Her på siden kan du læse vores artikler i anledning af Den internationale mandedag tirsdag den 19. november.

Nogle af artiklerne er dedikeret til en række forskellige danske mænd, der åbner op og fortæller om ikke at passe ind i boksen som ‘en rigtig mand’ i Danmark på grund af deres seksualitet, madvaner eller arbejdsliv.

De resterende artikler her på siden sætter fokus på fakta og data om mænds sundhed og trivsel – vi kan allerede godt afsløre her, at mænd er overrepræsenterede i selvmordstatistikker, har sværere ved at komme godt videre fra skilsmisser og lever kortere end kvinder. Det bliver af forskere forbundet med, at vi i dag stadig har alt for skrappe normer for, hvad det vil sige at være ‘en rigtig mand’.

Læs mere i artiklerne nedenfor.

Derudover vil vi opfodre dig til at følge os på vores Instagram, LinkedIn, Facebook og Twitter, hvor vi i løbet af ugen deler fakta, personlige historier og arrangementer, du kan deltage i.

Du kan bruge billedet til at støtte op om #Mandpåmangemåder. Del billedet med dine venner på dit yndlingsmedie, så vi sammen kan sprede budskabet om #mandpåmangemåder.

Artikler: #mandpåmangemåder

  • Carsten Yding er flexitar, hjemkundskabslærer og udannelsesleder
    Det har aldrig været et bevidst valg for Carsten Yding, at han ville bryde med normerne. Også selvom, dele af hans tilværelse har krævet, at han turde gå mod strømmen. Som hjemkundskab- og håndarbejdslærer på en lokalskole i en jysk provinsby, har han været vidne til fordomme om, hvad det vil sige, at være ‘en rigtig mand’.
    Læs artiklen: “Jeg har bygget hus og undervist i håndarbejde, derfor kan folk have svært ved at placere mig”.
  • Maskulinitetstræning
    Man kan i dag melde sig til træning i maskulinitet. Som var det et træningshold i et motionscenter. Holdet klæder en på til at arbejde for alle menneskers rettigheder uanset køn. KVINFO pakkede tasken til en maskulinitetstræning hos den libanesiske organisation Abaad for at finde ud af, hvor meget man skal arbejde med sin puls, styrke og meditation for at blive stærk i at takle maskulinitet.
    Læs artiklen: Har du været til fitness i at være mand?
  • Mænd og sundhed
    Mænd boner ud på mange negative parametre, når det handler om sundhed. En af årsagerne er, at mænd ikke går til læge, fordi de er bange for at fremstå som svage, viser undersøgelser.
    Læs artiklen: Sundhed: Mænd vil ikke være pylrede.
  • Mænd og skilsmisse
    Mænd fejler i parforhold, fordi de mangler sprog for deres følelser og ikke kan finde ud af at være sårbare. Det mener podcaster Mikkel Braginsky, der peger på behovet for en egentlig bevægelse, som skal støtte mænd i ikke kun at være hårde og handlekraftige.
    Læs artiklen: “Mænd skal have deres egen bevægelse”.
  • Moussa Machangama, medstifter af rådgivningsvirksomheden In futurum
    Som brun og queer er bæredygtighedsråd i modebranchen Moussa Mchangama en dobbeltminoritet i Danmark. Alligevel ser han sig selv som mere privilegeret, end en kvinde ville være i den situation. Fordi han er mand. Læs artiklen: ”Det kan opleves lidt som om, man er et dyr i zoologisk have”
  • Mænd og selvmord
    Omkring 600 gange om året tager et menneske sit liv her i Danmark. 450 af selvmordene er begået af mænd. Forskning peget på, at snævre og fastlåste maskulinitetsnormer er en del af forklaringen. Du kan læse artiklen om mænd, maskulinitet og selvmord her: “Vi får at vide, at vi skal ‘mande os op’. Men vi får ikke at vide, hvordan man kan ‘mande sig op'”.
  • Mads Holm, Stand up komiker
    For den 28-årig standup komiker Mads Holm er det vigtig, at vi fokuserer på, at det at være mand er et individuelt projekt. Han har i mange år været åben om sin depression, og at han var jomfru i en sen alder. Særligt det at være jomfru har medført negative reaktioner fra omverden og specielt fra mænd. For ham har det ingen betydning for, hvordan han opfatter sig selv som mand. Du kan læse interviewet med Mads Holm: ”For mig er det vigtigt, at manderollen er flydende”
  • Mænd og skilsmisse
    Skilsmisse medfører stor ensomhed hos manden. Ifølge forstander på Mandecenteret i København skyldes det, at mænd oftest mangler et socialt netværk, hvor der er plads til dybe samtaler og sårbarhed. Du kan læse hele artiklen her: ”Der er flere mænd, der bliver følelsesmæssigt nedbrudte og har sværere ved at etablere nye livsrutiner efter skilsmisse”
  • Maskulinitet forklaret
    Idealer og normer dikterer stadig i 2019 en snæver norm for, hvad maskulinitet betyder, og hvem ’en rigtig mand’ er. Han er stærk, handlekraftig og heteroseksuel. Men der er ved at ske forandringer. Forskning inden for området udvider sit fokus og sin værktøjskasse for forståelsen for at man kan være #mandpåmangemåder. Du kan læse hele artiklen her: Snævre normer for manderoller på retur.
  • Den gennemsnitlige danske mand
    Vi har undersøgt, hvordan den gennemsnitlige danske mand ser ud. Han foretrækker ferie i Spanien og finder oftest hans nyheder online eller i gratisaviser. Det viser tal fra Danmarks statistik, der har kigget nærmere på, hvordan gennemsnitlige mand er skåret. Du kan finde flere information om den gennemsnitlige danske mande her: Her er du, danske mand.
  • Fra en mand til en anden: En tale til de danske mænd
    I anledningen af Den Internationale Mandedag har forfatter og journalist Anders Haahr Rasmussen skrevet en tale til hans medmænd. Talen blev for første gang bragt i P1 Morgen, og vi har nu fået lov til at bringe den her: “Så her, på Mændenes internationale kampdag, vil jeg skitsere udfordringen for mig og mine homeboys