge. Oppe på udsigtspodiet, inde på stranden i Klitmøller får gæsterne fra Tunesien blæst hovedet igennem efter en intens dag på Thy Erhvervscenter.
Tuneserne er fra universitetet i byen Sfax, og de er i Nordjylland for at se på Aalborg Universitets matchmaking-program, hvor de sætter virksomheder og studerende i kontakt om projekter, praktikperioder og andet. På dagens besøg i erhvervscenteret i Hanstholm har de deltaget i en såkaldt solution camp, som er et kreativt værksted, hvor studerende og virksomheder mødes.
”Jeg kan godt lide, at de satte folk fra helt forskellige baggrunde sammen på lige fod. Vi kan blive inspireret af hele modellen,” siger Lilya Haddad Ben Hamida, med henvisning til, at folk ikke får præsenteret deres baggrund og titler på campen, og dermed kommer fri af de hierakier, som kan bremse kreativiteten. ”Jeg følte mig virkelig fri. Fri til at sige, hvad jeg ville,” siger hun.
Lilya Haddad er programleder for organisationen TAMSS (Tunisian Association for Management and Social Stability), som er KVINFOs samarbejdspartner i Tunesien og står for organiseringen af projektet i Tunesien. Sammen med delegationen fra universitetet i Sfax har hun under meget grin og morskab været præsenteret for en række af de øvelser og teknikker, som matchmakinggruppen fra Aalborg Universitet bruger på campen.
”Intet kan erstatte at se det selv. Campen var meget mere kraftfuld, end jeg havde forventet,” siger hun.

Attraktivt for virksomhederne

Også Mohamed Belhaj, som er professor og leder af center for karriereudvikling ved universitetet i Sfax, er meget tilfreds med oplevelsen.
”Det var virkelig interessant. Især hvordan de har fundet en måde til at interessere private virksomheder i at komme til universitetet,” siger han med henvisning til, at campen ud over mødet med de studerende virker som et gratis kursus for virksomhederne.
I løbet af de fire dage, som gruppen er i Nordjylland, vil de blive præsenteret for hele den værktøjskasse af måder, som Aalborg Universitet bruger til at knytte deres studerende og virksomhederne sammen. Derfor slutter dagen også med et besøg i det levende iværksættermiljø i surferparadiset Klitmøller.
Tilbage i Sfax er det Mohamed Bejhaj, der er ansvarlig for implementeringen af projektet på universitetet.
”I forlængelse af vores oplevelser her vil jeg foreslå en handlingsplan for at implementere konceptet med matchmaking,” siger han.

Grundlaget på plads

Formålet med hele samarbejdet mellem de to universiteter, TAMSS og KVINFO er at finde måder, hvor det tunesiske universitet kan få deres studerende og kandidater i tættere kontakt med erhvervslivet og derigennem få gjort noget ved den tårnhøje arbejdsløshed, der er for de nyuddannede. Det gælder ikke mindst kvinderne, der udgør flertallet af de studerende, også i Tunesien, men som har ekstra svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram

KVINFOs program i Mellemøsten og Nordafrika er støttet af Udenrigsministeriets Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, DAPP.

Læs mere om DAPP på dette link.

Grundlaget har universitetet i Sfax allerede på plads. Universitetet har gennem 15 år arbejdet bevidst på at forbedre kontakten til erhvervslivet blandt andet gennem samarbejdsorganisationen AUE (Association of the University and the Environment), som også deltager i projektet. Derfor er AUE’s leder Ahmet Jamoussi, som også er formand for den lokale afdeling af Tunesiens største fagforbund UGTT, også med på turen.
”Det, vi har set her, er ikke så langt fra det vi allerede gør. Men vi kan gøre det bedre,” siger han.
Læs mere om KVINFOs arbejde med kvinders økonomiske empowerment under Det Arabiske Initiativ