For to år siden blev Mikkel Braginsky skilt fra den kvinde, der er mor til hans barn. Bruddet blev startskuddet til en lang række refleksioner over, hvorfor det aldrig er lykkedes ham at holde fast i kærligheden og forholdet til sin kæreste.

Han deler situation med rigtig mange: Ifølge Danmarks Statistik bliver 46 procent af ægteskaberne i Danmark opløst. Spørgsmålet ’hvorfor’ er omdrejningspunkt i Braginskys podcast Hankøn, som forsøger at forstå mandens udfordringer i 2019.

”Jeg har brugt rigtig meget tid på at fejle i mine relationer. Det helt store nederlag var min skilsmisse. Efterfølgende måtte jeg sige til mig selv, ”der er nogle ting, jeg ikke har taget stilling til.” Jeg har fundet ud af, at der er nogle generelle værdier, jeg mangler som moderne mand,” siger Mikkel Braginsky.

Mangler sprog for følelser og problemer

At der ikke længere er ’brug’ for to mennesker for at få en tilværelse til at fungere, er ifølge samtalerne i Hankøn et centralt problem for mænd. Det fortæller, at de ikke kan finde svar på, hvad de deres rolle i parforholdet, og hvad de skal bidrage med.

Samtidig deler mange mænd ifølge samtalerne hans egen manglende evne til at sætte ord på følelser og de problemer, som opstår i et forhold.

Har kun ”en gammel manual”

Da kvinder tilbage i 1960’erne fandt sammen for at udfordre kønsrollemønstre og udvikle deres identitet, ændrede det ikke bare arbejdsmarkedet og det praktiske liv i familier, men også selve forholdet, mener Mikkel Braginsky.

Kvindebevægelsen forandrede parforholdet markant – og mænd er siden sakket bagud, sådan at de nu sidder tilbage med ”en gammel manual”, der ikke er tilstrækkelig i det nutidige samfund, mener han.

”Kvinderne er længere fremme i deres udvikling, fordi de er bedre til at snakke om forhold og følelser, og hvad de vil. Mange mænd tager ikke stilling til, hvad de vil med parforholdsprojektet,” siger Mikkel Braginsky.

Behov for en mandebevægelse

Derfor ville en egentlig mandebevægelse være hjælpsom, fordi den kan være ramme for at udvikle værktøjer, der gør det nemmere for mænd at være sårbare:

”Jeg sidder i en generation af mænd, der ikke rigtig kan finde ud af at kommunikere og være sårbare. Se på statistikkerne: Næsten 50 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Vi vil kærligheden og anerkendelsen, men flertallet af os er ikke i stand til at være sårbare. Sårbarhed er et vigtigt udgangspunkt, hvis vi gerne vil lykkes med parforholdsprojektet,” siger han.

#mandpåmangemåder

KVINFOs kampagne #mandpåmangemåder ruller i anledningen af Den internationale mandedag, der finder sted den 19. november 2019. Den fokuserer vi på, for at eliminere de eksisterende skrappe normer for, hvad det vil sige at være ‘en rigtig mand’.

Vi har samlet viden, personhistorier og fakta om at være mand i Danmark i 2019 – du skal bare klikke her for at få det fulde overblik.

Øvelsen forudsætter, at mænd begynder at kigge indad – og at de så at sige ’får lov til det’ af det omgivende samfund. Forestillingerne om, hvordan man er ’en rigtig mand’, er ifølge Braginsky en forhindring:

”Jeg har arbejdet med sårbarheden i mange år, men jeg kan mærke, at hvis jeg møder en kvinde, jeg synes, er interessant, er det stadig meget svært for mig at være sårbar. Det er enormt vanskeligt, fordi hele min kultur og arv siger, at jeg ikke skal være sårbar. Det skal jeg finde ud af selv.”

Mangler sårbare maskuline forbilleder

Samfundets og kulturens opfattelse af maskulinitet kan for eksempel forandres ved at bringe et bredere udvalg af forbilleder i spil. Som det er nu, er de oftest unuancerede og med til at reproducere mænds svage evne til at være sårbare, mener Mikkel Braginsky.

”Som mand har du ikke særlig mange nuancerede maskuline forbilleder at trække på. Jeg har ikke nogen, hvor jeg kan sige, ”ham her er et meget multifacetteret”. De eksisterer ikke som manderoller.”

Han giver James Bond som eksempel. Den berømte agent har ifølge Braginsky ”seriøse problemer med sit selvværd”, men han kigger ikke indad, og han griber til handling i stedet for refleksion.

”Som ung mand er der jo ikke nogen, du kan se op til, som repræsentere flere egenskaber end de karikerede maskuline idealer.”

Sårbarhed og maskulinitet spiller sammen

Karikerede manderoller er et af emnerne i Hankøn, der stræber mod at skabe en ny mandelige identitet, hvor sårbarhed og maskulinitet kan spille sammen. Mikkel Braginsky mener, at det er et nødvendigt projekt, hvis mænd og kvinder skal kunne lære at leve sammen.

”Vi bliver nødt til at give mænd en bedre følelsesmæssig parathed. Hvis vi ikke erkender, at der nogle områder, som vi skal ændre, må vi erklære den mandelige rolle i verden fallit, og skilsmisseraten vil fortsætte opad, fordi vi bliver mere utrygge i vores relation. Pointen med podcasten er ikke at tvinge mænd til at være sårbare, men vi skal belyse de områder, hvor der er problemer, og jeg synes, vi skal begynde at øve os på sårbarheden,” siger Mikkel Braginsky.