Tryg-projekt digital vold 620x418
Foto: Rodion Kutsaiev, Unsplash

Nyt projekt mod digital hverdagssexisme

KVINFO og analysebureauet Analyse&Tal skal de kommende år arbejde med digital hverdagssexisme, efter at TrygFonden har bevilliget et toårigt projekt.

Målet er at udvikle og afprøve redskaber, som kan skabe tryghed og ligestilling i det digitale liv for alle uanset køn.

Grobund for grov sexisme

Mange undersøgelser og indsatser arbejder med alvorlige – og ofte strafbare – digitale krænkelser, som hadtale og trusler om mord og voldtægt. Og ofte rettet mod minoriteter og kvinder.

Der er derimod forsvindende lidt arbejde med digital hverdagssexisme. Det vil sige den mere stille eller subtile sexisme. Den som for eksempel bor i sprog, kultur og normer og som mange ikke umiddelbart lægger mærke til.

Og den, som kan være grobund for grovere former for sexisme og for krænkelser, sådan som det blandt andet er beskrevet i sexismepyramiden.

Inspiration fra den fysiske verden

Projektet arbejder med algoritmer og andre digitale metoder og henter samtidig gode erfaringer og inspiration fra den fysiske verdens værktøjer til at modvirke hverdagssexisme.

Værktøjerne skal bruges af forskellige aktører på digitale platforme. De kommer blandt andet til at gøre online-moderatorere bedre til at få øje på hverdagssexisme og arbejde imod den.

Samtidig analyserer en algoritme, der tidligere er brugt til at finde hadtale i Facebook-grupper, om værktøjerne har effekt – og i givet fald hvilken effekt.

Styrket lovgivning

På den måde gør projektet to ting på en gang: Opfinder nye værktøjer og analyserer, hvordan de bedst kan bruges.

Derfor er politikere, forskere og udbydere af digitale platforme også en del af målgruppen.

Disse nøgleaktører kan bruge anbefalingerne både praktisk og i ny og styrket lovgivning mod hverdagssexisme i den digitale verden.

Der er knyttet en styregruppe til projektet, hvor medlemmerne er både forskere og praktikere. De skal løbende følge og kvalificere arbejdet. Projektet er finansieret med 1,99 millioner fra TrygFonden og løber fra 2023 til 2024.