Verdens største sportsbegivenhed – de Olympiske Lege – er overstået for denne gang. Danmark kan fejre en enestående medaljehøst med 15 medaljer – heraf 8 til kvindelige atleter eller hold og 7 til mandlige.
På medaljefronten har de danske sportsfolk altså kæmpet sig til ligestilling, godt hjulpet på vej af, at den olympiske komite i flere år har presset på. Næste sommer-OL i Tokyo i 2020 bliver således en milepæl for ligestillingen. For første gang vil lige mange mænd og kvinder deltage, og for første gang bliver der delt lige mange sæt medaljer ud til kvinder og mænd.
Sådan ser det bestemt ikke ud alle steder i sportens verden, der ofte er meget mandsdomineret. Derfor har EIGE, det europæiske institut for ligestilling, samlet en række fakta og tal om ligestillingen i europæisk idræt og et overblik over de internationale politiske initiativer, som forsøger at rette op på den. Her kan man for eksempel se, at andelen af kvinder på beslutningstagende poster i idrætsorganisationerne i Danmark ligger i den bløde mellemgruppe tæt på EU-gennemsnittet på 14 procent – og langt under de øvrige nordiske lande.
Læs:
EIGEs factsheet med en opsamling af ligestilling i sport
EIGEs side om kønsmainstreaming i sport med overblik over statistik og politiske initiativer
Stories from the field: Videointerviews med en række kvindelige atleter om ligestilling i sport – bl.a. den tidligere eliteløber Rikke Rønholt
Artikel i KVINFOs Webmagasin: Kvinder er sportens underklasse