Meget mindre ‘blandet landhandel’

Ny-ligestillingsminister-Meget-mindre-blandet-landhandel---Philip-Davali-Ritzau-Scanpix
FOTO: Philip Davali – Ritzau Scanpix

LIGESTILLINGSMINISTRE I DANMARK

Jytte Andersen (A) 1999-2000, By- og boligminister og minister for ligestilling.

Lotte Bundsgaard (A) 2000-2001, By- og boligminister og minister for ligestilling.

Henriette Kjær (C) 2001-2004, Socialminister og minister for ligestilling.

Eva Kjer Hansen (V) 2004-2007, Socialminister og minister for ligestilling.

Karen Jespersen (V) 2007-2009, Velfærdsminister og minister for ligestilling.

Inger Støjberg (V) 2009-2010, Beskæftigelsesminister og minister for ligestilling.

Lykke Friis (V) 2010-2011, Klima- og energiminister og minister for ligestilling.

Manu Sareen (B) 2011-2015, Minister for ligestilling og kirke og minister for nordisk samarbejde. Efter 2014 Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold.

Ellen Trane Nørby (V) 2015-2016, Minister for børn, undervisning og ligestilling.

Karen Elleman (V) 2016-2018, Minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

Eva Kjer Hansen (V) 2018-2019, Minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

Mogens Jensen (A) 2019-2020, Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

Danmark har nu fået ny ligestillingsminister. Peter Hummelgaard overtager efter Mogens Jensen, der 18. november trak sig som følge af sagen om aflivning af mink.

Ud over at være ligestillingsminister var Mogens Jensen nemlig også minister for fødevarer, fiskeri og nordisk samarbejde. ”En blandet landhandel”, som Mogens Jensen selv har betegnet ministeriet.

Læs også: Direktør i KVINFO: Måske er det nu, vi endelig flytter ligestillingspørgsmålet fra lavstatur til politisk prestige.

KVINFO ser frem til samarbejdet med den nye minister.

”Med rokaden får vi et ligestillingsministerium, som er meget mindre ‘blandet landhandel’ en tidligere. Ikke mindst fordi ligestilling og beskæftigelse har mange sammenfald – for eksempel arbejdet med nye regler for barsel og forældreorlov og arbejdet mod sexisme på arbejdspladser. Jeg ser frem til at møde den nye minister og fortsætte det vigtige arbejde sammen med ham,” siger direktør Henriette Laursen.

LIGESTILLING I ANDEN RÆKKE

Danmark fik sin første ligestillingsminister i 1999, efter anbefaling fra det daværende Udvalget vedrørende det fremtidige ligestillingsarbejde.

Udvalget anbefalede, at ”der udnævnes en egentlig ligestillingsminister, der tillige har ansvaret for et andet ressort.”

Siden har ni kvinder og to mænd varetaget posten som ligestillingsminister og altid sammen med mindst et andet ressortområde.

Ministertitlerne antyder, at ligestilling som ressortområde i de fleste tilfælde er kommet i anden række i forhold til andre ressortområder.

Således var Manu Sareen den eneste danske ligestillingsminister, hvor ligestilling blev nævnt som det første i hans ministertitel, der var Minister for ligestilling og kirke og minister for nordisk samarbejde.

PRIORITERET I EU, SVERIGE OG SPANIEN

I modsætning til Danmark har EU givet ligestillingsområdet så høj prioritet, at en kommissær siden 2019 har ligestilling som sit eneste ressortområde. EU’s ligestillingskommissær er maltesiske Helena Dalli, som KVINFO interviewede i juni 2020.

Sverige fik sin første ligestillingsminister allerede i 1973. Også hinsidan har ligestillingsministre ofte samtidig haft andre ressortområder at varetage. Flere svenske ligestillingsministre har dog haft ligestilling som deres primære ressortområde, heriblandt den nuværende ligestillingsminister, Åsa Lindhagen. Tre svenske ligestillingsministre har samtidig haft vicestatsministerposten.

I Spanien var både landets første ligestillingsminister, Bibiana Aído Almagro, og den nuværende ligestillingsminister, Irene Montero, minister for ligestilling uden samtidig at skulle varetage andre ressortområder. Også Spanien har erfaring med at lade vicestatsministeren være ansvarlig for ligestillingen.