Vi skriver i Fyens Stiftstidende

Derfor skal mænd være med i talen for ligestilling

Problemet er, at mænd falder hårdere end kvinder, når de først falder. Nok fordi de skrappe idealer for at leve op til rollen som ’en rigtig mand’ ikke frigiver plads til, at mænd kan fejle uden at tabe masken.

 

Når vi taler om ligestilling, synes kvinder oftest at være det eneste køn, der er inkluderet. Der bør vi ændre, for også mænd har meget at vinde ved at være en del af snakken om og løsningen på ligestilling i Danmark.

Debatindlæg bragt i Fyens Stiftstidende den 19. november 2019.

Af Henriette Lausen
Direktør, KVINFO

Se indlægget i Fyens Stiftstidende ved at bruge dette link.

Derfor fokuserer KVINFO – Danmarks videnscenter for køn, ligestilling om mangfoldighed – på mænds udfordringer. Det gør vi året rundt og dermed også i dag på Den internationale mandedag 2019.

Et stigende antal mænd vil for eksempel gerne være en større del af deres børns liv. Men mange bliver stadig mødt med uforståenhed, når de ønsker barsels- og forældreorlov, og vi er ikke kommet længere end til at fædre i gennemsnit tager cirka 30 dages barsel mod mødres 300 dage.

En mere ligelig fordeling af barsels- og forældreorlov kunne måske være med til at opbløde de ret skrappe krav og forventninger til, hvordan man er ’en rigtig mand’, der stadig hersker i Danmark. For spørger man folk om, hvad en ’rigtig mand’ er, ligger ord som stærk og handlekraftig stadig mere lige for end omsorgsfuld og empatisk. Det har konsekvenser, der rækker ud over blot relationen mellem fædre og deres børn.

For om man vil det eller ej, så støder mange mænd panden mod muren i løbet af livet. Problemet er, at mænd falder hårdere end kvinder, når de først falder. Nok fordi de skrappe idealer for at leve op til rollen som ’en rigtig mand’ ikke frigiver plads til, at mænd kan fejle uden at tabe masken.

Derfor ser vi også, at mænd bonner ud på mange negative parametre, når det handler om sundhed. Mænd dør før kvinder, oplever større grad af ensomhed end kvinder efter skilsmisse, og flere mænd end kvinder tager deres eget liv. Faktisk er tre ud af fire selvmord i Danmark begået af mænd.

For at ændre de nedslående mønstre skal mænd være med i talen for køn og ligestilling i Danmark.